Aj sociálne služby majú svojho oscara! Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE má víťazov v šiestich kategóriách

Veľké emócie, dojatie nominovaných a víťazov a zaslúžený potlesk divákov. Tak vyzeral 4. ročník Národnej ceny starostlivosti DOBRÉ SRDCE, na ktorom Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb ocenila najlepších pracovníkoch v sociálnych službách. Autorka projektu, predsedníčka APSS v SR a predsedníčka poroty DOBRÉHO SRDCA Anna Ghannamová rozhodla spolu s porotou o víťazoch v šiestich kategóriách. Výnimočný Galavečer odvysiela RTVS Dvojka 7. októbra 2023.

          Galavečer v Starej Tržnici moderoval Martin Nikodým, ktorý okrem silných príbehov uviedol aj krásne vystúpenia ako prejav vďaky od Nely Pociskovej, Katky Koščovej, Roba Grigorova, klaviristu Jozefa Hollého a skupiny Fragile. Emotívny večer otvorila ambasádorka Národnej ceny starostlivosti DOBRÉ SRDCE slovenská herečka Zuzana Šebová.

„Hodnotná a zmysluplná práca, ktorá v ľuďoch dokáže zanechať stopu. Málokto si pri tom predstaví zamestnanca v sociálnych službách. A pritom je to práca plná špecifického lesku. Zrkadlí sa v ňom hlboká  empatia, láskavosť, trpezlivosť a pochopenie. Dnes vám predstavíme skutočné osobnosti, ktoré svojim nasadením pomáhajú robiť ťažké veci krajšími a tie najťažšie dôstojnými. Pre odkázaných sú zamestnanci v sociálnych službách viditeľní. Dnes večer budú viditeľní pre nás všetkých a som naozaj rada, že im budeme môcť prejaviť svoju vďačnosť.“

Aj štvrtý ročník nadviazal na tie predošlé. Asociácii poskytovateľov sociálnych služieb v SR sa opäť podarilo povýšiť oslavu pracovníkov v sociálnych službách na vyššiu úroveň.

„Tento rok sme dostali vyše 120 prihlášok a bolo ťažké vybrať z tých úžasných príbehov, ktoré verím, budú inšpiráciou pre mladých ľudí. Pretože v sociálnych službách na Slovensku máme odkázaných na pomoc 72 000 ľudí. Stará sa o nich 42 000 zamestnancov s priemerným vekom 52 rokov. Aj preto sme dnes tu,  aby sme z tejto neviditeľnej armády pomoci ukázali príbehy, ktoré môžu inšpirovať mladých ľudí. Vybrať si pomáhajúcu profesiu, ktorá pomáha aj nám. Lebo len v starostlivosti o šťastie druhých nachádzame to vlastné,“ konštatovalaautorka projektu, predsedníčka APSS v SR a predsedníčka poroty DOBRÉHO SRDCA Anna Ghannamová.

Opatrovateľkou roka sa stala Marta Valovičová.

V poradí už na 4. ročníku Národnej ceny starostlivosti o víťazoch rozhodovala porota, zmenou v tomto roku bolo vynechanie kategórie Dobrovoľník. Kategória opatrovateľ/ka už tradične pripadla predsedníčke Komory opatrovateliek Slovenska Dane Grafikovej, ktorá vybrala víťazku Martu Valovičovú. Príbehy sestier pre tento rok vyberala členka Rady a Prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Zuzana Haladová. Víťazkou kategórie sestra sa stala Katarína Magátová.

Víťazkou kategórie sestra sa stala Katarína Magátová

Nominovaných v kategórii Odborný pracovník si na svoje plecia zobrala predsedníčka Slovenskej komory Sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce Katarína Mažárová, ktorá cenu udelila Miriam Orbisovej.

Odborným pracovníkom roka v sociálnych službách sa stala Miriam Orbisová

V porote DOBRÉHO SRDCA privítali aj členku Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci v Európskom parlamente Miriam Lexmanovú, ktorá sa zhostila výberu manažérov. Víťaznou manažérkou v sociálnych službách sa stala Mária Kóšová.

Víťaznou manažérkou v sociálnych službách sa stala Mária Kóšová

Poskytovateľov a zariadenia už tradične zhodnotila podpredsedníčka APSS v SR Božena Bušová. Víťazom sa stala Slovenská katolícka charita.

Poskytovateľom / zariadením roka v sociálnych službách sa stala Slovenská katolícka charita

Nesúťažnú kategóriu výnimočný počin si tak ako po minulé roky zobrala na starosť predsedníčka APSS v SR Anna Ghannamová. Cenu za výnimočný počin si odniesla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

„Je to pre mňa veľké prekvapenie, veľmi si to vážim. Je to ocenenie práce, ktorú na Úrade komisára robíme od roku 2016. Nie je to cena len pre mňa, ale pre celý môj tím, ktorý je pripravený prijať tie vízie, ktoré som do úradu priniesla a napĺňať ich. Služba, ktorú robíme pre ľudí so zdravotným postihnutím, je taká misia, ktorú my plníme. Ďakujem za cenu DOBRĚ SRDCE, je to pre mňa záväzok,“ vyznala sa Zuzana Stavrovská.

Autorom ocenenia - sklenenej plastiky, ktorú získavajú víťazi kategórií je  študent katedry úžitkového umenia VŠVÚ Dominik Pirháč. Kreatívnu časť kampane si pod svoje krídla zobrala agentúra Imagons. Réžie dokrútok, príbehov finalistov v ich prirodzenom prostredí sa ujal Branislav Gotthardt. Celkovú réžiu má na konte Ladislav Halama a scenár programu dala dokopy Barbara Štubňová. Veľká vďaka patrí partnerom DOBRÉHO SRDCA 2023, bez ktorých by takéto veľkolepé zakončenie celonárodnej ankety o najlepších pracovníkov v sociálnych službách nebolo možné. Hlavnými partnerom Národnej ceny starostlivosti DOBRÉ SRDCE 2023 sú spoločnosť Kimberly Clark – DEPEND, EPION Medical a Všeobecná zdravotná poisťovňa.. Partnermi tohto ročníka boli spoločnosti Nutricia, Iresoft, Professional support, Shebo Winery a Štátny fond rozvoja bývania. APSS v SR ďakuje za podporu  aj Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny, Trnavskému samosprávnemu kraju, Bratislavskému samosprávnemu kraju, Prešovskému a Nitrianskemu samosprávnemu kraju. Mediálnu podporu poskytla okrem RTVS aj spoločnosť Imageons a rádio Melódie Galavečer odvysiela Dvojka RTVS 7.10.2023. Jeho záznam si môžete nájsť v archíve RTVS. Za spoluprácu na projekte a za možnosť odvysielať ho pre divákov SR preto patrí veľká vďaka vedeniu RTVS, dramaturgovi Pavlovi Chovancovi a celému štábu RTVS.

Všetky informácie nájdete na https://www.dobre-srdce.sk/

rNUlife.sk / Nora Krchňáková | NK Factory / foto zdroj: Adrian Stránsky

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.