Slovenský jazz s novým ESPRITOM

Prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový album roka vstupuje do druhej dekády svojej existencie. Domáce jazzové albumy prechádzali počas uplynulých týždňov „sitom“ medzinárodnej odbornej poroty. Jej verdikt sa dozvieme počas slávnostného odovzdávania ocenení 30. apríla 2023 o ôsmej večer v bratislavskom Divadle Astorka. Práve to býva už tradične súčasťou slovenských osláv Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO.

Ceremoniálom bude sprevádzať Robo Roth a jeho súčasťou sú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. Oceňovaný projekt „Blue Journal“ predstaví speváčka a skladateľka Ester Wiesnerová, klavirista a skladateľ Valér Miko uvedie svoj Presence Quartet a špeciálnym prekvapením bude vystúpenie federálneho CZ-SK Big Bandu, pod vedením gitaristu, skladateľa a aranžéra Matúša Jakabčica. Priamy prenos zo slávnostného večera prinesie poslucháčom Rádio Devín.

O dvadsiatich štyroch nominovaných albumoch rozhoduje odborná porota zložená z hudobníkov, promotérov či umeleckých riaditeľov jazzových klubov a festivalov. Zapojiť sa však môžu aj všetci domáci fanúšikovia jazzu, ktorých hlasovanie určí, kto si odnesie Cenu verejnosti. Aj tento rok si budú vyberať z mimoriadne pestrej ponuky.

Dvadsaťštyri laureátov na ocenenie ESPRIT dokazuje rôznorodosť slovenského jazzu. Na svoje si prídu priaznivci tradičnejšieho mainstreamu, ale aj súčasnejších prejavov, veľkoformátového jazzu i komornejších zostáv. Vo výbere sa nájdu milovníci pestrého fusion i prepojení jazzu s klasickou hudbou, zástancovia folklórnych vplyvov i vyznávači odvážnejších experimentálnejších polôh.

K prekvapeniam patria bigbandový dvojalbum s „All-Star“ obsadením, sólové klavírne kontemplácie, prepojenie jazzového zoskupenia so symfonickým orchestrom alebo viaceré sľubné medzinárodné spolupráce. 

Za najlepší jazzový album vydaný v roku 2021 označili porotcovia v minulom roku nahrávku „Movin' Spirit“ trubkára a skladateľa Lukáša Oravca a Cenu verejnosti si za album „Bang Bang Boogie Boogie“ prevzal klarinetista Branislav Dugovič.

Movin' Spirit – to je sedem skvostných pôvodných skladieb s vynikajúcim zvukom!“, nešetril chválou hudobný redaktor Johann Kneihs z rakúskeho rozhlasu ORF Ö1.

Predseda poroty, americký spevák JD Walter, zašiel v superlatívoch ešte ďalej: „Veľmi sa mi páčia kompozície, ako aj nádherné unisoná dychových nástrojov. Lukáš disponuje delikátne jemným zvukom a celá kapela má skutočné porozumenie pre dokonalé swingové cítenie, založené na presvedčivo vedených líniách a fantastickej súhre. Úžasné!

Ďalší ocenený album „Bang Bang Boogie Boogie“ označil Johann Kneihs za „nesmierne hravú a v istom zmysle aj odvážnu nahrávku“ a vyzdvihol „výrazné groovy, miestami prešpikované nežnými a poetickými vstupmi.“ „Bang Bang Boogie Boogie je podmanivým minimalom s éterickou atmosférou, evokujúcou svojrázne jambandové trio Medeski, Martin & Wood,“ uviedol domáci zástupca poroty, hudobný publicista Peter Motyčka.

Generálnym partnerom podujatia ESPRIT je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o., hlavnými partnermi sú Porsche Slovensko a investičná platforma Crowdberry. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Umeleckú plastiku ocenenia ESPRIT v tvare kontrabasu vytvoril Jakub Bachorík, ktorý sa popri sochárstve venuje aj maľbe, grafike, scénografii a interiérovému dizajnu. Z jeho rúk pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti ESPRIT. Ocenenie ESPRIT ponúka jazzovým priaznivcom jedinečnú možnosť získať prehľad o tom najlepšom, čo vzniklo na Slovensku v uplynulom roku a svojím hlasovaním môžu vyjadriť podporu a uznanie interpretom tohto žánru.

Viac informácií nájdete na: www.jazz.sk
a facebookovom evente: https://www.facebook.com/events/148521697912110

rNUlife.sk / Za organizátorov Anton Repka, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.