Naša pomoc nepozná hranice: Slovensko pomáha v zahraničí už takmer 20 rokov

Už takmer 20 rokov posiela Slovensko pomoc do celého sveta. Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) pod značkou SlovakAid podporuje projekty na cielenú pomoc ľuďom v najmenej rozvinutých a najohrozenejších regiónoch sveta. Občania Slovenska takto pomáhajú v zahraničí už od roku 2003.

Spustili sme komunikačnú kampaň, ktorá poukazuje na dve desaťročia našej solidarity. Pred takmer 20 rokmi, v roku 2003, sa Slovensko zmenilo z prijímateľa pomoci na jej donora. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky začalo pod značkou SlovakAid poskytovať oficiálnu rozvojovú pomoc, na ktorej sa dnes aktívne podieľajú aj ďalšie slovenské ministerstvá.

SlovakAid programy so zapojením partnerov pomáhajú, v rámci záväzku Slovenskej republiky k medzinárodnej solidarite. Projekty sú podporované prostredníctvom výziev na dotácie, do ktorých sa prihlásia organizácie poskytujúce rozvojovú a humanitárnu pomoc so svojimi návrhmi. Po úspešnom prejdení transparentným výberovým procesom realizujú svoj projekt v krajine pomoci, väčšinou aj s lokálnym partnerom.

„Aktuálne takto podporujeme 20 našich partnerov, ktorí realizujú 58 veľkých projektov, 97 malých grantov a 13 dobrovoľníckych projektov v 20 krajinách po celom svete, od Ukrajiny priamo za našimi hranicami, cez Sýriu, Keňu, až po ďalekú Brazíliu - pretože naša pomoc nepozná hranice,” Tomáš Bokor, riaditeľ SAMRS.

Naša pomoc nepozná hranice

„Spoločne, ako celé Slovensko, každý deň ukazujeme obrovskú solidaritu za našimi hranicami tam, kde je to životne potrebné. Nerozlišujeme hranice pomoci geografické, kultúrne, náboženské, či ideologické, …. Rozhodli sme sa širokej verejnosti ukázať, čo všetko spolu dokážeme,” dopĺňa Tomáš Bokor.

Cez SlovakAid pomáhame krajinám a ľuďom v nich rozvíjať nielen nevyhnutnú infraštruktúru, či správu vecí verejných, ale spolupracujeme s nimi aj na zlepšovaní poskytovania zdravotnej fyzickej aj psychickej starostlivosti v najodľahlejších regiónoch. Spolupracujeme na zlepšovaní vzdelávania a prístupu k nemu pre všetkých bez rozdielu, či na zmierňovaní dopadov zmeny klímy a ekologického hospodárenia.

S podporou agentúry Seesame začína SlovakAid komunikačnú kampaň, v ktorej chceme najmä mladej generácii priblížiť našu činnosť a pomoc, ktorú Slovensko poskytuje. „Hlavným sloganom kampane je: Naša pomoc nepozná hranice. Chceme ukázať, že mnohé krajiny za našimi hranicami možno nepoznáme. To však nevadí, pretože ani naša pomoc nepozná hranice,” Tomáš Bokor, riaditeľ SAMRS.

Do kampane sa zapojili aj travelvlogeri, ktorí už mnohé krajiny precestovali a spoznali. Na svojich sociálnych sieťach preto zverejnia vedomostný kvíz o krajinách, v ktorých Slovensko prostredníctvom SlovakAid aktuálne pôsobí. Prvé kvízy zverejnili na svojich instagramových profiloch cestovateľ a fotograf Patrik Paulínyi, či cestovateľka a podnikateľka Andrea Zahurancová. Budúci týždeň v pondelok, 21. novembra, sa k nim pridajú cestovatelia z profilu travelistan.ska cestovateľka Adriana Žiačková.

Najbližšie týždne bude pribúdať zaujímavý obsah, v ktorom prinesieme autentické príbehy spoza hraníc, predstavíme rôzne spolupráce s partnerskými organizáciami, či vysvetlíme pojmy, ktoré sú v našej práci dôležité.

rNUlife.sk / Marta Jašureková, SAMRS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.