Renomovaný dánsky architekt a urbanista Jan Gehl zavítal na SLOVENSKO

Slovenská komora architektov (SKA) usporiadala v utorok, 5. apríla 2022 o 17:00, podujatie s názvom ,,O budúcnosti miest s Janom Gehlom", ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Starej tržnice v Bratislave. Toto výnimočné stretnutie s renomovaným dánskym architektom a urbanistom Janom Gehlom – GEHL Architects sa konalo pri príležitosti oslavy 30 rokov Slovenskej komory architektov, najstaršej stavovskej organizácia v Európe.

SÚČASNÉ TÉMY V PLÁNOVANÍ MIEST

Hlavným hosťom podujatia bol renomovaný dánsky architekt a urbanista Jan Gehl, ktorého prednáška priblížila svoje dlhoročné a praxou odskúšane princípy navrhovania urbánnych priestorov s dôrazom na ľudskú mierku.

Následná panelová diskusia vytvorila priestor pretransformovať aktuálne výzvy tvorby miest do lokálneho stredoeurópskeho kontextu. Hosťami panelovej diskusie boli, okrem Jana Gehla, primátor hlavného mesta SR - Bratislavy Matúš Vallo a britsko-slovenský architekt a urbanista Igor Marko. Moderátorkou večera bola Vera Wisterová.

30 ROKOV KOMORY A #REGERERÁCIA

Podujatie je úvodom do série podujatí, ktoré SKA pri príležitosti 30. výročia svojho založenia pripravila. „Profesijná samospráva architektov má dlhodobú tradíciu. Jej cieľom nie je vytvárať elitný klub, ale hájiť záujmy architektúry, architektonického dedičstva (aj toho z 20. storočia), ale aj spoločnosti ako takej. Stojíme na strane kvality, hodnôt a kultúry a verím, že za tých 30 rokov sme to bez ohľadu na politický kontext preukázali dostatočne,“ uviedol počas otvorenia podujatia predseda SKA, architekt Iľja Skoček.

Motto #regenerácia sa popri komunikačnej línii #zelenáprearchitekturu stáva ústredným motívom, ktoré si SKA pre svoju činnosť v roku 2022 osvojuje. Nielen ľudia regenerujú svoje sily a kondíciu, platí to aj o stavbách a mestách. Kým vlastné sily regenerujeme individuálne, regenerácia miest, vidieka a samotnej architektúry si vyžaduje spoločné úsilie. Dnes platí, že táto úloha už nemôže ostať iba na pleciach komunít a práce architektov, ale je potrebná rovnako aj cieľavedomá angažovanosť samospráv, verejnej a štátnej správy. Obnova komplexnou regeneráciou je cestou zodpovedného prístupu environmentálne a spoločensky zodpovednej výstavby ako aj cestou zvyšovania kvality života a zdravia obyvateľstva.  

Je tomu už 11 rokov, čo v marci 2011 prišiel na Cykloshow do bratislavskej Incheby známy architekt a urbanista Jan Gehl. Je to človek, ktorý sa zaslúžil o to, že v Kodani sa žije dobre a jazdí tam veľa cyklistov, preto ho Modrofúz v spolupráci s dánskou ambasádou a Cyklokoalíciou do Bratislavy pozval.

HOSTIA

JAN GEHL

Jan Gehl je praktizujúcim konzultantom v oblasti urbanizmu a profesorom urbanizmu na Škole architektúry v Kodani v Dánsku. Intenzívne skúmal formu a požívanie verejných priestorov a svoje zistenia uplatnil v praxi na viacerých miestach po celom svete.

Kým výskum Jana Gehla o verejných priestoroch a verejnom živote začal v Kodani, rýchlo sa uplatnil v mnohých ďalších mestách v Európe, Severnej Amerike, Ázii a Austrálii. Jeho nápady a prístupy k navrhovaniu verejných priestorov zahŕňajú špičkové technológie bez toho, aby stratili zo zreteľa to, čo najlepšie podporuje a zlepšuje zážitok ľudí z každodenného života vo verejnej sfére. Život medzi budovami sa stal hlavným zameraním štúdia a prace Jana Gehla. Život medzi budovami zahŕňa cele spektrum ľudských aktivít vo verejnom priestore. Ide o životne dôležité oblasti a procesy plánovania musia začať pochopením týchto priestorov medzi budovami.

MATÚŠ VALLO

Matúš Vallo Je slovenský architekt a primátor Mesta Bratislava. Je zakladateľom občianskeho združenia My sme mesto, ktoré sa zameriava na verejný priestor, je zakladateľom a členom správnej rady o.z. Aliancia Stará Tržnica v Bratislave, stál aj za neformálnym združením Aliancia 500 bytov, zaoberajúcim sa vizuálnou jednotou tejto bratislavskej štvrte. Bratislava je dlhodobo v centre jeho záujmu a spolu s tímom odborníkov sa venoval príprave dokumentu Plán Bratislava. Matúš je zakladateľom a partnerom ateliéru Vallo Sadovsky Architects.

IGOR MARKO

Igor Marko je slovensko-britský architekt a urbanista. Po štúdiách v 90. rokoch sa odsťahoval do Londýna, kde sa stal spoluzakladateľom interdisciplinárneho ateliéru FoRM Associates. V roku 2013 založil spolu s Petrou Marko konzultačnú spoločnosť Marko and Placemakers. Svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti transformácie mestských priestorov a uplatňovania procesov participácie a inklúzie využíva aj pri pedagogickej a mentorskej činnosti V Bratislave už niekoľko rokov pôsobí ako aktívny facilitátor a mediátor medzi mestom, privátnym sektorom a občianskymi iniciatívami.

Nad podujatím prevzali záštitu: Veľvyslanectvo Dánskeho kráľovstva vo Viedni, primátor Hlavného mesta Slovenskej republiky, Bratislavy, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

rNUlife.sk / Broňa Tarnócy, komarch

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.