Najviac cien Emmy získali seriály Koruna, Dámsky gambit a Ted Lasso

Komediálny seriál Ted Lasso a dramatický seriál Koruna sa stali v nedeľu večer v Los Angeles víťazmi 73. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy. Pokračoval tak trend z predchádzajúcich rokov, v rámci ktorého sa v televíznom sektore presadzujú streamovacie platformy, keďže prvý menovaný produkovala Apple TV+ (získal celkovo sedem cien) a druhý Netflix (11 cien). Netflix tiež produkoval najlepšiu minisériu roka Dámsky gambit (11 cien).

Seriál Ted Lasso o trénerovi amerického futbalu, ktorý v Anglicku obráti naruby futbalový klub, bola s 20 nomináciami jedným z favoritov galavečera. Jason Sudeikis bol ocenený ako najlepší herec v komediálnom seriáli, Brett Goldstein a Hannah Waddingham bodovali vo vedľajších úlohách.

Seriál Koruna (The Crown), ktorý má za sebou už štyri sezóny, získal ocenenia vo všetkých štyroch hereckých katagóriách. Celkovo z 11 nominácií získal seriál 7 cien. Ako prvá bola vo vedľajšej úlohe ocenená Gillian Anderson za stvárnenie britskej premiérky Margaret Thatcherovej. Cenu v mužskej kategórii získal Tobias Menzies, ktorý v seriáli hrá princa Phillipa.

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli sa stala Olivia Colman stvárňujúca britskú kráľovnú Alžbetu II. a Josh O‘Connor si odniesol Emmy v mužskej kategórii za stvárnenie kráľovninho syna princa Charlesa. Za túto úlohu bol už ocenený Zlatým glóbusom. Seriál Koruna bodoval aj v kategóriách najlepšia réžia a najlepší scenár.

Vďaka „The Crown“ a „Gambit“ získal Netflix vôbec po prvý raz v histórii viac cien Emmy ako ktorákoľvek iná televízna sieť alebo streamovacia platforma, a to celkovo 44!

Seriál „Hacks“ medzitým získal niekoľko veľkých cien za komediálny žáner. Jean Smart získala štvrtú Emmy v kariére za rolu stand-up komičky Deborah Vance a šou HBO Max si pripísala trofej za scenár a réžiu za komediálny seriál. HBO a HBO Max získali 19 cien.

Netflix s titulom „The Crown“ a Disney Plus s „The Mandalorian“ viedli nominácie, obe po 24, nasledovali Marvel a Disney Plus so seriálom „WandaVision“ s 23 nomináciami a Hulu so seriálom „The Handmaid's Tale (Príbeh služobnice)“ s 21 nomináciami, HBO a HBO Max obsadil siete a streamery so 130 nomináciami, tesne za nimi bol Netflix so 129.

Po vlaňajšom prevažne virtuálnom galavečere spôsobenom koronavírusovou pandémiou, ktorý prebiehal v prázdnej sále a ocenení sa pripájali prostredníctvom videokonferencie, sa udeľovanie Emmy vrátilo tento rok pred publikum do Microsoft Theatre v Los Angeles. Účasť však bola obmedzená na nominovaných a ich sprievod, ktorí museli byť očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

https://www.youtube.com/watch?v=IyZz8h28WCY

Prestížne ceny Emmy, považované za „televíznych Oscarov", udeľuje americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS) od roku 1949. Galavečer tento rok moderoval americký herec a zabávač známy ako Cedric the Entertainer a v priamom prenose vysielala stanica CBS.

Pozri si prehľad víťazov najdôležitejších kategórií z cien Emmy:

Najlepší herec v hlavnej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme - Ewan McGregor (“Halston”) 

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme - Kate Winslet (“Mare of Easttown”)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme - Evan Peters (“Mare Of Easttown”)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v miniseriáli alebo televíznom filme - Julianne Nicholson (“Mare Of Easttown”)

Najlepší herec v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli - Josh O’Connor (“The Crown”) 

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli - Olivia Colman (“The Crown”)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli - Tobias Menzies (“The Crown”) 

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli - Gillian Anderson (“The Crown”)

Najlepší herec v hlavnej úlohe v komediálnom seriáli - Jason Sudeikis (“Ted Lasso”)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe v komediálnom seriáli - Jean Smart (“Hacks”)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli - Brett Goldstein (“Ted Lasso”)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli - Hannah Waddingham (“Ted Lasso”)

Najlepší miniseriál / miniséria - The Queen’s Gambit” (Netflix) 

Najlepší scenár za minisériu - Michaela Coel za I May Destroy You (Môžem ťa zničiť)• HBO v spolupráci s BBC, Various Artists Limited, FALKNA 

Najlepšia réžia za minisériu - Scott Frank za The Queen’s Gambit • Netflix 

Najlepší komediálny seriál - Ted Lasso” (Apple TV Plus) 

Najlepší scenár za komediálny seriál - Lucia Aniello, Paul W. Downs a Jen Statsky za Hacks • There Is No Line (Pilot) • HBO Max • Universal Television v spolupráci s Paulilu, First Thought Productions, Fremulon Productions, 3 Arts Entertainment 

Najlepšia réžia za komediálny seriál - Lucia Aniello za za Hacks • There Is No Line (Pilot) • HBO Max • Universal Television v spolupráci s Paulilu, First Thought Productions, Fremulon Productions, 3 Arts Entertainment 

Najlepší dramatický seriál - The Crown” (Netflix)

Najlepší scenár za dramatický seriál - Peter Morgan za The Crown • War • Netflix • Left Bank Pictures v spolupráci so Sony Pictures Television pre Netflix

Najlepšia réžia za dramatický seriál - Jessica Hobbs za The Crown • War • Netflix • Left Bank Pictures v spolupráci so Sony Pictures Television pre Netflix

Najlepšia reality šou/súťažný seriál - RuPaul’s Drag Race

Najlepšia talk show - Last Week Tonight With John Oliver (Čo týždeň dal i vzal)

rNUlife.sk / tasr / Variety / Television Academy

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.