Karlovarský festival odpremiéroval slovenský film Ospalky, režisérku čaká bohatý program

V pondelok 23. augusta 2021 sa medzinárodnej premiéry dočkal slovenský študentský film Ospalky, ktorý nakrútila režisérka Kateřina Hroníková, študentka Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary ju vďaka jej bakalárskej snímke zaradil do programu Future Frames – Generation NEXT of European Cinema. V ňom každoročne predstavuje desať výrazných európskych filmárskych talentov spomedzi študentov a študentiek filmovej tvorby. Spoločne s Kateřinou Hroníkovou sa vo výbere ocitli aj zástupcovia a zástupkyne Belgicka, Dánska, Estónska, Islandu, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska a Španielska.

„Premiéra Ospalkov bola pre mňa neuveriteľne dojemná. Prvýkrát sme film videli v kine s divákmi, mala som v publiku aj svojich najbližších priateľov – to pre mňa veľa znamená. Zároveň je prínosné sedieť počas prvých projekcií v sále a podľa reakcií publika zisťovať, či je daná scéna vtipná alebo smutná aj pre ostatných, nie iba pre vás ako autora,“ hovorí o uvedení v Karlových Varoch režisérka, aktuálne študentka Ateliéru dokumentárnej tvorby. Medzinárodnej premiéry sa spoločne s ňou zúčastnila aj spoluscenáristka Kristína Žilinčárová, vedúci výroby Erik Kliment a zástupkyňa festivalového oddelenia Filmovej a televíznej fakulty Alexandra Gabrižová.

Krátkometrážny film rozpráva príbeh staršieho manželského páru, ktorý uviazol v bludnom kruhu životného vyčerpania. Nádeje na zmenu v stagnujúcom živote preto manželia neváhajú vložiť do motivačného balíčka agentúry Slnko... Hlavné úlohy v snímke, ktorá je akýmsi prieskumom jesene života, stvárnili českí herci Taťjana Medvecká Jiří Wohanka.

Premiérou filmu pôsobenie režisérky Kateřiny Hroníkovej v Karlových Varoch nekončí. V rámci Future Frames ju čaká nabitý program, plný stretnutí s etablovanými tvorcami a tvorkyňami, ale aj  ďalších aktivít, ktoré festival pripravil tak, aby pomohli mladým talentom hladko prekonať prechod z oblasti študentského filmu do profesionálnej tvorby. Ospalky v Karlových Varoch začínajú svoju festivalovú púť a už začiatkom jesene ich uvedie ďalší festival tzv. kategórie A – režisérka sa v septembri s filmom vydá do baskického San Sebastianu.

Informácie o filme na webstránke Mff Karlovy Vary: www.kviff.com/cs/program/film/57/35093-ospalky

rNUlife.sk / Peter Gašparík, PR manažér FTF VŠMU

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.