Svetové filmové festivaly sa spojili do spoločného internetového podujatia, ponúknu aj slovenský študentský film

Pandémia zapríčinená koronavírusom výrazne zasiahla filmový priemysel na všetkých jeho frontoch. Pozastavila nakrúcania, fungovanie kín, ale aj organizáciu filmových festivalov. Tie najväčšie spomedzi zasiahnutých sa rozhodli aktuálny ročník preniesť do online podoby. Desaťdňové internetové podujatie s názvom We Are One: A Global Film Festival začína dnes, v piatok 29. mája 2020, a medzi jeho organizátorov patria napríklad festivaly v Berlíne, Cannes, Benátkach či Karlových Varoch. Vo vyhradených dňoch si v rámci jeho programu bude môcť celý svet pozrieť aj slovenskú študentskú snímku Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch.

Film režiséra Michala Ďuriša, absolventa Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení, rozpráva príbeh rodiny v polčase rozpadu. Jej členovia – matka, otec a dvaja dospievajúci chlapci – sa tak dobre poznajú, že sa ich vzájomná náklonnosť často rozvíja v utláčajúcom vzťahu. Všetci majú svoje sny, ale možno nie je tou najdôležitejšou skutočnosťou, či sa im splnia. Niekedy stačí, aby ich ostatní považovali za rovnako hodnotné ako tie svoje. 

Michal Ďuriš, ktorý filmom z roku 2017 absolvoval štúdium filmovej réžie, hovorí: „Veľmi sa ako divák teším na túto neobyčajnú kooperáciu organizátorov festivalov. Druhá vec je byť vybraný do programu. Je krásne vidieť, že študentský film môže mať aj dlhšiu expiráciu ako jednu festivalovú sezónu. Dúfam, že to povzbudí ostatných tvorcov, hlavne zo školy. Za  posledné roky na nej výrazne stúpol počet festivalových filmov a vyhranených, hotových autorov. A nielen šikovných tvorcov ale aj dobrých ľudí. Je pre mňa cťou byť s nimi súčasťou jednej kultúrnej generácie.“

Ďurišov film do programu zaradil Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary ako súčasť svojho výberu Future Frames, v ktorom predstavuje talentovaných tvorcov a tvorkyne s ich absolventskými krátkymi filmami. Diváci a diváčky si ho budú môcť pozrieť od soboty 6. júna 2020, 19.15 hod. nášho času na internetovom portáli YouTube, kde bude podujatie postupne premiérovať všetky svoje filmy a sprievodné akcie.

We Are One: A Global Film Festival predstaví viac ako 100 filmov, rozhovorov, hudobných vystúpení či formátov virtuálnej reality. Na jeho organizácii sa podieľa 21 svetových filmových festivalov a uvádzané filmy bude možné si do konca podujatia pozrieť zadarmo. Diváčky a diváci však budú môcť pri každom z filmov dobrovoľným príspevkom pomôcť viacerým charitatívnym organizáciám.

Link, na ktorom bude možné si film pozrieť: www.youtube.com/watch?v=ybKA9EwEkNc

Webstránka festivalu, kde nájdete aj jeho kompletný program: www.weareoneglobalfestival.com/

We Are One: A Global Film Festival to Showcase Free Films, Shorts ...

Zoznam zapojených festivalov:
(v abecednom poradí podľa medzinárodne zaužívaných názvov)
Annecy International Animation Film Festival,
Berlin International Film Festival,
BFI London Film Festival,
Cannes Film Festival,
Guadalajara International Film Festival,
International Film Festival & Awards Macao (IFFAM),
International Film Festival Rotterdam, Jerusalem Film Festival,
Mumbai Film Festival (MAMI),
Karlovy Vary International Film Festival,
Locarno Film Festival,
Marrakech International Film Festival,
New York Film Festival,
San Sebastian International Film Festival,
Sarajevo Film Festival,
Sundance Film Festival,
Sydney Film Festival,
Tokyo International Film Festival,
Toronto International Film Festival,
Tribeca Film Festival,
Venice Film Festival.

YouTube Announces Free Virtual Film Festival 'We Are One'

rNUlife.sk / Peter Gašparík, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.