Burina ako kľúč k zdraviu? Tieto bežné rastliny, ktoré prehliadame, skrývajú poklady pre náš organizmus – a ako ich bezpečne zbierať či chutne využiť v kuchyni

Často ich s nevôľou odstraňujeme zo záhrad a chodníkov, považujeme ich za obyčajnú burinu, ktorá kazí estetiku. No čo ak práve tieto, tak bežné rastliny, sú v skutočnosti kľúčom k lepšiemu zdraviu a skrývajú v sebe koncentrované množstvo živín a liečivých látok, o ktorých nemáme ani tušenie? Príroda nám často ponúka cenné dary priamo pod nosom – stačí sa len pozorne pozrieť, spoznať ich silu a naučiť sa ich chutne využiť v kuchyni.

Mnohé z týchto divokých byliniek je možné konzumovať priamo surové, napríklad v šalátoch, zatiaľ čo iné sa skvele hodia na tepelnú úpravu a obohatia vaše jedlá o cenné látky a zaujímavé chute.

Medzi takéto prehliadané poklady patria aj rastliny, s ktorými sa stretávame prakticky všade: skorocel, púpava, žihľava či dokonca voňavý agátový kvet.

Skorocel: Nenápadný liečiteľ rán a dýchacích ciest, chutný v šaláte či polievke

Nenápadný skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata) alebo skorocel väčší (Plantago major) pozná snáď každý. Rastie na lúkach, pasienkoch, aj pri cestách. Už naše babičky vedeli, že jeho listy sú skvelou prvou pomocou na drobné ranky, odreniny či uštipnutia hmyzom. Skorocel je však oveľa viac. Obsahuje látky s protizápalovými, antibakteriálnymi a hojivými účinkami. Je výborný aj pri problémoch s dýchacími cestami, pomáha pri kašli.

Mladé listy skorocelu môžete konzumovať surové a pridať ich napríklad do jarného šalátu, kde dodajú zaujímavú textúru a jemnú chuť. Staršie listy sú vhodné na tepelnú úpravu, napríklad do polievok či omeliet.

Púpava: Zlatý poklad pre pečeň a trávenie, od šalátu po "kávu"

Žiarivo žltá púpava lekárska (Taraxacum officinale), ktorá na jar pokryje lúky a záhrady, je doslova vitamínovou a minerálnou bombou. Celá rastlina je jedlá a mimoriadne prospešná. Koreň púpavy je známy svojimi detoxikačnými účinkami, najmä na pečeň a žlčník.

Listy sú bohaté na vitamíny A, C, K, železo, vápnik a draslík. Mladé listy púpavy (kým nie sú príliš horké) sú vynikajúce na surovú konzumáciu a skvele doplnia jarné šaláty či smoothies. Koreň sa po upražení dá použiť na prípravu zdravého nápoja podobného káve alebo liečivého odvaru. Z kvetov sa tradične robí známy púpavový med alebo sirup, a dokonca aj púpavové víno.

Žihľava: Superpotravina plná železa, ideálna do polievok či smoothies

Patrí medzi liečivé byliny s protizápalovými a antireumatickými vlastnosťami. Pomáha pri chorobách pečene, žlčníka a obličiek. Urýchľuje hojenie rán, je užitočná pri krvácaní hemoroidov, maternice, pri silnej menštruácii a vredoch.

Hoci jej dotyk môže byť nepríjemný, žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je jednou z najcennejších rastlín, aké u nás nájdeme. Je to bohatý zdroj železa, vitamínu C, K a minerálov. Pomáha čistiť krv, má protizápalové účinky a je skvelá pri jarnej očiste.

Mladé výhonky žihľavy (zbierané s rukavicami!) sú po sparení (čím stratia pŕhlivosť) vynikajúce na tepelnú úpravu. Môžete ich použiť ako špenát do polievok, prívarkov, náplní do koláčov či slaných palaciniek. Žihľava je tiež skvelým doplnkom do zelených smoothies. Zo sušenej žihľavy si pripravíte čaj.

Pradávny liek na reumu

Moja babka mi vždy po popŕhlení žihľavou hovorievala, že nebudem mať reumu. Nedalo mi to a tak som hľadal viac informácií o tom, ako je to naozaj. Vedecky to vraj dokázané stále nie je, no napriek tomu ľudia pociťujú určitú úľavu od reumatických ťažkostí napríklad po žihľavovom kúpeli či obkladoch, resp. priamo po popŕhlení živou rastlinou. Samotné popŕhlenie spôsobuje predovšetkým prekrvenie postihnutého miesta a následné pálenie pokožky s malými pľuzgierikmi. V starom Ríme sa údajne dokonca žihľavou šľahali po kolenách, čím si pomáhali pri bolestiach kĺbov.

Agátový kvet: Voňavá pochúťka, najlepšia vyprážaná

Počas jari a začiatkom leta omámi vzduch sladká vôňa kvetov agátu bieleho (Robinia pseudoacacia). Agátové kvety nie sú len krásne a voňavé, sú aj jedlé a majú svoje blahodarné účinky, môžu mať napríklad upokojujúce účinky.

Najčastejšie sa konzumujú surové, priamo zo stromu, ale aj obalené v cestíčku a vyprážané ako voňavé „šišky“ či agátové kosmáčiky – jednoduchý a chutný spôsob, ako ich využiť. Z kvetov sa dá pripraviť aj jemný sirup alebo čaj.

Pozor na zber a konzumáciu – Bezpečnosť na prvom mieste a správna identifikácia

Pri zbere akýchkoľvek voľne rastúcich rastlín je absolútne kľúčová správna identifikácia. Existuje mnoho rastlín, ktoré sú si podobné, ale niektoré môžu byť jedovaté. Pred konzumáciou akejkoľvek divokej bylinky si vždy overte, že ide o správnu rastlinu, ideálne pomocou spoľahlivého atlasu rastlín alebo online zdrojov s detailnými fotografiami. Vyhýbajte sa zberu v blízkosti rušných ciest, kde sú vystavené priamym výfukovým splodinám, ani v okolí priemyselných zón, na okrajoch polí (kvôli postrekom) a v oblastiach, kde mohlo dôjsť k akémukoľvek inému znečisteniu. Rastliny z čistého prostredia pred použitím dôkladne umyte. Bylinky konzumujte s mierou, najmä ak s nimi začínate alebo máte nejaké zdravotné ťažkosti. Pri akýchkoľvek pochybnostiach alebo pretrvávajúcich zdravotných problémoch sa vždy poraďte s lekárom alebo kvalifikovaným odborníkom na bylinky.

Namiesto boja proti burine sa niekedy stačí len zastaviť, pozorne sa rozhliadnuť a objaviť neuveriteľnú silu prírody, ktorá nám ponúka zdravie v tých najneočakávanejších formách a zároveň aj zaujímavé kulinárske zážitky. Možno je čas prehodnotiť náš vzťah k „burine“ a začať ju vnímať ako cenný dar.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.