České kuchárske umenie na výstavách, gastronomických slávnostiach, v divadle i v projekte Czech Specials

Jedinečnosť, delikatesu, históriu a súčasnosť českej gastronómie, jej propagáciu na výstavách a novým projektom Czech Specials i jej prienik do imerzívneho divadla či sveta Michelinského sprievodcu predstavili zástupcovia českých inštitúcií na tlačovej konferencii v Bratislave.

„Nároky návštevníkov na zážitky pri cestovaní neustále rastú a dobré jedlo, príjemná atmosféra, profesionálna a milá obsluha prispievajú k celkovému dojmu, aký si z ciest odnášame. Atraktívny image gastronómie je dôležitý nielen pre jednotlivé reštaurácie, ale pre cestovný ruch ako taký,“ zdôvodnila Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko, ktorá podujatie organizovala.

Jeho súčasťou je v Českom dome v Bratislave výstava O umení kuchárskom, kde potrvá do 1. júna. Potom bude od 10. 6. do 30. 8. 2025 v priestoroch Mestskej knižnice Piešťany. Textová a obrazová panelová expozícia je výber najzaujímavejších a raritných kulinárskych publikácií z bohatého fondu Vedeckej knižnice v Olomouci od 16. storočia do polovice 20.

Kuchárske a kulinárske knihy sú dôležitým zdrojom vedomostí, nie sú to len recepty. Ľudská strava, výživa, príprava pokrmov, jedlo ako kompletný spoločenský jav spája človeka a prírodu, slúži nám ako biologický motor, dodáva energiu a umožňuje žiť. Jedlo je i kultúrny a spoločenský fenomén, jeho sociálny charakter ľudí spája, zbližuje, navodzuje komunikáciu a dobrú náladu. Ním udržujeme rôzne zvyklosti, rituáli spoločného jedla a stolovania,“ uviedla kurátorka Petra Kubíčková na otvorení výstavy, kde množstvo prítomných privítal český velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák.

Gastronomické slávnosti M. D. Rettigovej

Výstava je tiež pripomienkou dvoch výročí priekopníčky českej kulinárskej literatúry Magdalény Dobromily Rettigovej - 240 rokov od narodenia a 180 od úmrtia. Je považovaná za najslávnejšiu českú kuchárku. Do jedálnička priniesla množstvo nových nápadov a jej Domáca kuchárska kniha alebo pojednanie o mäse a pôstnych jedlách pre dcéry Čiech a Moravy je obľúbená dodnes. Táto kulinárska príručka od roku 1826 má za sebou desiatky vydaní v češtine a nemčine. Okrem výbornej kuchárky Rettigová bola aj spisovateľka, vlastenka, intelektuálka, organizátorka kultúrnej a inej verejnoprospešnej činnosti. V Litomyšli, kde žila poslednú časť života a je pochovaná, bývajú na jej počesť tradičné podujatia.

Archív Regionálne múzeum v Litomyšli

Regionálne múzeum v Litomyšli pozýva milovníkov dobrého jedla na víkend 24. a 25. mája 2025 do Litomyšle, kde sa uskutoční ďalší ročník Gastronomických slávností Magdaleny Dobromily Rettigovej. Na tomto podujatí sa už od roku 2012 stretávajú poprední českí šéfkuchári, žiaci gastronomických odborov, reštauratéri aj amatéri a ponúkajú svojim návštevníkom ochutnávky nespočetného množstva receptov, nechýbajú ani súťaže o najlepšiu gastrošpecialitu – bábovku, guláš či rajčinovú omáčku.

Gastronomické slávnosti majú bohatý program spojený s kulinárskymi súťažami aj pre verejnosť na celom námestí a ďalších priestoroch tohto mesta zapísaného v svetovom zozname UNESCO.

Zdroj: Marie-Janků Sandtnerová: Nejslavnější česká kuchařka - TopRecepty.cz

populárnym kuchárskym autorkám patrí aj propagátorka zdravej výživy a odborná učiteľka Marie Janků-Sandtnerová. Jej knihám sa bežne hovorilo Sandtnerky a vrcholné dielo Kniha rozpočtov a kuchárskych predpisov všetkým gazdinkám k bezpečnej príprave dobrých, chutných a lacných jedál má od roku 1924 desiatky vydaní, obsahuje vyše 1300 receptov, 14 tabuliek a ilustrácie Jana Fischera, kresliara známych Foglarových Rýchlych šípov.

Úsporná kuchárka (1905), ktorej sa predalo okolo 100 000 kusov, Domáca lekáreň (1910), Úsporná vojnová kuchárka (1915) a iné odborné knihy napísala zakladateľka kuchárskej školy, učiteľka varenia a vedenia hospodárstva v domácnosti Anuše Kejřová. Vareniu v ťažkých životných podmienkach sa venovala aj Anna Koželuhová, ktorá okrem iných špecifických príručiek v knihe Vojnová kuchyňa (1917) radí ako variť a piecť v chudobe. Autorom viacerých kníh je propagátor gastronómie, kuchár, aranžér výloh v lahôdkarstve Kempinski, odborný učiteľ a kuchársky talent v špičkových západoeurópskych hoteloch Vilém Brabec. V roku 1929 založil v Prahe kuchárske učilište, jeho kniha Studená kuchyňa (1930) obsahuje 450 receptov a 125 farebných zobrazení.

Medzi najstaršie české tlačené knihy kulinárskeho charakteru patrí Kuchárstvo z roku 1591 od šľachtica, filozofa a alchymistu Bavora Rodovského z Hustiřan. Na výstave je najstaršia tlačená kuchárska kniha De honestate voluptate et valetudine z roku 1503 od talianskeho humanistu a spisovateľa Bartholomea Sacchiho, ktorý bol známy ako Platina. Kuchársky majster Bartholomeo Scappi je autor významnej šesťdielnej knihy renesančnej gastronómie Opera di M. Bartolomeo Scappi (na výstave je tretie vydanie z roku 1598), ktorá bola prvá ilustrovaná a obsahuje vyše tisíc receptov z jeho služby u kardinálov a pápežov. Čriepky z kuchyne starovekého Ríma uvádza kniha De re culinaria (1541) pripisovaná známemu gurmánovi Marcovi Gaviovi, zvanému Apicius. Okrem iných kníh s receptami nemecký humanistický autor Walther Hermann Ryff napísal Novú kuchárku pre nemocných (1545). Raritou je aj najmenšia kuchárka sveta Das kleinste Kochbuch der Welt (1906) od Wienera Kochbucha. Má rozmery 24x22 mm a na 136 stranách obsahuje 100 receptov tradičnej viedenskej kuchyne. Treba ju čítať pod mikroskopom.

„Vedecká knižnica v Olomouci je v Česku druhá najstaršia knižnica, z vyše 2,4 milióna knižničných jednotiek a unikátnym súborom historických fondov tretia medzi podobnými pamäťovými inštitúciami. Jej súčasťou bola od roku 1961 ako knižničný depozitár aj budova Červeného kostola, pôvodne sakrálna stavba nemeckých evanjelikov z roku 1902. Táto novogotická dominanta v strede Olomouca po rozsiahlej rekonštrukcii od 17. 5. 2023 plní funkciu moderného kultúrno-vzdelávacieho centra pre Olomoucký kraj. Odvtedy sme mali vyše 65 000 návštevníkov rôznych generácií. Okrem výstav tam organizujeme koncerty, divadelné predstavenia a iné podujatia. Kostol s budovou riaditeľstva knižnice je prepojený novým moderným foajé, ktoré získalo cenu za stavbu,“ prezradila riaditeľka knižnice Iveta Ťulpíková.

Czech Specials je nový partnerský projekt agentúry CzechTourism s Asociáciou kuchárov a cukrárov Českej republiky. Táto značka zaručuje, že v certifikovaných reštauráciách a cukrárňach majú autentické české jedlá pripravené s najväčšou starostlivosťou. „Certifikáciu môžu získať všetky prevádzky, ktoré splnia základnú podmienku – mať v ponuke určený počet kvalitných českých jedál a zákuskov v tradičnej alebo modernej forme. Pre reštaurácie platí podmienka minimálne dve české alebo regionálne jedlá a jedna tradičná polievka. Kaviarne a cukrárne musia mať v ponuke aspoň tri tradičné české zákusky,“ hovorí Lenka Nováková z Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism.

Medzi certifikovanými podnikmi sú malé rodinné hostince a cukrárne, fine dining reštaurácie, hotelové reštaurácie, pivárne, zaujímavé bistrá či známe kaviarne. Týmto projektom získavajú jedinečnú príležitosť zviditeľniť sa a prilákať nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Rovnaký zámer majú reštaurácie zaradené do Sprievodcu Michelin, ktorý tohto roku pridáva Česko na zoznam hodnotených európskych destinácií. Anonymní inšpektori Michelin podľa prísnych kritérií už hľadajú v rôznych mestách najlepšie reštaurácie, ktoré potešia domácich aj zahraničných gurmánov. Budú zverejnené v tohtoročnom Michelin Guide Česko.

Juhočeské divadlo búra hranice divadelného zážitku a pokračuje v objavovaní netradičných foriem imerzívneho divadla, kde divák nie je len pasívnym pozorovateľom, ale aj aktívnym účastníkom, ktorý príbehy vníma všetkými zmyslami, okrem hrania a rozprávania sa tam aj varí a ochutnáva. Divadlo tak nadväzuje na skúsenosti z festivalu Jižní Svéráz, kde jedlo pravidelne slúži ako most medzi javiskom a publikom. Taká je inscenácia Ako nakŕmiť diktátora, ktorá mala premiéru 11. 3. 2025. Je to adaptácia knihy poľského novinára Witolda Szabłowského, ktorá približuje výpovede osobných kuchárov slávnych diktátorov. Tí museli nielen napodobniť recepty matiek svojich pánov, ale často aj krotiť ich nálady, pretože sýty vládca robil zmierlivejšie rozhodnutia než hladný.

„Herci počas predstavenia navaria šesť autentických jedál Saddáma Husajna, Pol Pota a Envera Hodžu. Diváci počujú svedectvá o totalitných režimoch, cítia exotické vône a na záver ochutnajú napríklad šalát z roztlčenej uhorky, bravčové v karameli alebo polievku tikrítských zlodejov. Na rolu kuchárov sa účinkujúci pripravovali nielen herecky, ale aj kulinársky pod vedením herečky a kuchárky Anny Kameníkovej absolvovali kuchársky kurz. Ako nakŕmiť diktátora nie je len inscenácia, ale zmyslový zážitok, ktorý chutí, vonia a pretrváva ešte dlho po potlesku. Na budúci rok pripravujeme takýmto spôsobom komickú operu Zabíjačka,“ prezradila Monika Toncarová z Juhočeského divadla.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.