Konstantin Filippou, šéfkuchár ovenčený dvoma Michelinovými hviezdami a ocenený titulom Gault Millau „Šéfkuchár roka“, je kulinárna osobnosť, ktorá nanovo definuje viedenskú gastronómiu. Jeho jedinečná zmes rakúskych a gréckych vplyvov, spojená s neochvejným dôrazom na kvalitné suroviny a inovatívny prístup, z neho urobila jedného z najuznávanejších šéfkuchárov na svetovej gastronomickej scéne. Už zajtra sa exkluzívne predstaví na top kulinárskom podujatí GASTRONOMY SLOVAKIA 2025!
Dedičstvo chutí: Grécke korene a rakúska precíznosť
Narodil sa v rakúskom meste Graz v roku 1977 a Konstantin Filippou v sebe spája dve bohaté kulinárske tradície. Jeho grécky pôvod ho už v ranom veku zoznámil s čerstvými, sezónnymi surovinami a jednoduchou dokonalosťou stredomorskej kuchyne.
Spomienky na detstvo, plné vôní olivového oleja, čerstvých bylín a morských plodov, formovali jeho vášeň pre varenie a inšpirovali ho k celoživotnej kulinárskej ceste. Rakúska časť jeho identity ho zase nasmerovala k precíznosti, disciplíne a dôrazu na technickú dokonalosť.
Cesta kulinárskeho majstra: Od učňovských rokov po hviezdne reštaurácie
Filippouova profesionálna cesta sa začala v Rakúsku, kde po absolvovaní strednej školy získal formálne kuchárske vzdelanie. Svoje prvé kroky urobil v hoteli Unterhof v meste Filzmoos, kde sa učil základom klasickej kuchyne. Túžba po poznaní ho hnala ďalej a vydal sa na kulinársku púť po Európe, kde pracoval v renomovaných reštauráciách a učil sa od najlepších.
Jeho cesta zahŕňala pôsobenie u kulinárskych velikánov ako Gordon Ramsay v Londýne, kde si osvojil disciplínu a nekompromisný dôraz na kvalitu, a Juan Mari Arzak v San Sebastián, kde ho ovplyvnila inovatívna a experimentálna kuchyňa. Práve kombinácia týchto skúseností s jeho gréckymi koreňmi a rakúskym zázemím vytvorila základ pre jeho jedinečný kulinársky rukopis.
Po rokoch zbierania skúseností sa Filippou vrátil do Viedne s jasnou víziou: vytvoriť si vlastný kulinársky štýl, ktorý by odrážal jeho rakúske zázemie a grécke dedičstvo. V roku 2013 si otvoril svoju rovnomennú reštauráciu Konstantin Filippou, ktorá sa rýchlo stala kulinárnym hotspotom.
Kulinárne míľniky a ocenenia
Filippouova tvrdá práca a talent boli rýchlo odmenené. V roku 2009 získal svoju prvú Michelinovu hviezdu a v roku 2011 bol ocenený titulom „Najkreatívnejší šéfkuchár Rakúska“ v prestížnej súťaži „Trophée Gourmet“. V roku 2013 si otvoril vo Viedni svoju vlastnú reštauráciu Konstantin Filippou, ktorá sa rýchlo stala kulinárnym hotspotom. Už v roku 2014 získala reštaurácia prvú Michelinovu hviezdu a v roku 2018 nasledovala druhá, čím sa Filippou definitívne zaradil medzi rakúsku kulinársku elitu. Okrem toho bol v roku 2016 ocenený titulom Gault Millau Chef of the Year.
Kulinárska filozofia: Harmónia chutí a úcta k surovinám
Filippouova kuchyňa je definovaná niekoľkými kľúčovými princípmi:
- Spojenie rakúskych a gréckych vplyvov: Jeho jedlá často kombinujú tradičné rakúske suroviny a techniky s chuťami a prísadami stredomorskej kuchyne.
- Dôraz na kvalitu surovín: Filippou kladie mimoriadny dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín, uprednostňuje sezónne a lokálne produkty a spolupracuje s dôveryhodnými dodávateľmi.
- Inovácia a kreativita: Neustále posúva hranice gastronómie a experimentuje s novými technikami a kombináciami chutí.
Jeho reštaurácie sú oslavou kulinárskej dokonalosti a ponúkajú jedinečný zážitok, ktorý spája inovatívne pokrmy s elegantnou atmosférou a vynikajúcim servisom.
Kulinárne impérium: Reštaurácie Konstatina Filippoua
Okrem culinario vlajkovej lode nesúcej jeho meno, Filippou úspešne rozvíja aj ďalšie kulinárske koncepty vo Viedni:
- O boufés: Toto bistro ponúka uvoľnenejší prístup k jedlu s dôrazom na prírodné vína a malé taniere, no s rovnakým dôrazom na kvalitné suroviny.
- Mama Konstantina: Táto reštaurácia vzdáva hold gréckym koreňom Filippoua a ponúka moderné interpretácie klasických gréckych jedál.

Prostredníctvom svojich reštaurácií Filippou nielenže prezentuje svoj kulinársky talent, ale tiež vytvára priestory, kde sa stretávajú ľudia, aby si vychutnali jedlo, konverzáciu a pohostinnosť.




GASTRONOMY SLOVAKIA 2025 sa uskutoční v utorok 29. apríla 2025
v Refinery Gallery, Vlčie Hrdlo, BRATISLAVA
Najprestížnejšia kulinárska udalosť roka na Slovensku – Medzinárodné sympózium jedinečné pre živé vystúpenia michelinských šéfkuchárov z celej Európy a najlepších Slovákov, ako aj pre workshopy odborníkov HoReCa segmentu.
Určená je všetkým majiteľom, riaditeľom, F&B manažérom, šéfkuchárom, someliérom či cukrárom hotelov, reštaurácií a aj malých penziónov. Rovnako aj pre dodávateľov služieb, výrobcov, odborných učiteľov, ale aj fanúšikov kulinárstva a novinárov z gastronómie. Každý si nájde v bohatom programe svoje témy a praktické ukážky ako správnou a nápaditou gastronómiou zaujať svojich hostí.
Vstupenky si za zvýhodnené ceny rezervujte cez prihlášku vopred.Počet je limitovaný a cena tesne pred sympóziom a na mieste bude vyššia o 20%.
Na Gastronomy Slovakia 2025 okrem iného zažijete:
Jedinečné na Slovensku – Master classes avantgardných šéfkuchárov naživo na pódiu
Najkreatívnejší šéfkuchári sveta osobne na Gastronomy Slovakia
Nové trendy, techniky a myšlienky vo svetovej gastronómii
Somelierské svetové trendy a Master classes so svetovým vinárom
Fascinujúce obchodné prehliadky so širokou škálou inovatívnych produktov v gastronómii
Elita gastronomickej brandže Slovenska pod jednou strechou
Odborné workshopy , degustácie a prezentácie
Ideálne miesto na stretnutie s kolegami
Gastronomy Slovakia 2025 - Gastronomy Slovakia
rNUlife.sk / autor: Daniel Mičuda, foto: Konstantin Filippou | Konstantin Filippou