Konstantin Filippou: Viedenský vizionár a hviezda svetovej gastronómie! Kulinárna cesta šéfkuchára s gréckym srdcom už zajtra na Gastronomy Slovakia

Konstantin Filippou, šéfkuchár ovenčený dvoma Michelinovými hviezdami a ocenený titulom Gault Millau „Šéfkuchár roka“, je kulinárna osobnosť, ktorá nanovo definuje viedenskú gastronómiu. Jeho jedinečná zmes rakúskych a gréckych vplyvov, spojená s neochvejným dôrazom na kvalitné suroviny a inovatívny prístup, z neho urobila jedného z najuznávanejších šéfkuchárov na svetovej gastronomickej scéne. Už zajtra sa exkluzívne predstaví na top kulinárskom podujatí GASTRONOMY SLOVAKIA 2025!

Dedičstvo chutí: Grécke korene a rakúska precíznosť

Narodil sa v rakúskom meste Graz v roku 1977 a Konstantin Filippou v sebe spája dve bohaté kulinárske tradície. Jeho grécky pôvod ho už v ranom veku zoznámil s čerstvými, sezónnymi surovinami a jednoduchou dokonalosťou stredomorskej kuchyne.

Spomienky na detstvo, plné vôní olivového oleja, čerstvých bylín a morských plodov, formovali jeho vášeň pre varenie a inšpirovali ho k celoživotnej kulinárskej ceste. Rakúska časť jeho identity ho zase nasmerovala k precíznosti, disciplíne a dôrazu na technickú dokonalosť.

Cesta kulinárskeho majstra: Od učňovských rokov po hviezdne reštaurácie

Filippouova profesionálna cesta sa začala v Rakúsku, kde po absolvovaní strednej školy získal formálne kuchárske vzdelanie. Svoje prvé kroky urobil v hoteli Unterhof v meste Filzmoos, kde sa učil základom klasickej kuchyne. Túžba po poznaní ho hnala ďalej a vydal sa na kulinársku púť po Európe, kde pracoval v renomovaných reštauráciách a učil sa od najlepších.

Po rozhodnutí stať sa kuchárom začal Filippou svoju kulinársku cestu v Rakúsku. Ako 15-ročný začal pracovať v hoteli Unterhof v meste Filzmoos. Neskôr zbieral skúsenosti v rôznych renomovaných reštauráciách po celom svete, čo výrazne ovplyvnilo jeho štýl a techniky.

Jeho cesta zahŕňala pôsobenie u kulinárskych velikánov ako Gordon Ramsay v Londýne, kde si osvojil disciplínu a nekompromisný dôraz na kvalitu, a Juan Mari Arzak v San Sebastián, kde ho ovplyvnila inovatívna a experimentálna kuchyňa. Práve kombinácia týchto skúseností s jeho gréckymi koreňmi a rakúskym zázemím vytvorila základ pre jeho jedinečný kulinársky rukopis.

Po rokoch zbierania skúseností sa Filippou vrátil do Viedne s jasnou víziou: vytvoriť si vlastný kulinársky štýl, ktorý by odrážal jeho rakúske zázemie a grécke dedičstvo. V roku 2013 si otvoril svoju rovnomennú reštauráciu Konstantin Filippou, ktorá sa rýchlo stala kulinárnym hotspotom.

Jeho talent a tvrdá práca boli čoskoro odmenené ziskom prvej Michelinovej hviezdy v roku 2014 a druhej v roku 2018, čím sa zaradil medzi najlepších šéfkuchárov v Rakúsku a Európe. Okrem toho získal aj ocenenia od Gault Millau, vrátane titulu "Šéfkuchár roka".

Kulinárne míľniky a ocenenia

Filippouova tvrdá práca a talent boli rýchlo odmenené. V roku 2009 získal svoju prvú Michelinovu hviezdu a v roku 2011 bol ocenený titulom „Najkreatívnejší šéfkuchár Rakúska“ v prestížnej súťaži „Trophée Gourmet“. V roku 2013 si otvoril vo Viedni svoju vlastnú reštauráciu Konstantin Filippou, ktorá sa rýchlo stala kulinárnym hotspotom. Už v roku 2014 získala reštaurácia prvú Michelinovu hviezdu a v roku 2018 nasledovala druhá, čím sa Filippou definitívne zaradil medzi rakúsku kulinársku elitu. Okrem toho bol v roku 2016 ocenený titulom Gault Millau Chef of the Year.

Kulinárska filozofia: Harmónia chutí a úcta k surovinám

Filippouova kuchyňa je definovaná niekoľkými kľúčovými princípmi:

  • Spojenie rakúskych a gréckych vplyvov: Jeho jedlá často kombinujú tradičné rakúske suroviny a techniky s chuťami a prísadami stredomorskej kuchyne.
  • Dôraz na kvalitu surovín: Filippou kladie mimoriadny dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín, uprednostňuje sezónne a lokálne produkty a spolupracuje s dôveryhodnými dodávateľmi.
  • Inovácia a kreativita: Neustále posúva hranice gastronómie a experimentuje s novými technikami a kombináciami chutí.

Jeho reštaurácie sú oslavou kulinárskej dokonalosti a ponúkajú jedinečný zážitok, ktorý spája inovatívne pokrmy s elegantnou atmosférou a vynikajúcim servisom.

Kulinárne impérium: Reštaurácie Konstatina Filippoua

Okrem culinario vlajkovej lode nesúcej jeho meno, Filippou úspešne rozvíja aj ďalšie kulinárske koncepty vo Viedni:

  • O boufés: Toto bistro ponúka uvoľnenejší prístup k jedlu s dôrazom na prírodné vína a malé taniere, no s rovnakým dôrazom na kvalitné suroviny.
  • Mama Konstantina: Táto reštaurácia vzdáva hold gréckym koreňom Filippoua a ponúka moderné interpretácie klasických gréckych jedál.

Prostredníctvom svojich reštaurácií Filippou nielenže prezentuje svoj kulinársky talent, ale tiež vytvára priestory, kde sa stretávajú ľudia, aby si vychutnali jedlo, konverzáciu a pohostinnosť.

GASTRONOMY SLOVAKIA 2025 sa uskutoční v utorok 29. apríla 2025
v Refinery Gallery, Vlčie Hrdlo, BRATISLAVA

Najprestížnejšia kulinárska udalosť roka na Slovensku – Medzinárodné sympózium jedinečné pre živé vystúpenia michelinských šéfkuchárov z celej Európy a najlepších Slovákov, ako aj pre workshopy odborníkov HoReCa segmentu.

Určená je všetkým majiteľom, riaditeľom, F&B manažérom, šéfkuchárom, someliérom či cukrárom hotelov, reštaurácií a aj malých penziónov. Rovnako aj pre dodávateľov služieb, výrobcov, odborných učiteľov, ale aj fanúšikov kulinárstva a novinárov z gastronómie. Každý si nájde v bohatom programe svoje témy a praktické ukážky ako správnou a nápaditou gastronómiou zaujať svojich hostí.

Vstupenky si za zvýhodnené ceny rezervujte cez prihlášku vopred.Počet je limitovaný a cena tesne pred sympóziom a na mieste bude vyššia o 20%.

Na Gastronomy Slovakia 2025 okrem iného zažijete:

Jedinečné na Slovensku – Master classes avantgardných šéfkuchárov naživo na pódiu

Najkreatívnejší šéfkuchári sveta osobne na Gastronomy Slovakia

Nové trendy, techniky a myšlienky vo svetovej gastronómii

Somelierské svetové trendy a Master classes so svetovým vinárom

Fascinujúce obchodné prehliadky so širokou škálou inovatívnych produktov v gastronómii

Elita gastronomickej brandže Slovenska pod jednou strechou

Odborné workshopy , degustácie a prezentácie

Ideálne miesto na stretnutie s kolegami

Gastronomy Slovakia 2025 - Gastronomy Slovakia

Vstupenky

rNUlife.sk / autor: Daniel Mičuda, foto: Konstantin Filippou | Konstantin Filippou

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.