Andrea Aprea, šéfkuchár s dvomi Michelinovými hviezdami, prináša do talianskej gastronómie jedinečný pohľad, v ktorom sa snúbi spomienka s prítomnosťou, minulosť so súčasnosťou. Jeho reštaurácia v pulzujúcom Miláne je dôkazom toho, ako sa dajú skĺbiť hlboké korene tradičnej neapolskej kuchyne s inovatívnymi postupmi modernej gastronómie. Už zajtra sa prestaví ako jeden z headlinerov kulinárskeho festivalu Gastronomy Slovakia 2025!
Z Neapola do sveta
Narodený v Neapole v roku 1977, Andrea Aprea od malička nasával vône a chute pravej talianskej kuchyne. Po absolvovaní hotelovej školy sa jeho cesta za kulinárskym umením začala naberať medzinárodný smer. Pracoval v prestížnych reštauráciách v Taliansku aj v zahraničí, kde si osvojil rôzne techniky a prístupy.
Jeho kariéra nabrala na obrátkach pôsobením v reštauráciách ako Il Comandante v Neapole, kde získal svoju prvú pozíciu šéfkuchára.
Neskôr sa presunul do Milána, kde sa stal výkonným šéfkuchárom reštaurácie Vun v hoteli Park Hyatt. Práve tu sa naplno prejavil jeho talent a reštaurácia pod jeho vedením získala prvú Michelinovu hviezdu v roku 2012, ako prvá hotelová reštaurácia v Miláne. V roku 2017 pribudla druhá hviezda, čo potvrdilo Apreovu pozíciu medzi talianskou kulinárskou špičkou.
Vlastná reštaurácia, vlastná vízia
V roku 2022 sa Aprea osamostatnil a otvoril svoju vlastnú reštauráciu Andrea Aprea Ristorante v priestoroch Fondazione Luigi Rovati. Tento krok predstavoval vyvrcholenie jeho doterajšej kariéry a dal mu priestor na realizáciu vlastnej kulinárskej filozofie. Už po niekoľkých mesiacoch reštaurácia získala dve Michelinove hviezdy, čo je dôkazom Apreovho neustáleho hľadania dokonalosti.www.andreaaprea.com
Kuchyňa: Dialóg tradície a inovácie
Apreova kuchyňa je charakteristická dialógom medzi tradíciou a inováciou. Základom sú kvalitné, sezónne suroviny, často s dôrazom na jeho neapolské korene. K nim však pristupuje s moderným pohľadom, využíva inovatívne techniky a vytvára jedinečné kombinácie chutí a textúr.
V jeho jedlách sa snúbia:
- Spomienky na detstvo: Chuť čerstvých paradajok z Vezuvu, vôňa morského vánku a tradičné recepty jeho starej mamy.
- Moderné techniky: Aprea sa nebojí experimentovať s novými postupmi, ako je varenie vo vákuu, fermentácia či práca s textúrami.
- Umenie prezentácie: Každý tanier je precízne komponovaný a pripomína umelecké dielo.
Neapolský Street Food v Michelinovej Reštaurácii s Andreom Apreom
Andrea Aprea, šéfkuchár s dvoma Michelinovými hviezdami z reštaurácie Vun v Miláne, predstavuje svoj charakteristický pokrm, RI-SOTTO-MARINO. Okrem pizze sú vyprážané jedlá typickým neapolským street foodom. Historicky sa "cuoppo" - papierový kornút - plnil rôznymi vyprážanými pochúťkami.
Šéfkuchár Andrea Aprea ponúka 3 z najznámejších receptov: cestovinový fritát, ryžovú guľu (alebo arancino) a zemiakový krokét. Technika a kreativita v službách skvelej tradície, nie je to moderná talianska kuchyňa? Ide o reinterpretáciu rizota alla pescatora, ktorej cieľom je maximálne zvýrazniť suroviny, z ktorých sa jedlo skladá, počnúc jeho hlavnou zložkou: ryžou. Receptúra špeciálne zjednodušená šéfkuchárom, aby sa dala pripraviť aj doma, ak chcete poznať pôvodný recept.
Vybrané špeciality
Hoci sa menu v reštaurácii Andrea Aprea pravidelne mení v závislosti od sezóny, medzi Apreove signature dish patria napríklad:
- "Spaghetti e vongole" v modernej interpretácii: Klasický neapolský pokrm premenený na elegantné a prekvapivé jedlo.
- "Caprese" slano-sladko: Inovatívny pohľad na tradičný šalát Caprese, ktorý kombinuje sladké a slané prvky.
- Ravioli plnené ragúom z neapolského hovädzieho mäsa: Ručne robené ravioli s bohatou a intenzívnou chuťou.
Andrea Aprea: Viac než len reštaurácia
Andrea Aprea nie je len reštaurácia, je to kulinársky zážitok, ktorý oslovuje všetky zmysly. Okrem samotnej reštaurácie vedie Aprea aj Caffè Bistrot, neformálnejší priestor, kde si hostia môžu vychutnať klasické talianske jedlá v uvoľnenej atmosfére.
Aprea je nielen talentovaný šéfkuchár, ale aj osobnosť, ktorá svojou vášňou a kreativitou inšpiruje ďalšiu generáciu kuchárov. Jeho prínos pre taliansku gastronómiu je neoceniteľný a jeho reštaurácia je povinnou zastávkou pre každého milovníka kvalitného jedla.
Pohľad do kuchyne: Citáty a filozofia
Aby sme vám priblížili Apreov kulinársky svet, prinášame úryvky z jeho vyjadrení:
- "Moja súčasná kuchyňa hľadí do budúcnosti, ale nikdy nezabúda na svoje korene."
- "To, čo sme vždy nazývali tradíciou, je prítomnosť našich predkov - trvalá prítomnosť, ktorá pretrváva aj napriek plynutiu času a módy, a dostáva sa k nám absolútnym spôsobom. Súčasnosť je naopak schopnosť interpretovať ducha našej doby, budovať na ňom teóriu o budúcnosti."
- "Čas je kľúčovou ingredienciou v kuchyni. Preto je najväčším zdrojom inšpirácie spomienka: emócie, znalosť územia a kultúra, ktorá formovala taliansku kuchyňu."
Tieto citáty odhaľujú Apreov prístup, v ktorom sa snúbi úcta k tradícii s túžbou po inovácii a experimentovaní.
Navštívte svet Andrea Apreu a nechajte sa unášať talianskou vlnou inšpirácie






Ak sa chcete ponoriť do Apreovho kulinárskeho umenia, navštívte jeho reštauráciu v Miláne:
- Andrea Aprea Ristorante: https://www.andreaaprea.com/en/the-restaurant/
A samozrejme, nezabudnite, že reštaurácia Andrea Aprea je ocenená dvomi Michelinovými hviezdami:
- Andrea Aprea - Michelin Guide: https://guide.michelin.com/en/lombardia/milano/restaurant/andrea-aprea
Apreov vplyv na svetovú gastronómiu ďaleko presahuje hranice jeho reštaurácie. Jeho schopnosť pretaviť tradičné neapolské chute do moderných, sofistikovaných jedál inšpirovala mnohých šéfkuchárov po celom svete.
Aprea ukázal, že je možné rešpektovať dedičstvo a zároveň posúvať hranice kulinárskeho umenia. Jeho dôraz na kvalitné suroviny, precíznu techniku a estetickú prezentáciu nastavil nový štandard pre taliansku kuchyňu. Zaujímavosťou je, že jeho reštaurácia sa nachádza v budove Fondazione Luigi Rovati, ktorá spája gastronómiu s umením a kultúrou, čo umocňuje zážitok hostí. Aprea tiež vedie Caffè Bistrot, čím dokazuje svoju všestrannosť a schopnosť osloviť široké spektrum stravníkov.


GASTRONOMY SLOVAKIA 2025 sa uskutoční v utorok 29. apríla 2025
v Refinery Gallery, Vlčie Hrdlo, BRATISLAVA
Najprestížnejšia kulinárska udalosť roka na Slovensku – Medzinárodné sympózium jedinečné pre živé vystúpenia michelinských šéfkuchárov z celej Európy a najlepších Slovákov, ako aj pre workshopy odborníkov HoReCa segmentu.
Určená je všetkým majiteľom, riaditeľom, F&B manažérom, šéfkuchárom, someliérom či cukrárom hotelov, reštaurácií a aj malých penziónov. Rovnako aj pre dodávateľov služieb, výrobcov, odborných učiteľov, ale aj fanúšikov kulinárstva a novinárov z gastronómie. Každý si nájde v bohatom programe svoje témy a praktické ukážky ako správnou a nápaditou gastronómiou zaujať svojich hostí.
Vstupenky si za zvýhodnené ceny rezervujte cez prihlášku vopred.Počet je limitovaný a cena tesne pred sympóziom a na mieste bude vyššia o 20%.
Na Gastronomy Slovakia 2025 okrem iného zažijete:
Jedinečné na Slovensku – Master classes avantgardných šéfkuchárov naživo na pódiu
Najkreatívnejší šéfkuchári sveta osobne na Gastronomy Slovakia
Nové trendy, techniky a myšlienky vo svetovej gastronómii
Somelierské svetové trendy a Master classes so svetovým vinárom
Fascinujúce obchodné prehliadky so širokou škálou inovatívnych produktov v gastronómii
Elita gastronomickej brandže Slovenska pod jednou strechou
Odborné workshopy , degustácie a prezentácie
Ideálne miesto na stretnutie s kolegami
Gastronomy Slovakia 2025 - Gastronomy Slovakia
rNUlife.sk / autor: Daniel Mičuda, foto: Andrea Aprea 2 Michelin Star Chef | Milan