Reštaurácia Ikoyi šéfkuchára Jeremyho Chana, ocenená dvoma hviezdičkami Michelin, nie je len taký obyčajný podnik s luxusným stravovaním. Za veľmi inovatívnym menu s jedlami ako vyzretý sirloin s kaviárom, knedličky inšpirované moin moin a plantain, sa skrýva koncept špičkového steakhousu. Tento koncept je umocnený Chanovým zameraním na kvalitné, vyzreté hovädzie mäso, ktoré je starostlivo vyberané a spracovávané priamo v reštaurácii.

Šéfkuchár Jeremy Chan a jeho obchodný partner Iré Hassan-Odukale vedú jednu z najpopulárnejších londýnskych reštaurácií. Chan, ktorý nemá formálne gastronomické vzdelanie, si vybudoval svoj kulinársky štýl cestovaním a experimentovaním, čo prispelo k jedinečnému a odvážnemu charakteru Ikoyi. Jeho prístup k vareniu je charakteristický nekonvenčnými kombináciami a hlbokým pochopením fermentácie a korenín. Článok odhaľuje, ako spracovávajú vyzreté hovädzie mäso, ktoré sa stáva základom menu michelinskej reštaurácie Ikoyi.
Kľúčové prvky, ktoré robia Ikoyi výnimočnou:
- Dve hviezdičky Michelin: Svedectvo o výnimočnej kvalite a inovatívnosti kuchyne, ktorú Chan neustále posúva za hranice tradičného varenia.
- Jedinečné menu: Spojenie západoafrickej inšpirácie s britskou sezónnosťou, ponúka jedlá s výraznými chuťami a kreatívnym prevedením. Chanova schopnosť pracovať s menej známymi ingredienciami zo západnej Afriky, ako sú divoké byliny a koreniny, dodáva jedlám nezameniteľný charakter.
- Zameranie na vyzreté hovädzie mäso: Kvalitné, vyzreté hovädzie mäso je ústrednou zložkou menu, čo dokazuje Chanove majstrovstvo v jeho spracovaní a príprave. Reštaurácia sa zameriava na etické a udržateľné zdroje mäsa.
- Inovatívne jedlá: Hostia môžu očakávať nečakané kombinácie a reinterpretácie tradičných jedál. Chan je známy svojím experimentovaním s chuťami a textúrami, čo vedie k prekvapivým a uspokojujúcim gastronomickým zážitkom.
Úspech reštaurácie Ikoyi spočíva v Chanovej schopnosti spojiť kulinárske znalosti s hlbokým porozumením chuťových profilov, čím vytvára jedinečný a uspokojujúci gastronomický zážitok. Jeho vášeň pre objavovanie nových chutí a techník neustále posúva hranice fine diningu.
Ikoyi si buduje vlastnú kuchyňu založenú na koreninách a britskej mikro-sezónnosti. Využíva zeleninu, ktorá pomaly rastie pre svoju chuť, trvalo udržateľné ryby lovené na udicu a vyzreté hovädzie mäso z miestnych chovov. Kuchyňa hosťom ponúka interpretáciu produktov v ich optimálnom stave, pričom sa snaží využiť maximum chutí a zároveň rešpektovať skutočnú povahu ingrediencií.
Základom menu je rozsiahla zbierka korenín so zameraním na subsaharskú západnú Afriku, ktoré reštaurácia od svojho otvorenia starostlivo získava. Degustačné menu stojí 350 libier a podáva sa na večeru od pondelka do piatku, ako aj na obed v piatok (320 libier). Kratšie obedové menu je k dispozícii v stredu a vo štvrtok za 200 libier. Ak sa teda ocitnente v Londýne, nezabudnite na rezerváciu!
Ikoyi – London - a MICHELIN Guide Restaurant
rNUlife.sk / autor: Daniel Mičuda, foto: Michelin guide