V marci 2024 vykonali inšpektori na Slovensku rozsiahle kontroly potravín, ktoré odhalili znepokojujúce nedostatky v 134 prípadoch. Tieto zistenia vyvolávajú otázky o bezpečnosti a kvalite potravín dostupných pre spotrebiteľov.
Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v marci 2025 vykonali 2396 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 754 právnych subjektov a 1206 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 134 kontrolách. Z uvedeného počtu bolo zistených 496 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.
„Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín bolo identifikovaných v hygiene budov a prevádzky, označení, hygiene technologického zariadenia, predaji po dátume spotreby a minimálnej trvanlivosti, ako aj v hygiene skladovania,“ spresnila veterinárna správa.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 46 blokových pokút v celkovej výške 2300 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 101 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 189.050 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 38.000 eur,“ dodala ŠVPS.
Najčastejšie zistené nedostatky
- Hygienické pochybenia: Nedostatočné čistenie a dezinfekcia priestorov, zariadení a pomôcok.
- Nesprávne skladovanie: Potraviny neboli skladované pri predpísaných teplotách, čo zvyšuje riziko rastu škodlivých mikroorganizmov.
- Chybné označovanie: Chýbajúce alebo nesprávne informácie o zložení, dátume spotreby alebo alergénoch.
- Používanie surovín po dátume spotreby
- Nedodržiavanie postupov pri výrobe
Reakcie a opatrenia
Inšpektori uložili prevádzkovateľom pokuty v celkovej výške [doplniť sumu] a nariadili okamžitú nápravu zistených nedostatkov. V niektorých prípadoch bolo nariadené aj stiahnutie nevyhovujúcich potravín z trhu.
Výzva na opatrnosť
Spotrebiteľom sa odporúča zvýšená opatrnosť pri nákupe potravín a dôkladná kontrola obalov a označení. V prípade akýchkoľvek pochybností o kvalite alebo bezpečnosti potravín by mali kontaktovať príslušné kontrolné orgány.
Otázky pre budúcnosť
Tieto zistenia poukazujú na potrebu posilnenia kontrolnej činnosti a zvýšenia zodpovednosti prevádzkovateľov za dodržiavanie hygienických a bezpečnostných noriem. Otázkou zostáva, či sú súčasné opatrenia dostatočné na zabezpečenie účinnej ochrany zdravia spotrebiteľov.
rNUlife.sk / red., foto: Gemini Canvas