Marec je mesiacom, keď si okrem iného pripomíname aj dôležitosť prevencie a starostlivosti o obličky. Ochorenia obličiek patria medzi tiché zdravotné problémy, ktoré sa často prejavia až v pokročilých štádiách. Kľúčovým faktorom, ktorý môže pomôcť pri prevencii týchto ochorení je správna výživa. Lidl prináša svojim zákazníkom kvalitné a dostupné potraviny, ktoré podporujú funkčnosť tohto orgánu rovnako, ako aj celého organizmu.
Podľa odborníkov má ochorenie obličiek každý desiaty Slovák bez toho, aby o tom vedel. Obličky Slovákov ohrozuje najmä cukrovka a vysoký krvný tlak. Tento dôležitý orgán zohráva kľúčovú úlohu pri filtrovaní toxínov či nadbytočných látok z tela, regulácii krvného tlaku a udržiavaní rovnováhy tekutín.
Mýty a fakty
Okolo obličiek koluje množstvo nepresných tvrdení, ktoré môžu ľudí miasť. „Veľa ľudí verí, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín spôsobuje preťaženie obličiek a ich postupné zlyhávanie. Toto však platí iba pre ľudí, ktorí už ich majú poškodené. Štúdie ukázali, že u zdravých jedincov vyšší príjem bielkovín síce dočasne zvýši filtráciu obličiek, ale to neznamená ich poškodenie,“ vysvetľuje fitness tréner a výživový poradca Marek Maňko.
Ďalším mýtom sú často prehnané obavy z konzumácie červeného mäsa, kuraciny alebo zeleniny s vysokým obsahom oxalátov. Podľa odborníka samotná konzumácia týchto potravín nevedie k poškodeniu obličiek, pokiaľ nie sú už vopred oslabené, alebo človek nemá predispozíciu k tvorbe obličkových kameňov.

„Problémom nie sú jednotlivé potraviny, ale dlhodobé zdravotné faktory, ktoré majú na tento orgán zásadný vplyv. Ide napríklad o vysoký krvný tlak, nadmerný príjem soli, obezitu s cukrovkou či chronické zápaly obličiek. Pravidelná fyzická aktivita dokáže chrániť obličky pred mnohými rizikovými faktormi. Najlepšou prevenciou je vo všeobecnosti aktívny životný štýl, vyvážená strava a dostatočný príjem tekutín,“ dodáva M. Maňko.
Potraviny, ktoré prospievajú obličkám
Dobrou správou je, že výber správnych potravín môže pomôcť znižovať riziko vzniku týchto ochorení. Diskontný reťazec je dlhodobo jednotkou v čerstvosti, čo potvrdzujú aj manažéri čerstvosti, ktorí v každej predajni pravidelne kontrolujú kvalitu či dostupnosť čerstvého sortimentu. Dodávatelia ich navyše vozia každý deň, vrátane nedieľ a sviatkov.

Červené hrozno okrem vysokého obsahu vitamínu C obsahuje aj flavonoidy, teda antioxidanty, ktoré znižujú zápal. Tmavé hrozno má tiež vysoký obsah resveratrolu, ktorý chráni organizmus pred cukrovkou a prospešný je aj pre zdravie srdca. Ďalším skvelým ovocím sú aj čučoriedky, ktoré obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Tie chránia pred cukrovkou či srdcovými ochoreniami. Tieto modré bobule sú tiež výborným doplnkom pre očistu obličiek, nakoľko majú nízky obsah sodíka, draslíka a fosforu.

Zo zeleniny je vhodná reďkovka - pri obličkovej diéte. Rovnako ako čučoriedky má totiž veľmi nízky obsah draslíka a fosforu, no zároveň je bohatá na množstvo dôležitých látok. Zdravie srdca a obličiek tiež podporuje kvalitný olivový olej, strukoviny či dokonca orechy a chia semená. S ponukou kvalitných produktov bude prechod na zdravšiu stravu jednoduchší a chutnejší. Starajte sa o svoje zdravie s Lidlom, vašim partnerom pre lepší život.
Tmavé hrozno stolové, 1kg, Lidl, 1,99 €
Čučoriedky, 125g, Lidl, 0,99 €
Reďkovky, zväzok, Lidl, 0,49 €

Obličky: Jedinečné čističky v tele, ktoré zabezpečujú zdravý chod organizmu
Sú dve (teda párový orgán) a pracujú v režime nonstop. Uložené sú po oboch stranách chrbtice, na zadnej strane brušnej dutiny a tesne pod rebrami. Majú fazuľovitý tvar, u dospelého človeka sú veľké približne 12x6x3 cm. Každá váži priemerne 150 gramov (variabilne 120 – 300 gramov). Tvoria súčasť vylučovacieho systému tela spolu s močovodmi, močovým mechúrom a močovou rúrou. Tieto orgány sa označujú aj ako močové cesty. Zdravé obličky dokonale upratujú, čistia a detoxikujú organizmus.
Ak sú v dobrej kondícii a robia svoju prácu na sto percent, ich činnosť si ani neuvedomujeme a naše telo vďaka ich usilovnosti bezchybne funguje. Obličky sú životne dôležité, pretože majú množstvo nenahraditeľných úloh. Medzi ich funkcie patrí:
• Filtračná a vylučovacia funkcia. Obličky sú nesmierne výkonné a za minútu nimi preteká približne jeden liter krvi, takto za deň obličky prefiltrujú stovky litrov krvi.
• Zabezpečujú, aby bol v organizme zachovaný stav zvaný HOMEOSTÁZA. Ide o rovnováhu vnútorného prostredia, ktoré musí byť neustále pod kontrolou, nesmie byť ani príliš kyslé, ani zásadité. Regulujú a udržiavajú optimálne množstvo minerálnych látok, soli a stáleho pH v organizme vo vzťahu k vylučovaniu odpadových látok.
• Metabolická funkcia. Z metabolických procesov sa v obličkách uskutočňuje novotvorba glukózy v stave dlhodobého hladovania a podvýživy a štiepenie bielkovín. Okrem toho v obličkách prebieha aktivácia vitamínu D.
• Endokrinná funkcia. Produkujú hormóny, ktoré sa podieľajú na kontrole krvného tlaku (renín) a ovplyvňujú tvorbu červených krviniek (erytropoetín).
Ak obličky neplnia svoje funkcie dostatočne, v tele sa hromadia odpadové produkty z činnosti buniek, ktoré majú toxické účinky na celý organizmus. Často sa v týchto prípadoch zvyšuje krvný tlak, v oblasti členkov a dokonca pľúcach sa hromadí tekutina, ktorá spôsobuje opuchy dolných končatín. Pre pretrvávaní narušenej činnosti obličiek narastá riziko rozvoja rôznych srdcovocievnych a metabolických komplikácií. Medzi rizikové faktory ochorenia obličiek patrí napríklad nevyvážená životospráva, obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, výskyt ochorenia obličiek v rodine, vyšší vek či fajčenie.

Bližší pohľad na činnosť obličiek
Keďže v tele dospelého človeka sa nachádza okolo 5 – 6 litrov krvi, zdravé obličky prefiltrujú denne celý objem krvi viac ako 150-krát. Obličky sa skladajú z miliónov filtračných jednotiek, ktoré sa nazývajú nefróny. Každý jeden nefrón má filter a sieť tubulov (kanálikov). Do obličky vstupujú cievy privádzajúce krv na filtráciu a vystupujú z nej cievy odvádzajúce očistenú krv. Krv prechádzajúca obličkami sa dotýka filtračnej membrány. Cez túto membránu neprechádzajú veľké molekuly, napríklad bielkoviny. Za 24 hodín sa takto utvorí asi 170-180 litrov tzv. primárneho moču. Obsahuje rôzne látky – také, ktoré sa vylučujú, ale aj také, ktoré organizmus potrebuje ešte zadržať, čo sa uskutočňuje v ďalšej fáze filtrácie – v tubuloch – kanálikovom systéme obličiek. Tu sa spätne do krvi vstrebáva voda, glukóza a niektoré minerálne látky. Takto obličky regulujú vylučovanie či zadržiavanie sodíka (Na), draslíka (K), chloridov (Cl), vápnika (Ca), horčíka (Mg) a vody za účelom udržania homeostázy. Vďaka týmto filtračným procesom telo nezaplavuje nadbytočná voda, soli, cudzorodé a hlavne odpadové látky, ktoré vznikajú pri metabolizme buniek (napr. močovina = urea, kreatín a kreatinín, kyselina močová atď.). Organizmus sa ich zbavuje močom, ktorý sa následne močovými cestami vylučuje von z tela.
Moč
Denne zdravý organizmus vylúči približne 0,5 – 1,5 litra moču, ktorý pozostáva z vody a odpadových látok (močovina, kreatinín, kyselina močová) a rozpustených solí a organických látok, ktoré telo už nepotrebovalo.
(Text: Medirex)
rNUlife.sk / TS, úprava DM