Po prvý krát v histórii bude mať Slovensko svoje zastúpenie na svetovom finále elitnej kulinárskej súťaže Global Chefs Challenge. Stane sa tak vďaka úspechu tímu Andreja Rótha a nášho rodáka Alexa Beera z Národného tímu kuchárov Slovenska na európskom semifinále tejto súťaže, ktorý dosiahli pod vedením Jozefa Hromjáka. Postup je ďalším dôkazom, že slovenská gastronómia má čo ponúknuť na medzinárodnom poli.

Tím kuchárov zo Slovenska dosiahol vynikajúce výsledky na Európskom Grand Prix a semifinále Global Chefs Challenge 2025, ktoré sa konalo v dňoch 16. až 18. februára 2025 v talianskom Rimini. Na prestížnom podujatí, organizovanom Svetovou asociáciou kuchárskych spolkov, sa zhromaždili špičkoví kulinári z celej Európy, aby predviedli svoje zručnosti a kreativitu, s cieľom postúpiť na svetové finále.
Súťaž zhromaždila špičkových kulinárov z celej Európy. Andrej Róth, šéfkuchár z Residence Hotel Donovaly, spolu s commis Alexom Beerom z rezortu VILLA SANDY, predviedli vynikajúci výkon, ktorý im zabezpečil druhé miesto v regióne Stredná Európa a postup na svetové finále, ktoré sa uskutoční v roku 2026 vo Walese.
Súťažné úlohy zahŕňali prípravu špičkových jedál s témami halibut a teľací chrbát i pečeň, pričom slovenskí reprezentanti pripravovali jedlá v súlade s ideou Novej kuchyne Slovenska. Tento koncept zdôrazňuje prepojenie tradičných slovenských chutí s modernými kulinárskymi technikami, čo prináša jedinečný gastronomický zážitok.
Kapitán tímu, Jozef Hromják, šéfkuchár rezortu VILLA SANDY, sa dlhodobo venuje rozvoju talentov a gastronómie na Slovensku. Jeho zverenec, mladý a talentovaný Alex Beer, je študentom košickej Hotelovej akadémie a zároveň členom tímu v rezorte VILLA SANDY. Ich spoločné úsilie a odhodlanie priniesli Slovensku tento historický úspech.
Slovensko reprezentovali Alexandra Krajčovičová, Andrej Róth a pomocným kuchárom (tzv. commis) bol Alex Beer. Talentovaný pomocný kuchár z Košíc je študentom košickej Hotelovej akadémie a zároveň členom tímu Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY.
„Slovenský tím preukázal výnimočné schopnosti a odhodlanie. Dosiahnuté úspechy sú dôkazom tvrdej práce, oddanosti kulinárskemu umeniu a slovenskej kuchyni. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v našom snažení,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa dlhodobo venuje rozvoju talentov a gastronómie na Slovensku.

Krajan súťažil 17. februára 2025 v hlavnej seniorskej kategórii proti reprezentantom z Talianska, Francúzska, Srbska, Albánska, Lotyšska, Chorvátska, Islandu, Rumunska, Holandska, Švédska, Čiernej Hory, Estónska, Česka, Maďarska, Dánska, Portugalska, Anglicka a Cypru.
Andrej Róth a Alex Beer získali druhé miesto v regióne Stredná Európa. Svetové finále súťaže sa uskutoční v roku 2026 vo Walese, vo Veľkej Británii.
„Súťaž v Rimini bola náročná, ale zároveň nesmierne obohacujúca. Som hrdý na náš tím a teším sa na svetové finále, kde budem môcť opäť reprezentovať našu krajinu,“ opísal Andrej Róth.
„Bola to pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko na tak prestížnom podujatí. Vždy vidím priestor na zlepšenie, a to nás v konečnom dôsledku posúva. Môj cieľ je zostať trpezlivá, odhodlaná, skromná a zapálená do tejto krásnej práce. A postupne sa dostaví ďalší progres,“ zhodnotila talentovaná mladá kuchárka Alexandra Krajčovičová, ktorá po súťaži odchádza zo Slovenska zbierať nové skúsenosti do trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie v Antverpách.

Súťažné úlohy zahŕňali prípravu špičkových jedál s témami halibut a teľací chrbát i pečeň. Slovenskí reprezentanti jedlá pripravoval v súlade s ideou Novej kuchyne Slovenska, ktorú Národný tím kuchárov Slovenska dôsledne háji, aj na medzinárodnom poli.
Hodnotili sa všetky aspekty – čas, chuť, textúra, vyváženosť jedál, použité suroviny, spracovanie a príprava, udržateľnosť, kreativita a vizuálne spracovanie.
V cukrárskej kategórii Slovensko na súťaži zastupoval Karol Tarr, ktorého tím dosiahol skvelú bronzovú medailu a obsadil tretie miesto v regióne Stredná Európa.
Účasť na svetovom finále Global Chefs Challenge je pre slovenskú gastronómiu obrovským krokom vpred a dôkazom, že naši kuchári dokážu konkurovať svetovej špičke. Držíme im palce v ďalších súťažiach a tešíme sa na ich budúce úspechy.
Popri účasti na svetovom finále Global Chefs Challenge je ďalšou súťažnou výzvou pre Národný tím kuchárov Slovenska na rok 2026 novembrový Svetový pohár kulinárov v Luxemburgu.

Počas súťaže predviedli špičkoví kuchári svoje umenie v štyroch kategóriách: Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge a Global Vegan Chefs Challenge. Súťažiaci bojovali o prestížnu príležitosť postúpiť do finále Global Chefs Challenge, ktoré sa uskutoční na Worldchefs Congress & Expo 2026 vo Walese.
Výsledky podľa kategórií:
Worldchefs European Grand Prix: Výsledky Global Chefs Challenge
- Víťaz: Giuseppe De Vincenzo, Taliansko
- miesto: Hinrik Orn Larusson, Island
- miesto: Tommy Jespersen, Dánsko
Tímy kvalifikované do finále Global Chefs Challenge
- Európa Stred:
- Ruben van Zanten, Holandsko
- Andrej Róth, Slovensko
- Európa Sever:
- Hinrik Orn Larusson, Island
- Tommy Jespersen, Dánsko
- Európa Juh:
- Giuseppe De Vincenzo, Taliansko
- André Serra, Portugalsko
Slovenský tím, reprezentovaný Andrejom Róthom, dosiahol vynikajúci úspech a zabezpečil si miesto vo finále Global Chefs Challenge 2026.

rNUlife.sk / Spracoval: Daniel Mičuda















