Slovenská Gastro a culinario skupina MEDUSA predstavuje nový koncept DOCK7

Medusa, najväčšia gastronomická skupina na slovenskom trhu, prinesie už 1. marca 2025 na trh nový koncept DOCK7, reštauráciu a pivovar. Prevádzka bude situovaná na nábreží Dunaja v lokalite Eurovea v ikonickej industriálnej budove Sklad č. 7, ktorú v roku 1986 vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku. Po reštaurácii WERK v Jurkovičovej teplárni a remeselnom bistre MINT v Pradiarni 1900 tak skupina pokračuje v stratégii sprístupňovania industriálneho dedičstva v hlavnom meste širokej verejnosti. DOCK7 bude rozsahom, komplexnosťou, ako aj výškou investície, najväčším projektom skupiny Medusa na Slovensku.

  • Nový koncept DOCK7: reštaurácia a pivovar
  • Sklad č. 7: po Werku a Pradiarni ďalšia industriálna pamiatka v Bratislave prístupná verejnosti
  • Investícia takmer 3 milióny eur
  • Kapacita reštaurácie: 280 zákazníkov v interiéri, 190 v exteriéri
  • Technická kapacita pivovaru: 6 000 hektolitrov ročne

„S veľkým nadšením sa pripravujeme na otvorenie konceptu DOCK7, reštaurácie a pivovaru, v unikátnych priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky. Mimoriadne komplexný a náročný projekt je zároveň najväčšou investíciou Medusy na Slovensku. Výška investície dosahuje úroveň takmer 3 milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach. Zákazníkom ponúkneme komplexný vnemový zážitok z industriálneho priestoru, ponuky jedál, nápojov a samozrejme nášho pivného portfólia. Všetkých srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie už 1. marca,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa. 

Priestor

DOCK7 obsadí celé prvé nadzemné podlažie budovy Skladu č.7 v lokalite Eurovea na nábreží Dunaja. Architekti projektu navrhli priestor, ktorý harmonicky a citlivo prepája historické dedičstvo s modernými technológiami, pričom vyniká precíznym prevedením a unikátnymi dizajnovými prvkami. Vstupný portál do priestoru o celkovej ploche 1 600 m² sa nachádza priamo pod námestím so sochou generála Milan Rastislava Štefánika. Prvá časť priestoru patrí reštaurácii s dominantným barom, ktorá plynule prechádza k srdcu pivovaru, kde sú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie.

Bratislavský unikát
Bratislavské prístavisko bolo významným bodom na Dunaji už na konci 19. storočia. S rozvíjajúcou sa plavbou po roku 1918 na brehu rieky v oblasti, kde dnes stojí Eurovea, vyrástlo viacero skladov. Spočiatku boli drevené, neskôr ich nahradili prízemné murované stavby.
Architektonicky zaujímavý sklad číslo 7 bol súčasťou Zimného prístavu. Medzi ostatnými skladmi vynikal veľkosťou i monumentálnym stvárnením. Má železobetónovú konštrukciu, čo bolo v časoch jeho vzniku, v roku 1922, v našich končinách výnimočné.
Za povšimnutie stoja aj stĺpy skladu, ktoré nesú mimoriadne veľkú záťaž. Zároveň však vytvárajú katedrálovo palácový vzhľad. Stavbu projektovala a realizovala firma Karla Skorkovského, ktorá vznikla v roku 1911 v Prahe. Bratislavskú pobočku však založili až o dvadsaťjeden rokov neskôr.

Skvost priemyselnej architektúry stojí na nábreží Dunaja viac ako sto rokov. Ktovie, ako by to s významnou pamiatkou dopadlo, ak by sa nestavala Eurovea. Ako jedna z mála priemyselných pamätihodností v našom meste sa ju podarilo zachrániť. Prístavný sklad číslo 7 zrekonštruovala spoločnosť Ballymore, ktorá stavala aj vedľajšie obchodné centrum s bytmi. V marci 2008 ho sprístupnili verejnosti. V súčasnosti zdobí Pribinovu ulicu a doteraz slúžil ako priestor na rôzne firemné konferencie, večierky či výstavy.

To všetko dostupné pre oko zákazníkov, spolu s edukačnou časťou, ktorá jednoduchou formou predstaví zaujímavé prvky konceptu – budovu, pivovar alebo suroviny. Celý priestor DOCK7 je navyše veľmi verzatilný a umožňuje usporiadanie rôznych podujatí bez narušenia chodu prevádzky a zároveň zachovania súkromia eventu. V prípade rezervácie celej prevádzky bude k dispozícii jeden z najväčších eventových priestorov s kapacitou až 600 ľudí.

Reštaurácia

Autentický zážitok z priestoru podporí reštaurácia konceptu DOCK7 s kapacitou pre 280 zákazníkov. Ďalších 190 miest bude k dispozícii v exteriéri.

Ponuke menu dominuje kuchyňa s modernými technikami prípravy mäsa. Najmodernejšie technologické vybavenie, gril alebo špeciálna pec s udiarňou umožní kuchárskemu tímu servírovať hosťom mäsové špeciality pripravené metódou „low & slow“.

Nebude chýbať ani ponuka špecialít pre vegetariánov, ktorá vhodne doplní dominantnú mäsovú zložku menu. Samozrejmosťou bude pestrá ponuka pív z pivovaru DOCK7 alebo rôzne špeciálne nealkoholické nápoje s využitím surovín z pivovaru.

Pivovar

Srdcom konceptu DOCK7 je pivovar s ročnou technickou kapacitou 6 000 hektolitrov. Moderné technológie pivovaru, vysoko kvalitné suroviny, nekompromisné dodržiavanie výrobných postupov a dĺžky ležania v tankoch, umožňujú variť pivo s rešpektom k tradíciám, ale aj s nadšením pre inovácie. Základom pivnej ponuky bude 12° ležiak čapovaný priamo z tanku, ktorý doplní rovnako atraktívny 11° ležiak. Chuťovkou je tmavá 13°, vyladená belgickým sladom Château Chocolat, ideálna aj na rezané pivo. Vrchne kvasené pivá v ponuke reprezentujú unikátne receptúry a chmelenie v štýle IPA, APA, BLONDE alebo pivo typu KÖLSCH. Spodne kvasené pivo ako IPL je chmelené za studena austrálskymi chmeľmi.

Žiadne z pív pivovaru DOCK7 nie je pasterizované a na čistenie sa nepoužívajú žiadne filtre. Udržiavanie riadenej teploty počas celého procesu fermentácie a ležania pomáha pivo prirodzene čistiť od zákalu a ďalších nežiaducich látok. Navyše, počas ležania sa gravitáciou pravidelne „odstreľujú“ nečistoty, ktoré sa usadzujú na dne kužeľových ležiacich tankov. Táto metóda síce znižuje množstvo vyrobeného piva, jeho chuť a vôňa sú však odmenou za vynaloženú starostlivosť.

Názov a industriálne dedičstvo

Názov konceptu reštaurácie a pivovaru, DOCK7, priamo odkazuje na industriálnu budovu Skladu číslo 7. Ten bol od svojho vzniku v rokoch 1921-22 architektonickou dominantou bratislavského prístavu, aktuálne nábrežia a promenády Eurovea. Verejnosť mala doteraz možnosť obdivovať prevažne exteriér ikonickej budovy. Otvorením reštaurácie a pivovaru DOCK7 budú môcť prvýkrát po dlhých desaťročiach návštevníci zažiť genius loci aj v interiéri ikonickej budovy. Priestoru dominuje konštrukčný systém so stĺpmi s hríbovými hlavicami alebo masívne historické dverné systémy. Názov zároveň hľadá paralelu s trendom v moderných metropolách, kde sa bývalé industriálne časti alebo priamo doky premieňajú na mestské pulzujúce centrá.

rNUlife.sk / TS, vizualizácia Medusa group

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.