Medusa, najväčšia gastronomická skupina na slovenskom trhu, prinesie už 1. marca 2025 na trh nový koncept DOCK7, reštauráciu a pivovar. Prevádzka bude situovaná na nábreží Dunaja v lokalite Eurovea v ikonickej industriálnej budove Sklad č. 7, ktorú v roku 1986 vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku. Po reštaurácii WERK v Jurkovičovej teplárni a remeselnom bistre MINT v Pradiarni 1900 tak skupina pokračuje v stratégii sprístupňovania industriálneho dedičstva v hlavnom meste širokej verejnosti. DOCK7 bude rozsahom, komplexnosťou, ako aj výškou investície, najväčším projektom skupiny Medusa na Slovensku.
- Nový koncept DOCK7: reštaurácia a pivovar
- Sklad č. 7: po Werku a Pradiarni ďalšia industriálna pamiatka v Bratislave prístupná verejnosti
- Investícia takmer 3 milióny eur
- Kapacita reštaurácie: 280 zákazníkov v interiéri, 190 v exteriéri
- Technická kapacita pivovaru: 6 000 hektolitrov ročne

„S veľkým nadšením sa pripravujeme na otvorenie konceptu DOCK7, reštaurácie a pivovaru, v unikátnych priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky. Mimoriadne komplexný a náročný projekt je zároveň najväčšou investíciou Medusy na Slovensku. Výška investície dosahuje úroveň takmer 3 milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach. Zákazníkom ponúkneme komplexný vnemový zážitok z industriálneho priestoru, ponuky jedál, nápojov a samozrejme nášho pivného portfólia. Všetkých srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie už 1. marca,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa.
Priestor
DOCK7 obsadí celé prvé nadzemné podlažie budovy Skladu č.7 v lokalite Eurovea na nábreží Dunaja. Architekti projektu navrhli priestor, ktorý harmonicky a citlivo prepája historické dedičstvo s modernými technológiami, pričom vyniká precíznym prevedením a unikátnymi dizajnovými prvkami. Vstupný portál do priestoru o celkovej ploche 1 600 m² sa nachádza priamo pod námestím so sochou generála Milan Rastislava Štefánika. Prvá časť priestoru patrí reštaurácii s dominantným barom, ktorá plynule prechádza k srdcu pivovaru, kde sú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie.

Bratislavské prístavisko bolo významným bodom na Dunaji už na konci 19. storočia. S rozvíjajúcou sa plavbou po roku 1918 na brehu rieky v oblasti, kde dnes stojí Eurovea, vyrástlo viacero skladov. Spočiatku boli drevené, neskôr ich nahradili prízemné murované stavby.
Architektonicky zaujímavý sklad číslo 7 bol súčasťou Zimného prístavu. Medzi ostatnými skladmi vynikal veľkosťou i monumentálnym stvárnením. Má železobetónovú konštrukciu, čo bolo v časoch jeho vzniku, v roku 1922, v našich končinách výnimočné.
Za povšimnutie stoja aj stĺpy skladu, ktoré nesú mimoriadne veľkú záťaž. Zároveň však vytvárajú katedrálovo palácový vzhľad. Stavbu projektovala a realizovala firma Karla Skorkovského, ktorá vznikla v roku 1911 v Prahe. Bratislavskú pobočku však založili až o dvadsaťjeden rokov neskôr.
Skvost priemyselnej architektúry stojí na nábreží Dunaja viac ako sto rokov. Ktovie, ako by to s významnou pamiatkou dopadlo, ak by sa nestavala Eurovea. Ako jedna z mála priemyselných pamätihodností v našom meste sa ju podarilo zachrániť. Prístavný sklad číslo 7 zrekonštruovala spoločnosť Ballymore, ktorá stavala aj vedľajšie obchodné centrum s bytmi. V marci 2008 ho sprístupnili verejnosti. V súčasnosti zdobí Pribinovu ulicu a doteraz slúžil ako priestor na rôzne firemné konferencie, večierky či výstavy.
To všetko dostupné pre oko zákazníkov, spolu s edukačnou časťou, ktorá jednoduchou formou predstaví zaujímavé prvky konceptu – budovu, pivovar alebo suroviny. Celý priestor DOCK7 je navyše veľmi verzatilný a umožňuje usporiadanie rôznych podujatí bez narušenia chodu prevádzky a zároveň zachovania súkromia eventu. V prípade rezervácie celej prevádzky bude k dispozícii jeden z najväčších eventových priestorov s kapacitou až 600 ľudí.
Reštaurácia
Autentický zážitok z priestoru podporí reštaurácia konceptu DOCK7 s kapacitou pre 280 zákazníkov. Ďalších 190 miest bude k dispozícii v exteriéri.

Ponuke menu dominuje kuchyňa s modernými technikami prípravy mäsa. Najmodernejšie technologické vybavenie, gril alebo špeciálna pec s udiarňou umožní kuchárskemu tímu servírovať hosťom mäsové špeciality pripravené metódou „low & slow“.

Nebude chýbať ani ponuka špecialít pre vegetariánov, ktorá vhodne doplní dominantnú mäsovú zložku menu. Samozrejmosťou bude pestrá ponuka pív z pivovaru DOCK7 alebo rôzne špeciálne nealkoholické nápoje s využitím surovín z pivovaru.
Pivovar
Srdcom konceptu DOCK7 je pivovar s ročnou technickou kapacitou 6 000 hektolitrov. Moderné technológie pivovaru, vysoko kvalitné suroviny, nekompromisné dodržiavanie výrobných postupov a dĺžky ležania v tankoch, umožňujú variť pivo s rešpektom k tradíciám, ale aj s nadšením pre inovácie. Základom pivnej ponuky bude 12° ležiak čapovaný priamo z tanku, ktorý doplní rovnako atraktívny 11° ležiak. Chuťovkou je tmavá 13°, vyladená belgickým sladom Château Chocolat, ideálna aj na rezané pivo. Vrchne kvasené pivá v ponuke reprezentujú unikátne receptúry a chmelenie v štýle IPA, APA, BLONDE alebo pivo typu KÖLSCH. Spodne kvasené pivo ako IPL je chmelené za studena austrálskymi chmeľmi.

Žiadne z pív pivovaru DOCK7 nie je pasterizované a na čistenie sa nepoužívajú žiadne filtre. Udržiavanie riadenej teploty počas celého procesu fermentácie a ležania pomáha pivo prirodzene čistiť od zákalu a ďalších nežiaducich látok. Navyše, počas ležania sa gravitáciou pravidelne „odstreľujú“ nečistoty, ktoré sa usadzujú na dne kužeľových ležiacich tankov. Táto metóda síce znižuje množstvo vyrobeného piva, jeho chuť a vôňa sú však odmenou za vynaloženú starostlivosť.
Názov a industriálne dedičstvo
Názov konceptu reštaurácie a pivovaru, DOCK7, priamo odkazuje na industriálnu budovu Skladu číslo 7. Ten bol od svojho vzniku v rokoch 1921-22 architektonickou dominantou bratislavského prístavu, aktuálne nábrežia a promenády Eurovea. Verejnosť mala doteraz možnosť obdivovať prevažne exteriér ikonickej budovy. Otvorením reštaurácie a pivovaru DOCK7 budú môcť prvýkrát po dlhých desaťročiach návštevníci zažiť genius loci aj v interiéri ikonickej budovy. Priestoru dominuje konštrukčný systém so stĺpmi s hríbovými hlavicami alebo masívne historické dverné systémy. Názov zároveň hľadá paralelu s trendom v moderných metropolách, kde sa bývalé industriálne časti alebo priamo doky premieňajú na mestské pulzujúce centrá.
rNUlife.sk / TS, vizualizácia Medusa group