Nová skladba Modrastá Inaď od NaiKavolsa hovorí o ľudských tieňoch, sebadeštrukcii, ponaučeniach a konfrontácii vlastného ja

NaiKavols je hudobný producent a umelec známy pre svoj jedinečný hlasový rozsah, éterický zvuk a neobyčajný pohľad na spracovávanie nehudobných myšlienok. Inšpiráciu čerpá z rôznych zdrojov vrátane psychológie, symboliky, teórii programovej hudby a jeho hudba zahŕňa rôzne žánre vrátane ambient-popu, ethereal-popu a dark wave. Vydal niekoľko albumov vrátane „Woke“, „Cosmic Connection“ a „Memories and Entities“ z čoho jeho najnovší singel „Modrastá Inaď“ hovorí o ľudských tieňoch, sebadeštrukcii, ponaučeniach a konfrontácii vlastného ja.

Názov skladby vznikol bez toho aby k tomu bol prvotne prirovnaný význam. Možné názvy vznikali spájaním iných slov tak aby vytvorili slová, ktoré znejú slovensky samozrejme tieto slová nič neznamenajú pokiaľ sa do tvorby nezapojí samotná ľudská myseľ.

Slovám, ktoré nemajú význam sa bude myseľ  snažiť automaticky jeden vytvoriť. NaiKavols hovorí: “Tento “šialený” akt kreácie je pre mňa niečo neskutočne fascinujúce.” Významovo prázdne slová sú podľa neho skvelé preto, pretože vieme do nich (aj) vedome vložiť vlastný pocit/rezonanciu toho, čo by predstavovali.

“Dlho som rozmýšľal nad tým ako skladbu pomenujem. Keďže všetky slová, ktoré ma napadli boli také neskutočne plané s malým významom, potreboval som niečo inovatívne a samostatné. Inšpiroval som sa pri tomto aj mojim vzdialeným priateľom Ľubošom Kotlárom, ktorý si vytvoril vlastné slovo - Nowlessness pre opis absencie prítomného momentu.” Názov tejto skladby najskôr koloval: Vrská Inaď - Modrá Inaď a napokon Modrastá Inaď.

O vzniku sa NaiKavols vyjadruje: “Skladba vznikla pôvodne tiež samostatne ako zadanie do školy, ktoré nieslo názov "tínedžerská hudba." Popravde prvotne som si myslel, že budem musieť spraviť 15 sekundový hitový song pre TikTok, čo absolútne neodsudzujem, no nie je to zrovna hudba, ktorú mám záujem tvoriť. Zvolil som teda odlišný prístup a ponoril som sa do toho čo som počúval ja ako tínedžer. Do momentov kedy som sa učil kto som v protipostavení so sebou, s kultúrou a so svetom.

Často to čo počúvame, tvorí našu realitu a automatizované správanie skrz opakované počúvanie tém a myšlienok iných ľudí v hudbe. Veľmi teda záleží na tom čo počúvame a hlavne, keď sme v tínedžerskom veku. Preto mi nešlo o rekreovanie momentálnych trendov alebo toho čím tínedžerská hudba je, ale skôr toho čím by mohla byť alebo aké témy by mohla preberať. Je mi absolútne jasné, že nakoniec vôbec neznie ako niečo pre tínedžerov,” smeje sa NaiKavols.

Skladba Modrastá Inaď hovorí o človeku na ktorom stojí ťarcha minulosti (táto ťarcha častokrát vychádza z konceptu toho, že všetci sa rodíme s nejakým sociálnym zázemím rodiny a preberáme ich generačné traumy, programy, myšlienky, atď. Okrem sociálneho zázemia rodiny na každého vplýva aj kultúrne zázemie krajiny v ktorej žije. Návyky, conditioning, napomáhajú k tomu kreovať to, akým spôsobom pristupuje človek k iným ľuďom, k samému sebe a k svetu.) Protagonista skladby pociťuje reminiscenciu za časmi detstva. Nachádza sa v životnom momente, kedy robí zo svojej situácie nevedome niečo ťažšie a väčšie, čo v konečnom dôsledku táto situácia ani nie je.

Ako aj hlavný protagonista mnoho ľudí si neuvedomuje ako drží dýku obrátenú proti sebe a obviňuje externé okolie za to, čo sám v sebe nemá vyriešené. Ako sa však v skladbe hovorí vždy je čas to zmeniť, svojím tieňom čeliť. Všetky tiene, conditioning, psychologické spúšťače a nevyrovnané traumy môže človek zmeniť postupnou prácou, kedy konfrontuje to, kým je (napríklad skrz Jungov shadow work) a prekoná traumy, ktoré si sám vytvoril ako odozvu na externé situácie.

https://distrokid.com/hyperfollow/naikavols/modrast-ina-3

Umelcove streamovacie služby:

https://www.youtube.com/channel/UCFbNq_3nqA5xIKTsdFsOSMQ/featured

https://naikavols.bandcamp.com

https://music.apple.com/us/artist/naikavols/1461424888

Sociálne siete a ostatné:

https://www.instagram.com/nai.kavols/

https://www.facebook.com/NaiKavols

https://linktr.ee/NaiKavols

rNUlife.sk / Kristián Mikulovský, NaiKavols

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.