Nový album „NEON“ od slovenských The Youniverse k nám tentokrát prichádza zo Švédska

25. mája švédske hudobné vydavateľstvo ALODED uverejnilo na všetkých digitálnych hudobných platformách nový album NEON z dielne slovenskej  kapely The Youniverse. Neon je, po EP Raise Hell Kid (2016) a kritikmi veľmi dobre prijatom dvoj-albume CMYK, ktorý na vinyle vydal Bruuder Records (2018), v podstate už tretím radovým albumom extravagantnej kapely The Youniverse.

Švédsky label ALODED album veľmi zaujal, podľa nich má kapela s ich hudobnou produkciou šancu zaujať európskeho poslucháča.

„Samozrejme Máme ambíciu osloviť zahraničné publikum, posunúť sa na väčší trh a skúsiť preraziť aj v zahraničí. Koniec koncov zasiahnuť čo najväčšie publikum je cieľom každého hudobníka. Prienik zo Slovenska je náročný vzhľadom na príležitosti, ktoré sa nám otvárajú, preto sme sa rozhodli spojiť so zahraničným vydavateľstvom, ktoré nám chce naše ambície pomôcť naplniť. Naďalej však budeme pri fyzickom vydaní albumu na vinyloch spolupracovať s našim obľúbeným vydavateľstvom Bruuder Records," vysvetľuje frontmanka kapely Tammy Nižňanská.

Album bol pôvodne naplánovaný aj s rovnomenným turné ešte v roku 2020, ale pandémia Covid-19 plány zastavila. Kapela sa preto rozhodla začať postupne vydávať album po jednotlivých singloch spolu s vizuálne prepracovanými videoklipmi. Von sa tak postupne dostali dnes už známe single Unfollow Me?!, nasledovali skladby Video Love a Cold Hearted Parter, za nimi skladba Lime a napokon balada Darts. Na albume NEON teda nájdeme ešte päť skrytých drahokamov.

Nechceli sme robiť znova mamutí album ako bol CMYK. Doba aj my sme sa posunuli a „attention span“ ľudí už nebýva tak veľký ako kedysi,” hovorí producent albumu a gitarista kapely Jerguš Oravec.

NEON ma bezmála 37 minút. Kapela drží aj naďalej svoj “korporátny” dizajn albumového obalu - artworku.

„Je to viac tanečny album, aj keď ide o veľmi osobné a obsahom smutné skladby. Ale aj zo zlomeného srdca sa v konečnom dôsledku dá vytancovať,” dodáva autorka a speváčka Tammy Nižňanská.

Kapela na albume začala pracovať ešte v roku 2019 a na rozdiel od predchádzajúceho CMYKu, kde nakoniec zo 40 demo nahrávok ostalo „len“ 16, je na novom albume skladieb menej a tak si budete môcť vychutnať 10 veľmi kvalitných skladieb a po vypočutí si album budete jednoznačne chcieť dať znova. The Youniverse spustili aj svoj novy e-shop, v ktorom si môžete NEON predobjednať na 12“ vinyle, či CD, dokonca bude dostupný aj vo forme MG-pások.

Kapela fanúšikom ponúkne aj zaujímavý formát merchu, ktorým budú originálne poštové známky, ktoré graficky sprevádzali jednotlivé single.

BIO

THE YOUNIVERSE - extravagantný, energetický, a nadčasový rock'n'roll z Trenčína a Bratislavy.

“Okolo roku 2015 sa na bratislavskej hudobnej scéne objavila kapela THE YOUNIVERSE, ktorej ústredná dvojica - Tammy Nižňanská a Jerguš Oravec (účastník ČS SuperStar 2011) - spoločne snívala o experimentovaní a prepájaní žánrov. Chceli vytvoriť kapelu, ktorá by znela ako keby Led Zeppelin a Kanye West mali spolu dieťa”  S Adamom Olexíkom a Šimonom Vladárom prišlo v roku 2017 ustálenie členov kapely a THE YOUNIVERSE je už tri roky ukážkou vynikajúcej inštrumentálnej harmónie a súzvuku.

Štýl je charakteristický fúziou bluesu, rock’n’rollu, elektroniky a popu. Hudobnú tvorbu dopĺňajú
o zaujímavé koncepty podujatí (projekt A day in the life of a band, CMYK pop-up) a konceptuálnymi albumami (Debutový album CMYK rozdelený podľa štyroch tlačiarenských farieb - Cyan, Mangeta, Yellow, Keyblack). Ich podpisom je extravagancia a zdravo-arogantné vystupovanie, ktoré premietajú do živých vystúpení.

Celoročnými turné po celom Slovensku si vybudovali silnú fanúšikovskú základňu. Zahrali si na najväčších slovenských festivaloch ako je napríklad Pohoda Festival (2021) a Grape Festival (2020)
a festival Colours of Ostrava (2022). Svojim debutovým albumom CMYK boli niekoľkokrát nominovaný na Radio_Head Awards (album roka, debut roka a dvakrát singel roka). Nedávno odohrali koncert
v  národnej TV - STV1, kde boli hosťami hudobnej relácie 3PODIA spolu s Richardom Müllerom
a raperom Vec. V januári 2019 získali výročné ceny Zväzu autorov a interpretov v kategórii objav roka 2019 a speváčka Tammy Nižňanská získala ocenenie speváčka roka.

25. mája 2023 – LP NEON

Členovia kapely:
Tammy Nižňanská (vokály), Jerguš Oravec (gitara) a Adam Olexík (bicie).

Ocenenia
2018 CMYK -  Radio Head Awards 2019 Short list - Debut roka2019 Tammy Nižňanská – speváčka roka 2019
Zväz autorov a interpretov populárnej hudby  (ZAI)
2019 The Youniverse – objav roka 2019
Zväz autorov a interpretov populárnej hudby  (ZAI)
Vydania:
2016
EP Raise Hell, Kid, 2017 SP Dark, SP Riverbanks
2018 deputový album
CMYK (BRUUDER Records)
2020 SP Unfollow Me?!, SP Video Love, SP Cold Hearted Parter (BRUUDER Records)

2023 – LP NEON (ALODED)

THE YOUNIVERSE na sociálnych sieťach:

Insta: https://www.instagram.com/theyouniverseofficial/

FB: https://www.facebook.com/tammyxyouniverse

YTB: https://www.youtube.com/channel/UCrjoaYSODVdceOUz0kr92gw

rNUlife.sk / Branislav Kaľavský – Bruuder Records

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.