Produkcia v americkom priemysle v apríli nečakane vzrástla, no podnikové zásoby nečakane klesli

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch zaznamenala minulý mesiac nečakaný rast. Prispel k tomu najmä obrat vo výrobnom sektore, pod ktorý sa podpísalo zotavenie výroby automobilov a autokomponentov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje americkej centrálnej banky (Fed).

Priemyselná produkcia v USA vzrástla v apríli o 0,5 %, zatiaľ čo revidované údaje poukázali na stagnáciu v obidvoch predchádzajúcich mesiacoch. To znamená, že údaje za marec boli výrazne revidované smerom nadol, keď sa za tento mesiac pôvodne udával rast o 0,4 %. Výsledky za apríl zároveň prekonali očakávania ekonómov, ktorí predpokladali v apríli nulový rast.

Pod nečakaný rast priemyselnej produkcie sa v apríli podpísal vývoj v americkom výrobnom sektore. V rámci neho produkcia vzrástla o 1 %, zatiaľ čo v marci zaznamenala pokles o 0,8 %. Produkciu v tejto oblasti podporil najmä výrazný rast výroby áut a komponentov.

Zvýšila sa aj produkcia v ťažobnom sektore, a to o 0,6 %. V marci pritom klesla o 1,3 %. Naopak, produkcia utilít klesla o 3,1 % po prudkom raste o 8,4 % v marci. Pod aprílový pokles sa podpísalo zvyšovanie teplôt, čo znížilo dopyt po vykurovaní.

Podnikové zásoby v Spojených štátoch nečakane klesli

Podnikové zásoby v Spojených štátoch zaznamenali v marci nečakaný pokles. Dôvodom je vývoj vo výrobnom sektore, kde zásoby klesli takmer o percento.

Ministerstvo informovalo, že podnikové zásoby v USA klesli v marci o 0,1 % po tom, ako sa vo februári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nemenili. Údaje za február tak boli revidované smerom nadol, keď pôvodne ministerstvo za daný mesiac uvádzalo rast podnikových zásob o 0,2 %.

Ekonómovia počítali s tým, že údaje za marec sa meniť nebudú. Pod nečakaný pokles sa podpísali zásoby vo výrobnom sektore, ktoré klesli až o 0,8 %. Zásoby v maloobchode sa síce o 0,7 % zvýšili, nedokázali však vykompenzovať nepriaznivý vývoj v oblasti výroby. Zásoby vo veľkoobchode sa nemenili.

Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo údaje o vývoji tržieb podnikov. Tie sa v marci prepadli o 1,1 % po februárovom poklese o 0,3 %. Najvýraznejšie ich ovplyvnili tržby v oblasti veľkoobchodu, ktoré klesli o 2,1 %. Klesli aj tržby v maloobchode a vo výrobnom sektore, avšak v menšej miere. V maloobchode sa znížili o 0,8 % a vo výrobnom sektore o 0,1 %.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.