Nové spôsoby liečby Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy zásadne menia životy pacientov

Vďaka medicínskym inováciám a pokroku v objavovaní nových liekov môžu pacienti s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou žiť kvalitnejší a plnohodnotnejší život. Po dvadsiatich rokoch totiž dochádza k zásadnej zmene v liečbe pacientov s týmto ochorením, informuje Slovenská gastroenterologická spoločnosť pri príležitosti Svetového dňa IBD, ktorý si tento rok pripomíname v piatok 19. mája 2023.

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba: Skutočné príčiny a prírodná liečba

Pacienti odkázaní na celoživotnú liečbu si už liečivo môžu podať aj sami. Doteraz im liečba bola aplikovaná v gastroenterologických ambulanciách. Aj naďalej však musia podstupovať pravidelné kontroly súčasťou ktorých je kolonoskopia. Tú dnes vedia lekári realizovať v tzv. analgosedácii bezbolestne.

Slovensko je však jedna z mála európskych krajín, kde tento výkon nie je zdravotnými poisťovňami hradený.  V rámci iniciatívy BEZ BARIÉR sa Slovenská gastroenterologická spoločnosť zasadzuje za úhradu analgosedácie, ktorá by významne zvýšila komfort pacientov podstupujúcich kolonoskopiu.

Crohnova choroba: Prejavy, diagnostika a liečba - Zdravie a prevencia -  Zdravie - Pravda

„Nové spôsoby liečby zásadne menia životy pacientov. V posledných rokoch prichádzajú do praxe predovšetkým lieky v novej forme subkutánneho podkožného podávania. Pacient si tak vie liečivo podať aj sám pomocou aplikačného pera,“ spresnil gastroenterológ a predseda Pracovnej skupiny pre IBD MUDr. Martin Huorka, PhD.

Táto forma aplikácie výrazne uľahčuje život pacientom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou, a to najmä preto, že si liek môžu aplikovať aj v pohodlí domova bez nutnosti dochádzania do zdravotníckych zariadení.

„Niektoré podkožne podávané lieky sú navyše vylepšením oproti osvedčeným vnútrožilovým formám toho istého lieku. Sú účinnejšie a lepšie tolerované a prinášajú tak koncept vylepšených biologík – tzv. BIOBETTERS do reálnej klinickej praxe. Tento rok sa takisto konečne dostanú do praxe úplne nové lieky vo forme tabletiek, ktoré kombinujú účinnosť biologických liekov a komfort podávania tabletiek. Pacienti tak získajú nové, veľmi presne účinkujúce a moderné lieky, vďaka ktorým sa drží ochorenie pod kontrolou a už nemusia často dochádzať za liečbou do centier,“ dodal prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Výrazný pokrok v liečbe črevných zápalových ochorení a benefity s nimi spojené vníma aj predsedníčka pacientskej organizácie Slovak Crohn Club Bc. Veronika Ivančíková, podľa ktorej sa mnohí pacienti za svoje ochorenia hanbia, prežívajú úzkosti a depresie. „Pre mnohých sú príznaky spájané s týmito ochoreniami veľmi obmedzujúce a negatívne vplývajú na celkovú kvalitu života. Pacienti majú tiež strach pri ceste na nové miesto, že nebudú mať nablízku toalety. Preto sa aj v rámci pacientskej organizácie z pokrokov v medicíne mimoriadne tešíme, podkožné podávanie lieku v pohodlí domova umožní pacientom viesť omnoho slobodnejší život,“ dodala.

Diagnostika Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy je však veľmi náročná. Kľúčovým vyšetrením je kolonoskopia. „Pacienti s IBD sú odkázaní na časté diagnostické a terapeutické intervenčné kolonoskopie, ktoré sú najmä v ich prípadoch mimoriadne bolestivé, keďže ich črevá sú zápalovými ochoreniami a operáciami zmenené. Ak chcú títo pacienti bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie, na Slovensku si zaň musia priplácať. Slovenská gastroenterologická spoločnosť preto s pacientskymi organizáciami už roky volá po bezbolestnej kolonoskopii hradenej z verejného zdravotného poistenia. Iniciatíva Bez bariér má odstrániť bariéry na ceste k bezbolestnej kolonoskopii, “ dodal prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Svetový deň IBD spája ľudí vo viac ako 50 krajinách v boji proti Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde. Jeho symbolom je fialová farba, do ktorej sa vďaka iniciatíve pacientskej organizácie Slovak Crohn Club s podporou Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zahalí aj Prezidentský palác a Most SNP v Bratislave.

„Crohnova choroba a ulcerózna kolitída postihujú prevažne ľudí v produktívnom veku. Títo pacienti zápasia s hnačkami, bolesťami, únavou i teplotami, pričom sa u nich striedajú obdobia bez príznakov, teda remisie, a obdobia relapsu, keď pociťujú ťažkosti. Pri príležitosti Svetového dňa IBD je naším cieľom zvýšiť povedomie o týchto ochoreniach, podporiť viac ako desať miliónov ľudí na celom svete, ktorí žijú s IBD a apelovať na verejné inštitúcie, aby podnikli kroky na boj s týmito ochoreniami,“ uviedol prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Až 50 % pacientov podľa viacerých štúdií opisuje svoje ochorenie ako chronicky aktívne alebo aktívne s periodickými vzplanutiami či náhlymi zhoršeniami. Dodnes nie je úplne jasné, čo presne nešpecifické zápalové ochorenia čriev spôsobuje, medicína však za posledné roky pokročila natoľko, že aj pacienti s týmito diagnózami môžu žiť kvalitnejší život.

rNUlife.sk / Katarína Leschinger, agentúra Grape PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.