Medzinárodný menový fond zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok mierne zhoršil výhľad svetovej ekonomiky. Vojna na Ukrajine podľa aktualizovanej prognózy brzdí najmä rozvinuté priemyselné ekonomiky. Motorom globálneho rastu majú byť hlavne India Čína.

Prognózu tohtoročného globálneho rastu MMF upravil smerom nadol na 2,8 % z úrovne 2,9 % odhadovanej v januári. Rast brzdí zvyšovanie úrokových sadzieb, prostredníctvom ktorých sa centrálne banky po ruskej invázii na Ukrajinu snažia bojovať proti rastúcej inflácii.

Spojeným štátom predpovedá MMF tohtoročný rast o 1,6 % a v roku 2024 očakáva spomalenie na 1,1 %.

Hospodárstvo eurozóny podľa aktualizovanej prognózy tento rok porastie o 0,8 % a v roku 2024 zrýchli rast na 1,4 %. Nemecká ekonomika, najväčšia v EÚ, však pravdepodobne tesne skĺzne do recesie na úrovni 0,1 %. V budúcom roku by mala opäť vzrásť, a to o 1,1 %.

Vyhliadky Ruska sú podľa fondu napriek rozsiahlym sankciám Západu oveľa lepšie ako vlani, keď sa jeho ekonomika prepadla o 2,1 %. Tohtoročný rast sa odhaduje na úrovni 0,7 % a v roku 2024 fond očakáva zrýchlenie na 1,3 %.

Počas ďalších piatich rokov sa globálny rast pravdepodobne bude pohybovať okolo trojpercentnej hranice, čo je najslabšia strednodobá prognóza MMF od 90. rokov.

World Economic Outlook, April 2023: A Rocky Recovery (imf.org)

rNUlife.sk / IMF

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.