Oscari na 95. ročníku sú rozdané! Ktoré filmy ovládli galavečer?

Cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film získal v noci na pondelok sci-fi film Všetko, všade, naraz režisérov Dana Kwana a Daniela Scheinerta. Oscara za najlepšiu kameru získal Brit James Friend za nemecký film Na západe nič nového. Tento film sa stal aj najlepším medzinárodným filmom.

Zľava: Jonathan Wang, Daniel Kwan a Daniel Scheinert počas 95. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar 2023). Los Angeles (Dolby Theatre), 12. marec 2023. Foto: AP

Tento absurdný indie film zobrazuje čínsko-americkú imigrantskú rodinu, ktorá rieši daňové záležitosti, keď zrazu hlavná hrdinka zisťuje, že má stovky ďalších paralelných životov a dostáva sa do alternatívnych vesmírov. Snímka Všetko, všade, naraz bola na 95. ročníku cien AMPAS nominovaná dovedna v 11 kategóriách. Dvojica Kwan a Scheinert za tento film získala sedem zlatých sošiek.

Film „Všetko všade a naraz“ zavŕšil v nedeľu večer na 95. ročníku udeľovania cien Akadémie žatvu množstva významných hlavných ocenení. Film, ktorý odporuje žánru, si odniesol zlatú sošku Oscara za najlepší film, najlepšiu réžiu a pôvodný scenár, a tri ceny snímke vyniesli individuálne herecké ocenenia.

Jimmy Kimmel sa po tretíkrát vrátil k moderovaniu galavečera odovzdávania cien Oscar, pričom ceremoniál bol vysielaný naživo z Dolby Theatre v kalifornskom Los Angeles.

Film „Všetko všade a naraz“, napísaný a režírovaný Danielom Scheinertom a Danielom Kwanom, prišiel na galavečer Oscara s najväčším počtom nominácií a už vyhral najvyššie ceny udeľované združením filmových hercov, režisérov, producentov, scenáristov a spisovateľov.

Spolurežiséri Daniel Scheinert (vľavo) a Daniel Kwan (vpravo) pri slávnostnej ďakovnej reči po udelení Oscara za najlepšiu snímku "Everything Everywhere All at Once" (Všetko všade a naraz) na 95. výročnom udeľovaní cien Akadémie. PATRICK T. FALLON/AFP VIA GETTY IMAGES

Najlepším hercom v hlavnej úlohe je Brendan Fraser, herečkou Michelle Yeohová

Brendan Fraser získal v noci na pondelok cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Najlepšou herečkou sa stala Michelle Yeohová.

„Bolo to ako malá potápačská expedícia na spodnej strane oceánu a vzduch putujúci na ceste k podlahe, kde lapám po dychu, kde na mňa dohliadajú niektorí jednotlivci v mojom živote, ako moji synovia Holden a Leland a Griffin – Naozaj ťa mám rád, Griffy! - moja nadriadená, JoAnne Colonna, Jennifer Plant a moja najlepšia prvá dôstojníčka Jeanne. Ďakujem ešte raz každému. Som Vám tak vďačný."

Fraser, ktorý má americké i kanadské občianstvo, bol Oscarom ocenený za stvárnenie obézneho muža vo filme Veľryba (The Whale). Fraser stál v nominácii voči niektorým silným konkurentom a porazil tak Austina Butlera („Elvis“), Colina Farrella („The Banshees of Inisherin“), Paula Mescala („Aftersun“) i Invoice Nighyho („Dwelling“). Fraser, ktorý má americké i kanadské občianstvo, bol Oscarom ocenený za stvárnenie obézneho muža vo filme Veľryba (The Whale).

Brendan Fraser gana el Óscar como "Mejor actor protagonista" por la ...
Vo filme Veľryba (The Whale) hrá exrémne obézneho muža, maskéri a kostyméri mali o prácu počas natáčania filmu postarané.

V emotívnej ďakovnej reči poďakoval 54 ročný herec všetkým niekoľkokrát, hlavne celému filmovému štábu, svojej manažérke JoAnne Colonna, Jennifer Plant, svojím trom synom, z ktorých dvaja sedeli v publiku s jeho súčasnou priateľkou Jeanne Moore, Holdenovi (18), Lellandovi (16) a Griffinovi (20). Len dodávame, že synov má s exmanželkou, herečkou a scenáristkou Afton Smith. Najstarší Griffin trpí poruchou autistického spektra.

Pri rozhovore s Laverne Cox na E! na červenom koberci sa Fraserovi synovia podelili o chválu o svojmu otcovi pred nedeľným večerným obradom. "Sme neuveriteľne hrdí. extrémne hrdí“ povedal Holden. Fanúšikovia sa v nedeľu večer po vzácnom rodinnom momente na červenom koberci okamžite pripojili k sociálnym médiám, kde zachvátili Holdenovu a Lelandovu podporu otca Brendana Frasera. „Sledovať, ako synovia Brendana Frasera hovoria, akí sú hrdí na svojho otca, a sledovať, ako je kvôli tomu emocionálny, je mojím najlepším momentom udeľovania Oscarov a šou sa ešte ani nezačala,“ napísal na Twitteri jeden z fanúšikov.

Film Veľryba (The Whale) je filmovou adaptáciou úspešnej divadelnej hry z roku 2012. Napísal ju Samuel D. Hunter, ktorý ju pre Aronofskeho aj zadaptoval. Celý dej sa odohráva v jednej miestnosti, v ktorej je hlavný hrdina, na obezitu umierajúci muž, uväznený sám sebou. Mohol by zo svojho domu vyjsť, no sám sa rozhodol izolovať od sveta, pre ktorý je navonok až príliš nechutný. V tomto obrom tele ale stále bije milé a niekedy až prehnane ľudsky zhovievavé srdce.

 „Začal som v tomto biznise pred 30 rokmi a nebolo to pre mňa jednoduché,“ skonštatoval a poďakoval sa za ocenenie za výkon v snímke, ktorá mu priniesla kariérny comeback.

Pri ďakovnej reči bol dojatý a šťastný zároveň, keď sa na jeho tvári objavili aj slzy radosti. Nikdy neveril, že by mohol dostať za svoje herecké umenie najvyššiu cenu, Oscara.

Herečka malajzijského pôvodu, Michelle Yeohová, sa stala prvou Ázijčankou, ktorá získala Oscara pre najlepšiu herečku. Ocenili ju za jej rolu vo filme Všetko, všade, naraz režisérov Dana Kwana a Daniela Scheinerta.

„Všetkým malým chlapcom a dievčatám“, ktoré vyzerajú ako ona a pozerajú sa odkázala, že jej cena je „majákom nádeje a možností“„A dámy,“ pokračovala 60-ročná rodáčka z Malajzie, „nenechajte nikoho, aby vám tvrdil, že ste za zenitom!“.

Svoju filmovú kariéru začala v akčných a bojových hongkongských filmoch, v malých rolách, kde si aj sama robila väčšinu svojich kaskadérskych kúskov. Až vo svojom treťom filme s názvom Red Force 2 v roku 1985, už získala hlavnú rolu. V roku 1992 sa stala najlepšie platenou herečkou hongkongskej kinematografie, keď sa objavila vo filme Jackie Chan: Superpoliš 3. V týchto filmoch účinkovala pod menom Michelle Khan. Neskôr, v roku 1997, sa objavila už ako Michelle Yeoh v hollywoodskom veľkofilme James Bond: Zajtrajšok nikdy nezomiera.

Nadšenie vyvolalo aj ocenenie 51-ročného Ke Huya Quana, ktorý sa stal len druhým Ázijčanom oceneným v kategórii Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Všetko, všade, naraz). Do pozornosti sa dostal v osemdesiatych rokoch minulého storočia v snímke Indiana Jones a Chrám skazy (1984), no neskôr na viac ako dve desaťročia zmizol z Hollywoodu.

„Moja cesta sa začala na lodi. Rok som strávil v utečeneckom tábore a nejakým spôsobom som sa dostal sem, na najväčšie pódium v Hollywoode. Hovoria, že takéto príbehy sa stávajú len vo filmoch. Nemôžem uveriť, že sa to deje mne,“ skonštatoval v ďakovnej reči rodák z Vietnamu a odkázal všetkým, aby neprestávali snívať.

Za tento istý film (Všetko, všade, naraz) získala svoju prvú sošku Oscara američanka Jamie Lee Curtisová, ktorá sa stala najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe. Americká herecká legenda, Jamie Lee Curtis, ktorej rodičia Tony Curtis a Janet Leigh si počas svojich hereckých kariér vyslúžili oscarové nominácie, a až ona ako 64-ročná získala vôbec svoju prvú zlatú sošku Oscara.

Tony Curtis bol nominovaný za "The Defiant Ones" v roku 1959 a Janet Leigh bola nominovaná v roku 1961 za "Psycho." Vo svojej ďakovnej reči vyzdvihla svojich známych rodičov a vrúcne im poďakovala.

Oscara za najlepšiu kameru získal Brit James Friend za nemecký film Na západe nič nového. Tento film sa stal aj najlepším medzinárodným filmom.

Oscara za adaptovaný scenár si prevzala Sarah Polley vďaka snímke Women Talking

Najlepším animovaným filmom sa stal Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio). Je to už tretí Oscar pre mexického filmára Guillerma del Tora Gómeza, pripomína na svojej webovej stránke denník El País.

Snímka Na západe nič nové získala Oscara za najlepší medzinárodný film

Film bol na 95. ročníku cien AMPAS (Oscarov) nominovaný v deviatich kategóriách, nakoniec zvíťazil v štyroch. Okrem kategórie najlepší medzinárodný film si odniesol zlatú sošku Oscara aj za najlepšiu kameru, produkčnú výpravu a filmovú hudbu.

Snímka Na západe nič nové sa zo značnej časti nakrúcala v Česku. Vznikla v nemecko-americko-britskej koprodukcii a distribuuje ju spoločnosť Netflix. Svetovú premiéru mala 12. septembra 2022 na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF).

Dokument o Alexejovi Navaľnom získal Oscara v kategórii dokumentárny film

Film Navaľnyj (Navalny) o ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom získal v nedeľu cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii dokumentárny film. Režisérom tohto dokumentu je Kanaďan Daniel Roher.

Roher pri preberaní sošky povedal, že ju venuje Navaľnému a všetkým politickým väzňom na svete. Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva trest vo väzení s prísnym režimom stráženia vo Vladimírskej oblasti v Rusku. "Alexej, snívam o dni, keď budeš voľný a naša krajina bude slobodná," povedala manželka tohto kritika Kremľa Julija Navaľná.

Film o Navaľnom mal svetovú premiéru 25. januára 2022 počas virtuálne konaného festivalu nezávislého filmu Sundance, kde zvíťazil v diváckej kategórii najlepší film (Festival Favorite Award), ako aj v diváckej kategórii dokumentárnych filmov.

Viac na: 2023 | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences

rNUlife.sk / CBS, Oscars

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.