Na Febiofest Bratislava príde aj Fero Fenič, uvedie Ružového pantera

Jubilejný 30. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava sa uskutoční v kinách Mladosť, Klap na VŠMU i v kinosále v novootvorenej Slovenskej národnej galérie (SNG). 

"Doplnkovú kinosálu máme v Jurkovičovej Teplárni," povedal pre médiá Ondrej Starinský, programový riaditeľ festivalu, ktorý od 15. do 19. marca ponúkne premiéry slovenských filmov, ocenené zahraničné snímky i diskusie s filmármi. Pozvanie prijal aj Fero Fenič, spoluzakladateľ Febiofestu v Bratislave a Prahe.

Režisér Fero Fenič
Slovenský režisér žijúci v Prahe, Fero Fenič •  ZDROJ: ČTK
Budúcnosť FEBIOFEST PRAHA je neistá
Nad známym filmovým festivalom Febiofest Praha sa začiatkom decembra začal vznášať ďalší otáznik. Jeho zakladateľ, režisér Fero Fenič, podal konkurzný návrh na firmu Medzinárodný filmový festival Praha, ktorá Febiofest v Čechách prevádzkovala. Mestský súd v Prahe začatie konania potvrdil. Fenič už začiatkom októbra odstúpil z funkcie čestného prezidenta festivalu a teraz v rámci insolvenčného návrhu požaduje po firme niekoľkomiliónovej odmeny za svoje festivalové angažmán.

Fenič sa postará o neoficiálne otvorenie podujatia, na ktorom uvedie britsko-americkú komédiu z roku 1963 Ružový panter. S divákmi sa podelí aj o zážitky zo stretnutia s herečkou Claudiou Cardinale. Festival oficiálne otvorí slovenská premiéra filmu ukrajinského režiséra Dmytra Sucholytkého-Sobčuka Pamfir.

Starinský potvrdil, že po svetovej premiére na Berlinale sa na bratislavskému publiku predstaví film legendy dokumentárnej tvorby Vitaliho Manského a mladého ukrajinského filmára Jevhena Titarenka Východný front, ktorý mal premiéru v Berlíne presne rok po začiatku vojny. "Jevhen sa okamžite po začiatku ruskej invázie s priateľmi pridal k práporu prvej pomoci a zároveň začal zaznamenávať situácie bojov na Ukrajine," približuje snímku festival.

"Tento rok sme sa rozhodli pridať do programu aj súťaž dlhometrážnych filmov z krajín V4 plus Rakúsko a sme radi, že sa nám do súťaže podarilo získať aj veľa filmov z Ukrajiny," poznamenal Starinský s tým, že viacero filmárov Febiofest aj navštívi a bude možné s nimi diskutovať o filmoch. Festival predstaví aj experimentálne dielo režisérky Viery Čákanyovej Poznámky z Eremocénu a očakávaný film Mimi, za ktorý získala Mira Fornay ocenenie na nedávnom Berlinale.

Prvýkrát na Slovensku festival premietne film Veľryba od režiséra Darrena Aronofského, v ktorom si môžu diváci vychutnať herecký comeback Brendana Frasera. V programe figuruje aj najnovší film Davida Cronenberga Zločiny budúcnosti.

Febiofest ponúkne aj americkú akčnú komédiu Neznesiteľná váha obrovského talentu, v ktorej hlavný predstaviteľ Nicolas Cage ako fiktívna postava stvárňuje samého seba. V ponuke je tiež kultový americký horor Od súmraku do úsvitu v réžii Roberta Rodrigueza. Filmoví priaznivci si budú môcť pozrieť aj čerstvého držiteľa Českého leva v kategórii Najlepší dokument snímku Skúška umenia, v ktorej tvorcovia mapujú talentové skúšky na pražskej Akadémii výtvarných umení.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.