Veľká cena maďarského baletu Grand Prix Veszprém 2023: Registrácia otvorená do 14. marca

Medzinárodná baletná súťaž je súčasťou Veszprém-Balaton 2023 Európske hlavné mesto kultúry (VEB2023 EHMK) a bude ho organizovať novo inaugurované Centrum tanca a pohybu ActiCity 26. – 30. júna.

Podujatie je otvorené pre všetkých študentov baletu z celého sveta vo veku 7-18 rokov, účinkujúci v kategóriách predsúťaže, juniorke a doraste. Porota baletnej Grand Prix sa skladá z renomovaných klasických baletných a súčasných tanečníkov.

V tomto roku debutuje Grand Prix maďarského baletu ako priekopnícke tanečné podujatie v rámci kultúrneho programu VEB2023 EHMK. Súťažiaci majú možnosť otestovať si svoje schopnosti v profesionálnej oblasti i v amatérskych kategóriách; v klasickom aj modernom balete; a v individuálnych, duetových a skupinové rutinách. Dlhodobý cieľ podujatia je vychovávať talenty a podporovať baletné vzdelanie a umenie baletu v Maďarsku, ktoré má v Maďarsku dlhú tradíciu. Okrem odborného uznania víťazi zo súťaže Junior Grand Prix si domov odnesie finančnú odmenu 500 € a 1 000 € za víťazstvo v súťaži mládeže Grand Prix.

Registrácia

„V uplynulých rokoch sme sa so študentmi školy zúčastnili viacerých prestížnych medzinárodných súťaží. Maďarský národný baletný inštitút a naši študenti mali vždy veľký úspech. Je čas upriamiť svetový pohľad, aby sa zameral na Vesprém, Európske hlavné mesto kultúry a svet maďarského baletu,“ povedal Tamás Solymosi, riaditeľ Maďarského národného baletu a baletného inštitútu a odborný riaditeľ Maďarského národného baletu a baletu súťaž.

Registrácia do súťaže je otvorená do 14. marca. Počas registračnej fázy si súťažiaci môžu vytvoriť svoj vlastný program založený na preddefinovanom súťažnom programe a následne nahrať odkaz na ich 4-minútové (max.) a toto video s vybraným programom pripojiť k Registračnému formuláru. Deti do 12 rokov vek majú voľný vstup do choreografie ich výberu. Renomovaná porota profesionálov z maďarskej a medzinárodnej baletnej scény vyberie účinkujúcich na základe zaslaných prihlášok. Podujatie vyvrcholí verejným galavečerom 30. júna 2023.

„Doteraz sme brávali našich študentov na rôzne súťaže v mnohých krajinách, ale len ako hostí. Preto práve my sme obzvlášť radi, že sme hostiteľmi tohto významného podujatia a že môžeme zorganizovať našu vlastnú súťaž. Každá súťaž je pre baletných tanečníkov veľmi dôležitá, pretože môžu rozvíjať svoje nadanie a zručnosti. Nebude tomu inak ani pri Grand Prix maďarského baletu Veszprém," zdôraznila Radina Dace, umelecká riaditeľka Veľkej ceny maďarského baletu, bývalá primabalerína, baletná majsterka a umelecká riaditeľka Maďarského národného baletného inštitútu.

Maďarskú baletnú súťaž Grand Prix Veszprém organizuje Maďarský národný baletný inštitút a maďarská Nadácia Štátnej opery pre študentov baletu spolu s odborným garantom Maďarskej štátnej opery.

ActiCity Vesprém vizualizácia

ActiCity, tiež zriadený v rámci programu VEB2023 EHMK, je novým kultúrnym miestom stretnutia, ktoré bolo vytvorený z pozostatkov bývalej detskej nemocnice. Novo zrekonštruovaný účelový objekt nebude len hostiť podujatia na vysokej kultúrnjej úrovni, ako je Veľká cena maďarského baletu, ale poskytne aj tréningové miesto a predstavuje príležitosť pre rôzne tanečné a pohybové skupiny z Vesprému.

Príjemný park doplní moderný komplex budov v blízkosti centra mesta, vďaka čomu je dejisko v rámci „zeleného kultúrneho koridoru“ pešej vzdialenosti od iných inštitúcií v kultúrnej štvrti Vesprém.

Veszprém-Balaton 2023 Európske hlavné mesto kultúry Vesprém je držiteľom titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) v roku 2023. Celkom nezvyčajne to však nebude rok jedného mesta. V skutočnosti sa o túto česť delí 116 miest a obcí v regióne Bakony-Balaton. Iniciatíva Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) je najdôležitejším programovým aspektom Európskej únie ako kultúrna politika.

Cieľom EHMK je zbližovať národy Európy prostredníctvom kultúry. To je dôležité zdôrazniť, že titul EHMK nie je len o mnohých programoch, ktoré sa konajú počas roka, ale skôr o naštartovaní a posilnení dlhodobo udržateľných procesov. Tento rok ponúka jedinečnú príležitosť podporovať región Bakony-Balaton ako európske kreatívne a kultúrne centrum; s centrom v mestečku Vesprém. Viac ako 3000 kultúrnych programov je zoskupených v kultúrnych oblastiach, ako je hudba, divadlo, umenie, tanec, víno a gastronómia...; a klastre, ktoré rámcujú hlavné ambície nového kultúrneho regiónu.

VEB 2023 programy budú využívať umenie a kultúru ako komunikačné prostriedky na riešenie vážnych výziev dneška; tak ako vrátiť život a komunitu do našich miest a dedín. Medzi ďalšie ciele patrí podpora tradičných a budúcich formujúcich sa aktivít v osadách, ktoré môžu byť na „menej frekventovanej cestovateľskej mape“; zvýšiť povedomie o ekologických výzvach, ktorým čelí jazero Balaton a jeho povodie; zapojiť mladých ľudí a podnietiť ich záujem o kultúru prostredníctvom pozoruhodných umeleckých výkonov a prezentácií; a posilniť spojenie ľudí medzi sebou, ich prostredia a kultúry spolunažívania.

Viac informácií o Grand Prix maďarského baletu Veszprém:

Hungarian Ballet Grand Prix - Veszprém 2023 (hbgpv.hu)

EHMK Veszprém-Balaton 2023 program:

Events (veszprembalaton2023.hu)

veb2023-programme-concept.pdf (veszprembalaton2023.hu)

Shine! The Celebration of Creativity. (veszprembalaton2023.hu)

Facebook

Veszprém-Balaton 2023 (@veszprembalaton2023) • Instagram photos and videos

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa - YouTube

rNUlife.sk / Daniel Swartz, PR VEB2023 ECoC / foto/video: VEB2023 ECoC

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.