Prečo odborníci milujú cesnak?

Cesnak (Allium sativum) je druh cibuľovej kvitnúcej rastliny z rodu Allium. Medzi jeho blízkych príbuzných patrí cibuľa, šalotka, pór, pažítka, waleská cibuľa a čínska cibuľa. Pochádza zo Strednej Ázie a severovýchodného Iránu a už dlho je bežným korením na celom svete.

Cesnak obsahuje vitamíny a minerály, ktoré majú liečivé vlastnosti. Je skvelým zdrojom vitamínu B6, vitamínu C, mangánu, selénu a ďalších minerálov, ako je vápnik, draslík, železo a meď.

Cesnak môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb a hladinu cholesterolu. Cesnak môže spôsobiť, že krvné doštičky sa menej zlepia a prilepia sa na steny tepien. Tento účinok znižuje riziko srdcového infarktu, pretože pôsobí ako antioxidant.

Cesnak obsahuje sírovú zlúčeninu, ktorá môže inhibovať rakovinové bunky a blokovať nádory. Táto akcia sa uskutočňuje spomalením replikácie DNA a proliferácie nádorových buniek. Cesnak môže byť preto účinný už pri znižovaní rizika rakoviny. Cesnak a cibuľa obsahujú zlúčeniny síry, ktoré môžu pomôcť zabrániť poškodeniu buniek.

Cesnak sa už dlhú dobu používa na boj proti infekciám, proti baktériám a vírusom. Má antibakteriálne vlastnosti, ktoré sa nachádzajú v zlúčenine alicín, ltorú cesnak obsahuje.

1-2 strúčiky cesnaku denne môžu napomôcť k dobrému fungovaniu organizmu, pri užívaní cesnaku vo forme doplnkov sa odporúča prijať asi 3600 mg extraktu denne.

Výhody

Cesnak je účinný pri posilňovaní imunitnej funkcie, obsahuje alicín, ktorý môže chrániť pred srdcovými chorobami a rakovinou. Cesnak pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi nalačno a tiež zlepšuje hospodárenie s cukrom v krvi, čo môže byť užitočné pre ľudí s cukrovkou 2. typu.

Možné vedľajšie účinky

Jedinci s gastroezofageálnym refluxom sa musia poradiť so zdravotníckymi pracovníkmi, pretože konzumácia cesnaku môže spôsobiť pálenie záhy. Jednotlivci užívajúci lieky na riedenie krvi by mali vyhľadať pomoc pri zvažovaní zvýšenia príjmu cesnaku, pretože môže interagovať s liekmi.

Odporúčania týkajúce sa množstva 1-2 strúčiky cesnaku denne môžu pomôcť k dobrému fungovaniu organizmu, pri užívaní cesnaku vo forme doplnkov sa odporúča prijať asi 3600 mg extraktu denne.

Cesnak - 10 účinkov na zdravie

Cesnakom na imunitu

Cesnak stimuluje biele krvinky (lymfocyty, makrofágy, monocyty a neutrofily) zvyšovaním glutatiónu. Biele krvinky sú imunitné bunky, ktoré poskytujú ochranu proti infekciám, zatiaľ čo glutatión je antioxidant, ktorý chráni imunitné bunky pred voľnými radikálmi. Cesnak znižuje závažnosť nachladnutia a chrípky zvýšením počtu imunitných buniek a posilnením imunitného systému. Cesnak zvyšuje aktivitu imunitných buniek a zároveň znižuje zápalové proteíny (cytokíny).

Cesnak je známy tým, že stimuluje pôsobenie T-lymfocytov a makrofágov, podporuje hladiny interleukínu-1 a podporuje prirodzené zabíjanie buniek. Silná aktivita týchto kľúčových buniek podporuje zdravú funkciu imunitného systému a posilňuje obranyschopnosť tela.

Cesnak pomáha liečiť vredy spôsobené baktériou Helicobacter pylori

Surový cesnak má antibakteriálne účinky na H. pylori, najbežnejšiu bakteriálnu infekciu na svete a hlavnú príčinu vredov. Alicín v cesnaku reaguje s proteínmi, čo vedie k inhibícii dráh spojených so zápalom. Cesnakový olej ošetruje vredy zvýšením koncentrácie antioxidačných enzýmov a inhibíciou proteínov, ktoré spôsobujú zápal.

Cesnakom na liečbu rakoviny

S-allylmerkaptocysteín (SAMC), zlúčenina síry v cesnaku, znižuje rast rakovinových buniek a spôsobuje smrť rakovinových buniek v bunkových štúdiách. SAMC sa viaže na proteín, ktorý sa podieľa na reprodukcii buniek (tubulín) a narúša bunkový rast, aktivuje proteíny, ktoré spôsobujú smrť nádorových buniek.

Cesnak pomôže pri liečbe rakoviny mozgu, kože, prsníka, žalúdka, hrubého čreva, cesnak spomaľuje progresiu rakoviny pľúc a lieči ho, pomáha predchádzať rakovine močového mechúra a môže pomôcť zastaviť progresiu rakoviny prostaty.

Cesnak lieči kvasinkové infekcie

Čerstvý cesnak znižuje rast kandidózy, najčastejší typ kvasinkových infekcií. Alicín v cesnaku inhibuje rast kandidov tým, že ničí tuky prítomné vo vonkajšom povrchu kvasiniek.

Cesnakom pre zdravé trávenie

Účinné látky cesnaku zmierňujú a liečia poruchy trávenia ako nadúvanie, črevné problémy, črevné kŕče i zápchu. Ničí tiež škodlivé črevné baktérie, parazity i huby.

Cesnak1

Cesnak pomáha pri liečbe alergií

Etylacetát z cesnakového extraktu môže priamo potlačiť imunitný proteín, ktorý je spojený s uvoľňovaním zápalových faktorov počas reakcií na alergiu. Extrakt zabraňuje zápalu počas alergických reakcií tým, že zabraňuje uvoľňovaniu histamín.

Cesnak posilňuje srdce a krvný obeh

Ochorenie srdca je spojené s vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom, zvýšenou agregáciou krvných doštičiek a stuhnutím krvných ciev. Krvné doštičky zastavujú krvácanie zrážaním krvných ciev. Avšak agregácia krvných doštičiek tiež vedie k vzniku krvných zrazenín, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Cesnak znižuje hladinu cholesterolu, znižuje krvný tlak, lieči tvrdené cievy a zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek u pacientov so srdcovým ochorením.

S-allylcysteín v cesnaku inhibuje enzýmy, ktoré sa podieľajú na produkcii cholesterolu. Cesnakový extrakt tiež zvyšuje produkciu a funkciu oxidu dusnatého, ktorý uvoľňuje krvné cievy a znižuje krvný tlak.

Cesnak tiež zabraňuje väzbe krvných doštičiek na proteíny (fibrinogén), ktoré tvoria krvné zrazeniny a zvyšujú zlúčeniny, ktoré inhibujú tvorbu krvných doštičiek.

Cesnak napomáha pri liečbe cukrovky

Diabetes je spôsobený genetikou, obezitou, vysokým cholesterolom, krvným tlakom alebo glukózou v krvi. Inzulínová rezistencia nastáva vtedy, keď organizmus už nereaguje na inzulín, čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a vysokému riziku vzniku cukrovky. Cesnak znižuje rezistenciu na inzulín, hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu u pacientov s diabetom.

Cesnak zabraňuje poškodeniu mozgu spôsobenému starnutím a chorobami mozgu

Voľné radikály sú vysoko nestabilné molekuly, ktoré vznikajú pri použití kyslíka v tele na výrobu energie. Telesné antioxidanty inhibujú voľné radikály stabilizáciou molekúl. Bez dostatočných antioxidantov spôsobujú voľné radikály bunkové poškodenie v tele. S-allylcysteín je antioxidant nachádzajúci sa v cesnaku, ktorý chráni pred poškodením mozgu v štúdii bunkového modelu. S-allylcysteín aktivuje antioxidačné enzýmy v mozgu (hipokampus), ktoré znižujú voľné radikály zabraňujúce poškodeniu.

Cesnak zvyšuje mozgový serotonín, neurotransmiter, ktorý zvyšuje kognitívnu výkonnosť zvýšením rastu neurónov.

Cesnakom na pokožku i vlasy

Cesnak pomáha pri liečbe keloidných jaziev. Sú to jazvy spôsobené nadmerným výskytom kolagénu pokožky. Cesnak inhibuje rastové faktory, oxid dusnatý a enzýmy, ktoré sa podieľajú na produkcii kolagénu.

Cesnak chráni pokožku pred ultrafialovým (UV) žiarením stimuláciou imunitných buniek.

Cesnakový gél v kombinácii so steroidným krémom pomáha liečiť pacientov trpiacich alopéciou, typom vypadávania vlasov, ktorý je výsledkom imunitných buniek, ktoré napadajú vlasové folikuly. Dialyl disulfid v cesnaku môže zabrániť autoimunitnej odpovedi a indukovať opätovný rast vlasov zvýšením imunitných supresorových buniek.

Cesnak2

Ako si dopestovať krásny cesnak (zahrada.sk)

Ako cesnak nakupovať?

Najzdravší a najúčinnejší je čerstvý cesnak. Rozpoznáme ho podľa toho, že strúčiky sú pevné a plné. Môžete si kúpiť ale aj cesnak sušený, ktorý sa pridáva do jedál, alebo vo forme tabliet ako výživový doplnok.

Ako cesnak skladovať?

Celý cesnak kúpený v obchode sa uchováva niekoľko mesiacov alebo dlhšie, keď je uskladnený pri izbovej teplote na suchom, tmavom mieste, ktoré má dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Majte však na pamäti, že životnosť cesnaku klesá, akonáhle začnete odstraňovať strúčiky z hlavičky.

Ako cesnak spracovať?

Cesnak sa hojne používa v tradičnej slovenskej kuchyni, napr. v zemiakových plackách, či na obyčajných hriankach. Môžeme ho použiť aj na prípravu rýb, mäsa - hydiny či jahňaciny, ale aj do polievok, šalátov, prívarkov a mnohých zájediek.

Nutričné hodnoty

13 Kalórií

Carbohydrate  3 g (83%) 

Protein 0.6 g (16%)

Vitamin B-6 · 0.1 mg (5%)

Vitamin C · 2.8 mg (4%)

https://youtu.be/XpRhL9N0eo0

Je fermentovaný

Čierny cesnak nie je samostatný druh, ako by sa mohlo zdať. Je výsledkom fermentácie toho obyčajného, kuchynského. Celé paličky bieleho cesnaku sa nechajú pri teplote 60 °C zrieť v špeciálnych nádobách 3 až 4 týždne. Jeho čiernu farbu, charakteristickú chuť a vôňu spôsobuje takzvaná Maillardova reakcia, pri ktorej vzniká celý rad prospešných látok. Aj čerstvý chlieb má vďaka tejto reakcii svoju chrumkavú kôrku. Fermentáciou cesnaku sa stráca výrazná, ostrá a štipľavá chuť. Takže nedráždi žalúdok a môžu ho jesť aj ľudia, ktorí sú inak na bežný cesnak veľmi citliví alebo ho jednoducho nemajú radi.

Je známe, že cesnak je veľmi zdravý, no ten čierny má takmer dvakrát toľko antioxidantov ako surový. Obsahuje tiež vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a C, minerály ako jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.