Apple plánuje výrazné zvýšenie produkcie v Indii

Apple plánuje výrazné zvýšenie produkcie v Indii, uviedol v pondelok indický minister obchodu Piush Goyal. Snaží sa totiž obmedziť svoju závislosť od Číny.

Podľa Goyala americký koncern chce, aby na Indiu pripadalo až 25 % z jeho produkcie. Aktuálne je to 5 % až 7 %. Apple sa totiž snaží premiestniť časť výroby z Číny.

"Apple, ďalší úspešný príbeh," uviedol Goyal, podľa ktorého je to dôkazom, že India je konkurencieschopnou výrobnou destináciou. "V Indii už produkujú približne 5-7 % svojich výrobkov. Ak sa nemýlim, ich cieľom je zvýšiť podiel výroby v Indii na 25 %."

Apple Store online in India
Apple Store online India (credit: Harish Jonnalagadda / iMore)

Goyal nešpecifikoval, kedy chce Apple tento cieľ dosiahnuť. Americký koncern bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár.

Apple začal s montážou iPhonov v Indii v roku 2017 cez firmu Wistron a neskôr prostredníctvom spoločnosti Foxconn. To bolo tiež v súlade so snahou indickej vlády o miestnu výrobu. Foxconn plánuje v priebehu dvoch rokov štvornásobok počtu zamestnancov vo svojom indickom závode, kde sa vyrábajú iPhony, uviedli koncom minulého roka zdroje agentúry Reuters.

Indický minister pre elektroniku a informačné technológie Ashwini Vaishnaw v pondelok na Twitteri uviedol, že vývoz spoločnosti Apple z Indie dosiahol v decembri miliardu USD (923,7 milióna eur).

Medzi dôvody plánov Apple, týkajúcich sa presunu výroby z Číny, patrili protipandemické reštrikcie v krajine, ktoré výrazne narušili produkciu, rovnako ako rastúce obchodné a geopolitické napätie medzi Pekingom a Washingtonom.

Analytici banky J. P. Morgan ešte minulý rok odhadli, že do roku 2025 sa bude štvrtina všetkých produktov Apple vyrábať mimo Číny, pričom v súčasnosti je to 5 %. *(1 EUR = 1,0826 USD)

rNUlife.sk / Reuters, Teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.