Hudobný producent Davis: Whitney bola zrejme najväčším ženským talentom modernej hudby

Nový film prevedie divákov životom, kariérou a veľkolepými vystúpeniami s najobľúbenejšími hitmi nezabudnuteľnej speváčky, ktorú v novom filme stvárňuje britská herečka Naomi Ackie.

Nanovo zmastrované pôvodné nahrávky hlasu Whitney Houston znejú vo filmovej novinke I Wanna Dance with Somebody. Životopisný hudobný film o speváckej legende nakrútila americká režisérka, scenáristka a herečka Kasi Lemmonsová podľa scenára Anthonyho McCartena. V slovenských kinách je od 22. decembra.

"Je emotívnou a srdcervúcou oslavou života jednej z najúspešnejších speváčok v histórii pop music," približuje snímku distribučná spoločnosť Itafilm. Do kinodistribúcie ju priniesla pri príležitosti 30. výročia úspešného filmu Bodyguard.

Film Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody je emotívnou oslavou života jedinečnej a nezabudnuteľnej popovej hviezdy. Whitney Houston už ako dieťa rada spievala so svojou matkou Cissy v kostole v New Jersey, ale ani vo sne by jej nenapadlo, že sa stane speváckou ikonou svojej generácie. Novinka prichádza do kín symbolicky 30 rokov po premiére filmu Osobný strážca, v ktorom sa Whitney po boku Kevina Costnera navždy zapísala do sŕdc filmových fanúšikov.

"Whitney Houston bola zrejme najväčším ženským talentom modernej hudby," hovorí Clive Davis, 90-ročný hudobný producent, ktorý zohral kľúčovú úlohu v kariére speváčky, ale aj umelcov ako Janis Joplin, Bruce Springsteen, Sly and the Family Stone, Billy Joel, Chicago, Pink Floyd a iných. "Jej schopnosť spievať v svižnom tempe, spolu so všestrannosťou a neuveriteľným ovládaním emócie a sily hlasu v baladách, to všetko z nej robí dokonalú popovú speváčku a dokonalú R&B speváčku. Preto vždy vynikala a preto si ju vždy budeme pamätať," podčiarkuje producent.

Na snímke zverejnenej spoločnosťou Sony Pictures sú Stanley Tucci (vľavo) a Naomi Ackieová vo filme spoločnosti Tristar "Whitney Houston: "I Wanna Dance with Somebody." Foto: TASR/AP

"Naším úmyslom bolo vzdať úprimný ľudský hold jednému z najúžasnejších a najdojemnejších talentov svojej doby," vysvetľuje režisérka Kasi Lemmons, ktorá spojila sily s tvorcami svetového hitu Bohemian Rhapsody, vrátane scenáristu a producenta Anthonyho McCartena.

Whitney Houston už ako dieťa rada spievala so svojou matkou Cissy v kostole v New Jersey, ale ani vo sne by ju nenapadlo, že sa stane speváckou ikonou svojej generácie. Snímka prevedie divákov životom, kariérou a veľkolepými vystúpeniami s najobľúbenejšími hitmi nezabudnuteľnej speváčky, ktorú v novom filme stvárňuje britská herečka Naomi Ackie.

"Týmto filmom sme chceli ukázať celú Whitney, nielen jej problémy," poznamenal Davis s tým, že jeho misiou bolo ukázať život veľkej hudobnej hviezdy a prečo bola jedinečná. "Určite sme nechceli zľahčovať smrteľný účinok drog - a to, ako priviedli výnimočnú ženu k predčasnému tragickému koncu. Chceli sme však vyzdvihnúť jej úžasný dar, prečo ju toľkí milovali a ako svojím talentom zasiahla celý svet," dodal hudobný producent speváčky, ktorý bol pre filmárov hlavným zdrojom podrobností o Whitney.

Piesne Whitney Houston ako ste ich ešte nepočuli

Filmoví tvorcovia získali pôvodné nahrávky 22 klasických hitov speváčky a zremixovali ich úplne nanovo, aby naplno využili možnosti priestorového ozvučenia kín. Zvukový a hudobný editor John Warhurst a hudobná majsterka Maureen Crowe získali od vlastníkov práv nielen master mixy ale aj pôvodné surové nahrávky. "Tie nahrávky boli vtedy zmastrované tak, aby dobre zneli cestou v aute alebo na stereu doma. Lenže v kine, hlavne ak je vybavené systémom Dolby Atmos, je priestor na podstatne silnejší zvukový zážitok," hovorí Warhurst.

Talentovanú herečku Naomi Ackie si tvorcovia filmu vybrali aj preto, že vie spievať. "Spievanie sa nedá zahrať s otváraním úst na playback, bez naozajstného spievania. Musí tam byť vidieť výraz, energiu, ako sa rozťahuje hrudník, pracujú hlasivky, hrdlo, nádychy aj výdychy. Naomi má skvelý hlas a každú jednu pesničku spievala z plných síl," hovorí producent Jeff Kalligheri.

Vo filme však spev talentovanej herečky počuť len pri nácvikoch zboru v kostole, v náboženskej piesni Guide Me, O My Great Jehovah a na začiatku piesne Greatest Love of All. Tú spieva v scéne, kde si Clive Davis príde prvýkrát vypočuť Whitney - zo začiatku neisto, no postupne nachádza sebavedomie a jej hlas pevnie. Zvyšok piesne potom plynule preberie hlas naozajstnej Whitney, ktora spieva aj všetky ďalšie skladby.

Slávne vystúpenia vo filme

Aby Naomie Ackie dokázala verne zahrať vystúpenia Whitney Houston, spolu s pohybovou trénerkou Polly Bennet rok tvrdo pracovali na každom jednom geste. "Oči, artikulácia, mimika, výraz, ako drží mikrofón, ako roztiahne ruky, usmeje sa... Všetko," hovorí KalligheriPolly Bennet dodáva: "Pracovali sme na všetkom, čo tvorí vystúpenie, nielen pohyb, ale aj drobné tiky a zvyky, ktorými sa telo prejavuje. U Whitney je v reči tela poznať soul, gospel, ako ovláda hudbu, keď je na pódiu. Automaticky vám napadne, že diva na pódiu robí veľké gestá, no v skutočnosti ich Whitney často nerobila a keď už hej, pomáhalo jej to vložiť sa do tónu a mať ho pod kontrolou, určite nedržala naširoko otvorenú náruč len tak na efekt. Chcem však zdôrazniť, že my sme len tak nekopírovali Whitneyine pohyby a mimiku, pracovali sme na tom, prečo sa tak pohybovala. Mojou prácou bolo naučiť Naomi voľne sa pohybovať ako Whitney, aby ňou mohla byť hocikedy. A to je veľmi odlišné od obyčajnej imitácie."

Naomi pracovala aj s hlasovou koučkou Bridgette Jackson. "Keď bola Whitney mladšia, jej hlas bol ľahký, vzdušný. No časom sa prehĺbil a zdrsnel. Jednak sa hlasom živila, no podpísali sa na tom, samozrejme, aj cigarety, alkohol a drogy. Melódia hlasu, kadencia, celková kvalita hlasu... Toto všetko sme chceli hodnoverne zachytiť vo filme. Zároveň sme pri tom nechceli zničiť Naomin hlas," vysvetľuje Bridgette Jackson.

Orig. názov: I Wanna Dance with Somebody
Žáner: životopisný, hudobný
Krajina: USA
144 min MP 12+ 
Réžia: Kasi Lemmons
Scenár: Anthony McCarten
Hrajú: Naomi Ackie, Stanley Tucci, Tamara Tunie, Clarke Peters, Ashton Sanders, Nafessa Williams
Hudba: John Warhurst

rNUlife.sk / tasr, itafilm

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.