Bratislava od dnes ponúkne najlepší súčasný dizajn

Bratislava Design Week je najväčšie medzinárodné podujatie na Slovensku venujúce sa súčasnému dizajnu. Aj tento rok sa bude konať v období adventu 7. - 14. decembra. Hlavnými lokáciami budú Galéria mesta Bratislavy, ZOYA Gallery a mnoho ďalších. 

Hlavná výstava v Mirbachovom paláci predstavuje výber prác súčasných dizajnérov z viacerých krajín. Ich prístupy sú rôznorodé – s témou ich prepája ich práca s materiálom, experimentálne myslenie s ohľadom na udržateľnosť, občiansky aktivizmus, ale aj poézia každodennosti, prenikanie a prepájanie sa s procesmi z prírody. My ich spájame do jednej dočasnej inštalácie, aby navzájom komunikovali. Nielen medzi sebou, ale aj s priestorom rokokového paláca a zbierkou barokového umenia a, samozrejme, s vami – divákmi. 

Bude to moment – priestor – krehunko ukotvený na chvíľu v čase.

Kurátorka výstavy: Ľubica Hustá

Spolukurátori: päť a pól o.z., Patrik Illo / Viera Kleinová

Architektúra výstavy: Maroš Greš, Martin Želiar, Andrea Ďurianová

Vystavujúci: mischer’traxler (AT), Thus That (NL), Hadaikum (CZ), Roman Šedina (CZ), Cindy Kútiková (CZ), Dechem (CZ), BCXSY (NL), SOFT BAROQUE (UK), Viktor Tabiš, Šimon Galanský, Linda Viková & Patrícia Koyšová, Simona Janišová, Štefan Sekáč, MADbyMAD, Silvia Sukopová, Edícia Majstri (Rona a. s. Lednické Rovne), Adriana Ondrušová & Katarína Plačková, Jozef Eduard Masarik, Róbert Púček, Damián Cehlárik, Amir Chasson, Ksenia Bilyk, Maika Dietrich, Petra Garajová, Peter Leja.

Program BDW v GMB

/ 7. 12. / 19.00 /
otvorenie festivalu
GMB Mirbachov palác

/8. 12. / 16.30/
otvorenie výstavy Laboratoř budoucnosti
GMB Mirbachov palác, koncertná miestnosť

/9. 12. / 16.00/
Sprievodný program: Pink Talk
Hosť: Šimon Galanský
GMB Mirbachov palác, koncertná miestnosť

/9. 12. / 16.30/
Sprievodný program: Pink Talk Edícia MAJSTRI
Hostia: Patrik Illo a Viera Kleinová

/10. 12. / 15.00/
Sprievodný program: Pink Talk
Hosť: Roman Šedina

/10. 12. / 15.30/
Sprievodný program: Pink Talk
Hostia: Simona Janišová, Patrícia Koyšová, Linda Viková

/11. 12. / 16.00/
Komentovaná prehliadka
Sprevádza riaditeľka festivalu BDW Ľubica Hustá
Začiatok na 1. poschodí Mirbachovho paláca

Nové výstavy Českého centra na Bratislava Design Week 2022

České centrum sa pripája k programu festivalu Bratislava Design Week 2022 troma novými výstavami. Všetky vychádzajú z tohtoročnej témy – krehkosť, ktorá odkazuje na Medzinárodný rok skla. V stredu 7. 12. o 17.00 h sa v Českom dome otvoria výstavy Narcis autora Jakuba Berdycha Karpelisa a Czech In – svetové sklárske inovácie z Českej republiky v kurátorskom výbere Petra Nového.  Vo štvrtok 8. 12. o 16.30 h otvorí v Galérii mesta Bratislavy výstavu Laboratórium budúcnosti kurátorka Veronika Pařízková. Výstavy slávnostne uvedie Tomáš Tuhý, veľvyslanec ČR na Slovensku.

Český dům sídli v historickej budove zo začiatku 17. storočia v úplnom centre Starého Mesta na Prepoštskej ulici č. 6.  Zdroj: České centrum Bratislava

Jakub Berdych Karpelis: Narcis

Narcis je meno kolekcie sôch českého sklárskeho dizajnéra Jakuba Berdycha Karpelisa. Venuje sa najmä konceptuálnej tvorbe v tradičných českých materiáloch, ako je sklo a porcelán. Jeho práce nájdete okrem Čiech aj v zahraničných zbierkach slávnych galérií. 

Jeho tvorbu charakterizuje humor, až sarkazmus, ktorým komentuje sociálne a kultúrne témy, predsudky, životný štýl. Jeho objekty prekračujú hranice vlastnej použiteľnosti, funkcie aj vkusu. Qubus Design Studio, ktoré založil spoločne s Maximom Velčovským v roku 2002,  prezentuje aj predáva súčasný dizajn a organizuje výstavy. Všetky produkty sú ručnou prácou dizajnérov a remeselníkov.

Czech In – svetové sklárske inovácie z Českej republiky

Czech In – svetové sklárske inovácie z Českej republiky predstaví výber technologických inovácií v sklárskej výrobe v Českej republike. Kurátor Petr Nový z Muzea skla a bižutérie v Jablonci nad Nisou, ktorý na otvorení bude mať komentovanú prehliadku,  výstavu rozdelil na časť Origins, ktorá pripomína obľúbené české bestsellery našej nedávnej minulosti, a na časť New Era, ktorá predstaví novinky posledných troch desaťročí.

Uvidíme nie len finálne výrobky, ale aj komponenty, pretože výstava neukazuje len dizajn, ale aj technologičke inovácie. Tie sa týkajú priemyselného užitia skla v podobe pohárov, lustrov, zrkadiel, perál či gombíkov, ale aj voľného umenia, ktoré prekračuje hranicu remesla.

Laboratórium budúcnosti

Tretia výstava o dizajne a zároveň odkazujúca na krehkosť nie je o skle, ale o polčase rozpadu vybraných dizajnových výrobkov dennej potreby. Kurátorka Veronika Pařízková a spoločne s vedcami z Vysokej školy chemicko-technologickej skúmali udržateľnosť dizajnových výrobkov od českých firiem z rôznych perspektív. Výstava ponúka kritický pohľad na tému ekológie a je platformou pre diskusiu o reálnych dopadoch našej spotreby na udržateľnosť.

Výstavy Czech In a Laboratórium budúcnosti sú projektmi pripravenými pri príležitosti predsedníctva ČR v Rade EU. Czech In sa predstavila v španielskej La Granji a poľskej Poznani. Laboratórium postupne prejde hlavné mestá V4. – Prahu, Bratislavu, Varšavu a Budapešť.

Výstavy Narcis a Czech In budú verejnosti prístupné od 8. 12. do 20. 1. 2023 od utorka do piatka od 10.00 do 17.00 v Galérii Českého centra a Sále Českého centra v Českom dome na Prepoštskej 6. Vstup na otvorenie výstavy 7.12. bude len na pozvánky.

Výstava Laboratórium budúcnosti bude slávnostne otvorená v štvrtok 8. 12. o 16.30 h na prvom poschodí Mirbachovho paláca v Galérii mesta Bratislavy a potrvá do 14. 12. 2022. Prístupná bude podľa otváracích hodín galérie – utorok 11.00-18.00, streda 13.00-20.00, štvrtok až nedeľa 11.00-18.00.

V Design Shope Českého centra si budete môcť zakúpiť vianočné ozdoby z českej sklárne Koulier, ako aj produkty z Qubus Design Studia.

Viac info na webe BDW

rNUlife.sk / TS BDW a PETRA DAROVCOVÁ, ČESKÉ CENTRUM BRATISLAVA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.