Na televíznu jednotku prichádza dokumentárny seriál o ŠtB

Formovanie a metódy Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorá bola hlavným nástrojom represívneho aparátu totalitného komunistického režimu, odhalí dokumentárny seriál ŠtB: Prísne tajné. Dvadsaťdielnu televíznu sériu zameranú na doposiaľ filmovo a historicky nespracované príbehy a na uvádzanie nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch, predstavili v utorok v Bratislave tvorcovia a jej vysielateľ.

"Nápad na túto sériu vznikol zhruba pred dva a pol rokom, keď RTVS vypísala súbeh na 20-dielnu dokumentárnu sériu," uviedol na tlačovej konferencii autor námetu a producent Tibor Búza. Na spoluprácu boli oslovení autorsky vyhranení, oceňovaní režiséri Michal Baláž, Jana Bučka Kovalčíková, Tomáš Dušička, Michal Fulier, Michael Kaboš, Marek Kuboš, Pavol Pekarčík, Vladislava Sárkány, Martina Sľúková, Braňo Špaček, Róbert Šveda, Jaro Vojtek a Lukáš Diko.

Nezmeškajte prvú epizódu dvadsaťdielnej série ŠtB: Prísne tajné. Vysiela sa každú stredu večer na Jednotke.

"Každý z nich sa vyrovnal svojim spôsobom s danou témou, výroba bola nesmierne náročná," poznamenal Búza. Tvorcovia od začiatku vyrešeršovali približne 50 tém, ktorým sa chceli venovať. Z nich napokon vybrali finálnu dvadsiatku. "Využili sme top špičku historikov z Česka a zo Slovenska, spolupracovali s nami všetky historické ústavy, ktoré sa tematike venujú," dodal k seriálu, ktorý vznikal prostredníctvom spolupráce produkčnej spoločnosti B Production, RTVS i Českej televízie.

Podľa Búzu prinesie seriál odhaľujúci pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí, zmapuje dejiny ŠtB od jej vzniku po zánik, aj rozhovor s generálom Alojzom Lorencom, ktorého sa filmárom podarilo dostať do konfrontácie. "Máme zaujímavý rozhovor so sirom Richardom Dearlovom, bývalým šéfom britskej MI6, to sú páni, ktorí nedávajú rozhovory, nám sa podaril kapitálny kúsok. Našli sme niekoľko spisov, o ktorých si všetci mysleli, že už neexistujú alebo sú stratené," podčiarkol.

Je to prvé komplexné audiovizuálne dielo, ktoré sa zaoberá pôsobením štátnej bezpečnosti na Slovensku. „Ideme od úplných prvopočiatkov v roku 1945 až po rozpustenie ŠtB v roku 1990,“ hovorí o novinke jej producent Tibor Búza. Dokuséria sa dotkne dezinformačných kampaní, politických procesov, únosov, vrážd, zneužívania psychiatrie, prenasledovania cirkvi a mnohých ďalších tém.

Jeden z členov expertnej skupiny cyklu Ľubomír Morbacher z Ústavu pamäti národa (ÚPN) potvrdil, že seriál pripomenie kauzy, ktoré sú verejnosti známe, ale tiež neznáme prípady. "Sme v štvrtej dekáde od Novembra '89, obávam sa, že pri vyrovnávaní sa s komunistickou minulosťou sme veľmi nepokročili, to vyrovnávanie je katastrofálne," konštatoval Morbacher, ktorý očakáva, že séria bude posledným impulzom na vyrovnanie sa s minulým režimom. "Slovenská spoločnosť sa vôbec nevyrovnala s komunistickým režimom, žiadni z predstaviteľov bývalého režimu sa neprihlásili k zodpovednosti, neospravedlnili sa," dodal.

ŠtB: Prísne tajné vznikla v spolupráci s odborníkmi a historikmi

Diváci spoznajú a uvidia príbehy konkrétnych ľudí, ktorí sa postavili komunistom, za čo museli pykať.

Jedným z najsilnejších je príbeh hudobníka Tomáša Petřivého, ktorý sa ako mladý umelec angažoval pri sprostredkovaní kontaktov československého a poľského disentu.

Následne ho vylúčili zo školy, povolali do vojenskej služby, nemohol sa zamestnať, štátna bezpečnosť pravidelne navštevovala nielen jeho, ale aj jeho rodinu, snažila sa obmedzovať sociálne kontakty. Až to dospelo k tragickému záveru. Petřivý si siahol na život.

Novú dokusériu by nebolo možné vytvoriť bez odborníkov a znalcov, realizácie a rekonštrukcie prípadov sa opierajú o fakty expertnej československej skupiny historikov.

„Seriál je pripravený pre širokú verejnosť, je spracovaný tak, aby mu rozumeli aj mladí diváci, ktorí komunistickí režim nezažili,“ uvádza na margo ŠtB: Prísne tajné Jerguš Sivoš, historik z Ústavu pamäti národa.

ŠtB: Prísne tajné v stredu o 22:05 hod. na Jednotke, následne dostupné aj v rtvs online archíve. Prvá epizóda nesie názov Pád - Legenda o Alojzovi Lorencovi. Režíroval ju Lukáš Diko.

rNUlife.sk / rtvs, b production, ots

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.