Festival Lodenica si na novom mieste v Červeníku užili fanúšikovia aj kapely

Skvelá atmosféra, country, folková aj rocková hudba a slnečné počasie! Taký bol obľúbený festival Lodenica, ktorý sa tento rok konal na novom mieste v amfiteátri obce Červeník! Fanúšikovia si v dobrej nálade počas troch dní vychutnali koncerty skupín Olympic, Bukasový masív, Rangers Plavci, COP, Kamelot, Kandráčovci, Piknik Michal Tučný, Vojtěcha Nedvěda, Allana Mikušeka aj Horkýže Slíže.

Festival odštartovala country a trampská muzika a mladá kapela Alternatíva Band, Prospektori zo Skalice s piesňami ďalekého západu a bratislavská kapela Grajciar. So skupinou Piknik si fanúšikovia zaspomínali na Michala Tučného.

„Na kapele Plavci Rangers vyrastali generácie vyznávačov country, folk a trampskej muziky. Sú nositeľmi tej starej myšlienky a zahrali krásny koncert. Vyšlo nám počasie, bolo to super. Štvrtok zakončila skupina Pacipacifik zo Zvolena, ktorá patrí medzi klasikov country, folk a trampskej piesne. Jej líder Dano Axman je jeden z najlepších harmonikárov,“ hodnotí štvrtkový večer dramaturg František Grebeči.

V piatok odpálil talentovaný pesničkár Ľubomír Konečný a potom sa predstavila humorná skupina z východného Slovenska Ščamba, Na Lodenici nemohol chýbať legendárny Bukasový masív s lídrom Imrichom Dugovičom.

„Bukasový masív má veľmi vydarené leto, užívame si to. Hranie je našim koníčkom, robíme to radi. Lodenicu sme počas jej histórie vynechali len dvakrát. Fanúšikovia boli super, zatancovali sme si spolu. Zahrali sme hitovky aj skladbu Vidly v chrbte aj prerábku Stinga Modrančan in New York,“ s úsmevom zhodnotil Imrich Dugovič, ktorý spolu s Ivanom Čeredejovom z IC Bandu Lodenicu moderovali.

Potom už nasledovala smršť v podobe populárnej skupiny Kandráčovci. Jej líder Ondrej Kandráč postavil celý amfiteáter na nohy skladbami Na kráľovej holi, Načo pôjdem domov aj prerábkou Queenu či Michaela Jacksona,

„Je to pre nás výnimočný festival. Možno je to dané aj tým, že ľudia sem prídu v karavanoch aj so stanmi a tešia sa z toho, že odložili kľúče od auta. A to je potom veľmi cítiť, preto sem radi chodíme. A hlavne, je to podľa mňa multižánrový festival, ktorý je dôkazom, že sa dá baviť na každú jednu melódiu,“ tešil sa Ondrej Kandráč.

Na folkovú nôtu pokračoval na pódiu Pavel Lohonka Žalman - kráľ lyrických pesničiek so zamatovým hlasom. Spolu s Vojtěchom Nedvědom si fanúšikovia zaspomínali na legendu Františka Nedvěda, ktorý nás minulý rok opustil.

„Tento festival milujem, hrali sme tu s otcom veľakrát. Snažím sa niesť jeho vlajkovú loď ďalej a beriem to veľmi zodpovedne. Dúfam, že sa mi to darí, od ľudí dostávam nesmierne veľa pozitívnych ohlasov. Dnes som zahral piesne Honzu a Františka Nedvěda, pretože tento rok by sme oslávili 15 rokov hrania s mojim otcom. Tak som urobil výber piesní, ktoré sme spolu hrali. Je to pre mňa ťažké, stratil som nielen otca, ale aj kolegu,“ zaspomínal si Vojtěch Nedvěd.

Po nostalgických pesničkách prišiel na rad rock a legenda Olympic, ktorej vystúpenie si vyžiadali fanúšikovia Lodenice. Petr Janda a spol odpálili pecky ako Želva, Osmý den či Dej mi víc své lásky.
„Na Lodenici hráme tretíkrát a máme na ňu tie najlepšie spomienky. Milujeme slovenské publikum. Na budúci rok oslavujeme 60 rokov na hudobnej scéne a chystáme veľký spomienkový koncert v Lucerne. A s ním sa potom chystáme vyraziť aj na Slovensko. Dnes sme zahrali aj dve skladby z nového albumu Kaťata a Pálim tvář,“ prezradil Petr Janda.

Piatkový večer zakončila bratislavská rocková kapela The Bullett Holles. Sobotňajší program začalo folkové zoskupenie okolo Petra Janků, po ktorom nasledoval exotický Futurellove Sibanda. Ivan Čeredejev a jeho IC Band a domáca skupina Neznámi. Liptovčania Ploštín punk roztancovali fanúšikov hitmi Čučoriedka, Aranka Španielka či Ovčia koža. Pozitívnu energiu z pódia medzi divákov preniesli Cigánski diabli, ktorí vystúpili s hosťom Ľubom Virágom. Potom už nasledoval najväčší predstaviteľ bluegrass – kapela COP.

„Vystúpenie na Lodenici je pre nás jediné na Slovensku v tomto roku. Je to pre nás dôležitý festival, máme radosť, že sme tu mohli hrať. COP vznikol v roku 1978 a bol to veľký boom, vyhrali sme hneď dve Porty. Následne utiekla polovica kapely do Ameriky a každý si robil, čo chcel. Ale potom nám bolo smutno, tak sme to v roku 1986 dali znovu dokopy,“ vysvetlil frontman kapely Michal Leicht.

Na Lodenici nemohol chýbal ani bard slovenskej country scény, spevák, skladateľ, textár, gitarista a producent Allan Mikušek. „Stál som pri zrode Lodenice, je to môj milovaný festival. Tento rok je to pre mňa zmena, pretože tu v Červeníku hrám po prvýkrát. Ale ak zmena miesta niekoho odradila, tak naozaj môže banovať, bola to dobrá voľba,“ neskrýval radosť Allan Mikušek, ktorý oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne.

Skupina Kamelot a Roman Horký predviedli hity Zachraňte koně, Čas rozchodú a Země antilopon. Červenícky amfiteáter postavili na nohy rockeri Horkýže Slíže a ich hity Vlak, Silný refrén či L.A.G. Song.
„Toto je náš sedemdesiaty koncert toto leto, čiže od 18. marca stále hráme. Ale nesťažujeme si, doháňame čas, keď sme boli zatvorení doma. Na Lodenici najviac oceňujem, že tu vidím hrať kapely, ktoré inde nezažijem. Dnes som si vypočul skupinu Kamelot, ktorú som mal kedysi na platni Porta. Zaspieval som si s nimi ich hit Zachraňte koně,“ zaspomínal si gitarista Horkýže Slíže Juraj Štefánik.

Lodenicu uzavrel koncert skupiny Arzén, ktorú inšpiruje Terchovský folklór. Lodeničiarov okrem hudby zabával Bertram Beták s Farmou Humanita so svojimi country a western scénkami a kaskadérskymi kúskami. Festival mal super gastrozónu a nechýbali ani rôzne atrakcie pre deti.

Všetky informácie o Lodenici nájdete na: https://www.lodenica.sk

rNUlife.sk / Nora Krchňáková | NK Factory / foto zdroj: Lodenica

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.