Na Slovensku vznikla séria dokumentov na tému emigrácia MÔJ EMIGRANT

„Sedem emigrantských príbehov očami tých, ktorí odišli, a tých, čo zostali,“ to je podtitul, ktorý spája sedem pôvodných slovenských dokumentárnych filmov režisérov a režisérok mladšej generácie. Séria MÔJ EMIGRANT vychádza zo skutočných osudov konkrétnych ľudí, ktorých sa emigrácia zásadne dotkla v období rokov 1968 a 1989 a fatálne ovplyvnila nie len ich životy, ale aj ráz celej krajiny. Dvadsaťšesť-minútové dokumenty uvedie v televíznej premiére Dvojka RTVS od 11. septembra 2022 sedem nedieľ po sebe, až do 23. októbra, vždy o 20.10 hod.

Konfrontáciou pohľadu emigrantov a ich blízkych, ktorí zostali žiť v Československu, skúmame jednu z najzákladnejších otázok totalitného režimu – otázku osobnej slobody a jej hodnoty. Na rozdiel od súčasnosti, otázka odísť nebola v minulosti o slobodnom rozhodnutí vyskúšať si život vonku, získať vzdelanie a kedykoľvek sa vrátiť domov. Ľudia z Československa odchádzali, alebo utekali plánovane i v náhlom pohnutí, vždy však s myšlienkou, že sa možno už nikdy nevrátia,“ povedala producentka série Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti Hitchhiker Cinema. „Zaujíma nás táto hraničná situácia, to čo jej predchádzalo, aj to, čo prišlo po nej,“ dodala.

Emigranti, ktorí opustili našu krajinu po roku 1968, dnes žijú inde, niektorí sa sem pravidelne vracajú za rodinou, a sú aj takí, ktorí sa po roku 1989 vrátili natrvalo. Pre mnohých ľudí je preto emigrácia z osobných alebo rodinných dôvodov stále živá téma a zároveň nadobúda nové kontexty s ohľadom na pohyb ľudí v súčasnej Európe.

Autormi/autorkami filmov v rámci série Môj emigrant sú filmári/filmárky mladšej generácie - Jana Bučka, Michal Fulier, Lena Kušnieriková, Jakub Julény, Edo Cicha, Jana Durajová, Martin Hnát, Dominik Jursa. Viacerí z nich už spolupracovali  s nezávislou produkčnou spoločnosťou Hitchhiker Cinema, ktorá sa dlhodobo venuje vývoju kreatívnych dokumentov so spoločenským presahom a produkcii autorských filmov zameraných na angažované témy, ako napríklad série: Prvá, Slovenské kino, Biele vrany a hrdinovia medzi nami alebo film Komúna.

1. Môj emigrant: Elena, r.: Jana Bučka, Michal Fulier - 11. 9. 2022 o 20:10

2. Môj emigrant: Fedor, r.: Lena Kušnieriková - 18. 9. 2022 o 20:10

3. Môj emigrant: Herr Durisin, r.: Jakub Julény - 25. 9. 2022 o 20:10

4. Môj emigrant: Andy Fantasta, r.: Edo Cicha - 2. 10. 2022 o 20:10

5. Môj emigrant: Ivan Lefkovits, r.: Jana Durajová - 9. 10. 2022 o 20:10

6. Môj emigrant: Imrich Erös, vymazaný, r.: Martin Hnát - 16. 10. 2022 o 20:10

7. Môj emigrant: Palo, r.: Dominik Jursa - 23. 10. 2022 o 20:10

„Za každým emigrantským príbehom je niečo konečné. Kto sa rozhodol odísť, išiel s tým vedomím, že sa nebude môcť vrátiť. Perfídna neslobodná doba reálneho socializmu nútila slobodne cítiacich ľudí k radikálnym riešeniam. O rozhodnutí emigrovať častokrát nevedeli ani ich najbližší. Niektorí utekali s nasadením života, iní len tak „obyčajne“ vďaka pracovnej ceste a tí šťastnejší sa nevrátili z dovolenky. Sledujeme sedem emigrantských príbehov, konkrétnych ľudských osudov, ktoré reprezentujú obraz budovania socializmu v Československu. Prostredníctvom týchto príbehov môžeme  pochopiť zložitosť doby a jej súvislostí,“ povedala autorka námetu a dramaturgička Ingrid Mayerová.

Cieľom projektu Môj emigrant je skúmať podobu emigrácie, ktorá ovplyvnila osudy mnohých slovenských rodín, vrátiť sa k stále živo diskutovanej téme, a reflektovať ju z pohľadu súčasného – odchádzaním a prichádzaním emigrantov aj imigrantov - každodenne formovaného Slovenska.

Na sérii Môj emigrant sa koprodukčne podieľal Rozhlas a televízia Slovenska. Vývoj a produkciu filmov finančne podporili Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry SR. Partnermi projektu sú Ústav pamäti národa a občianske združenie CHARACTER – Film Development Association.

Viac: http://mojemigrant.sk www.facebook.com/mojemigrant www.instagram.com/mojemigrant/

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.