Slnko, voda a teplo výrazne vplývajú na zrak. Chráňte si oči počas leta správne

Zatiaľ čo pokožku pri pobyte na slnku chránime opaľovacím krémom, hlavu schovávame pod veľký slamený klobúk alebo šiltovku, na naše oči stále zabúdame. A tak sa ľahko stane, že slnečné okuliare kupujeme na poslednú chvíľu po ceste do cieľovej destinácie. Pritom práve náš zrak si zaslúži dôkladnú starostlivosť!

Staré príslovie hovorí, „Radšej raz vidieť ako stokrát počuť“. Až 80 % informácií vnímame práve očami, no očná šošovka nie je schopná regenerácie prirodzenou cestou, preto je ochrana očí pred UV žiarením veľmi dôležitá.

UVA žiarenie spôsobuje opálenie pokožky, jej starnutie, ale aj poškodenie očného tkaniva, keďže preniká až na očnú sietnicu a jeho dlhodobé pôsobenie môže viesť k vzniku šedého zákalu a následného oslepnutia. UVB žiarenie taktiež spôsobuje opálenie pokožky, je však intenzívnejšie ako UVA žiarenie. Žiarenie UVB spôsobuje spálenie kože a poškodzuje očnú rohovku. Oba tipy žiarenia môžu vyvolať zápal očnej rohovky, spojivky či zakalenie očnej šošovky. Dlhodobé pôsobenie UV žiarenia bez ochrany očí môže byť spojené aj so vznikom nebezpečného ochorenia centrálnej časti sietnice, tzv. degenerácie makuly.

Na nových okuliaroch nešetrite

Slnečné okuliare sú v lete nevyhnutným spoločníkom. A je jedno, či odpočívate pri mori alebo ste na túre v horách. Ako to už však často býva, na kvalitu okuliarov veľmi nehľadíme a sme schopní si ich kúpiť takmer kdekoľvek - v supermarkete, na tržnici alebo snáď ešte aj na horších miestach, ako priamo u obchodníka na pláži. Klasické slnečné okuliare - voľnopredajné v obchodoch zaisťujú určitú dávku ochrany, rozhodne sa však oplatí investovať do kvalitných okuliarov z optiky. Tie by mali poskytnúť nielen zdravotne nezávadný farebný filter, ale tiež pohltiť aspoň 98 % UVA a UVB žiarenia až do vlnovej dĺžky 400 nanometrov, teda 100 %.

Používané slnečné okuliare nechajte nastaviť odborníkom

Pokiaľ nosíte jedny slnečné okuliare už pekných pár rokov, majte sa na pozore. „Málokto vie, že UV filter sa postupom času znehodnocuje. Ak chcete zistiť, či sú vaše okuliare stále v poriadku, stačí vyraziť na jednu z pobočiek FOKUS optik a okuliare si nechať odborne premerať, utiahnuť alebo nastaviť. Nehovoriac o škrabancoch, ktoré môžu funkčnosť ochrany tiež výrazne znížiť.

zdroj: Instock

Okuliare preto nenechávajte na drsnom alebo tvrdom povrchu a snažte sa ich zakaždým odložiť do puzdra, nech sa vám v kabelke alebo taške nezničia. Pozor si dávajte aj na kryštály soli, ktoré zostávajú na povrchu sklíčok po odparení morskej vody,” radí odborný očný garant optík FOKUS, Martin Slaný.

FOKUS navyše teraz v lete ponúka bezplatný servis okuliarov ako pred odchodom, tak pri návrate z dovolenky tak, aby ste si svojou ochranou očí mohli byť vždy stopercentne istí, nech už ste kdekoľvek.

Vezmite si so sebou kvapky do očí

Dlhý let lietadlom, piesok na pláži alebo len prechody z klimatizovaných budov do tepla a späť. To všetko môže privodiť podráždenie, začervenanie aj nežiaduce pálenie očí. Ako sa týmto nepríjemnostiam na dovolenke vyhnúť? Majte po ruke zvlhčujúce očné kvapky, takzvané umelé slzy. Tie poskytujú okamžitú úľavu podráždeným a unaveným očiam, rýchlo zmierňujú bolestivé príznaky, zvlhčujú oči a podporujú ich regeneráciu. Ich aplikácia je jednoduchá.

Zdroj: Freepik/freepik

„Hlavu vždy mierne zakloňte, stiahnite spodné viečko a do priestoru vytvoreného medzi okom a spodným okrajom viečka kvapnite jednu až dve kvapky. Na povrchu oka sa vám okamžite vytvorí plnohodnotný slzný film, ktorý je svojimi vlastnosťami porovnateľný prirodzenej slznej vrstve, ktorá má aj rovnaké pH - 7,4, a oči chránia až po dobu ôsmich hodín,” vysvetľuje Martin Slaný. Obzvlášť v lete však očné kvapky nevystavujte vyšším teplotám, než je 25 °C. Preto je vhodnejšie používať tie, ktoré stačí kvapnúť iba ráno a večer.

Úľavové šošovky sú ideálne pre vodičov

Čaká vás cesta autom k moru? Budete sedieť za volantom niekoľko hodín, preto si kúpte takzvané úľavové šošovky, ktoré sú vhodné pre nositeľov dioptrických okuliarov, ale aj pre vodičov bez korekcie zraku. Pracujú na princípe predĺženia zrakovej ostrosti pri striedaní pohľadu na stredné vzdialenosti a na blízko, vďaka čomu sa oči nenamáhajú. Niektoré z nich, napríklad samozafarbovacie šošovky Transitions®, reagujú na slnečné žiarenie a plynule menia priepustnosť svetla v aute. Majú tiež účinný polarizačný filter blokujúci odlesky, zvyšujúci kontrast farieb a zlepšujúce rozlíšenie okolitých predmetov.

Kontaktné šošovky na dovolenke nie sú tabu

Kontaktné šošovky nemusíte cez prázdniny odkladať, je však potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť a dodržiavať hygienu, najmä ak sa kúpete v prírodných jazerách či v mori. Pokiaľ sa chystáte niekam na viac dní, odborníci z FOKUSu odporúčajú namiesto mesačných šošoviek zvoliť tie s čo najkratšou dobou výmeny, najlepšie teda jednodňové.

Vďaka tomu minimalizujete prípadné poškodenie materiálu šošovky slanou alebo chlórovanou vodou a naplavenie bakteriálnych aj mechanických nečistôt do oka. Roztok na šošovky a poistka v podobe okuliarov je však samozrejmosťou a chýbať by vám preto nemali ani na kratšom víkendovom pobyte.

Pripravte sa na dovolenku zodpovedne a pred odchodom sa zastavte v niektorej z pobočiek FOKUSu, ktorý vám teraz v lete ponúka bezplatný servis okuliarov ako pred odchodom, tak aj po návrate z dovolenky.

rNUlife.sk / TS Fokus

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.