Žbirkove pesničky a Austrálčan Nick Cave otvárali Pohodu 2022

Trenčianske letisko patrí od štvrtkového (7. 7.) popoludnia hudbe a kultúre. V priebehu troch dní do 9. júla sú pripravené stovky hudobných, umeleckých a diskusných podujatí. Pohoda oslavuje 25 rokov a tvári sa, že ich chce osláviť vo veľkom štýle.

Program na hlavnom pódiu mala otvoriť ukrajinská kapela DakhaBrakha. Kvarteto hudobníkov aj do Trenčína pricestovalo, pre pozitívny test na COVID-19 však muselo ostať v hoteli. Zdá sa, že tento rok vypredaná Pohoda, bude mať okrem na headlinerov chudobnejšieho line-up, ešte ďalšie problémy s účinkujúcimi, hovorí sa o ďalšom zrušenom zahraničnom interpetovi z hlavného pódia.

Program jubilejnej Pohody otvorili Žbirkove pesničky. Projekt Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi bol poctou slovenskej hudobnej legende Mirovi Žbirkovi a koncert dostal názov podľa jedného z jeho albumov. Na otvorení jubilejnej Pohody sa organizátori dohodli ešte s Mirom Žbirkom. Páčil sa mu zámer, aby sa zahrali jeho skladby, a sám navrhol, aby s kapelou Midi Lidi bol aj Laco Lučenič súčasťou projektu.

Zaznelo 11 skladieb v elektronickej úprave z troch Mekyho albumov Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. V skladbách Do člna a Zlomky poznania sa pripojil Mekyho syn David, v tej druhej, ako inak, aj "všade prítomný" riaditeľ festivalu, Michal Kaščák.

"Ja som veľmi rada, bol to nápad Michala Kaščáka, ktorý s ním zavolal ešte Mekymu. V podstate plán bol, že si s Midi Lidi zaspieva Meky repertoár Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. Potom prišiel covid, Pohoda sa odsunula, Meky odišiel. Ale Petr Marek je taký hrdina, že ten playlist odspieva sám," povedala Mekyho manželka Katka, ktorú teší aj vystúpenie syna Davida.

Na snímke diváci sledujú úvodný koncert festivalu Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi, ktorý bol venovaný spomienke na hudobníka Miroslava Žbirku počas prvého dňa letného multižánrového festivalu Pohoda 2022 na letisku v Trenčíne 7. júla 2022.

"Som rád, že tu môžem byť. Vzniklo to nie na poslednú chvíľu, ale nevedel som, že ma tu budú chcieť. Sú to hlavne pesničky z môjho osobne obľúbeného obdobia otcovej tvorby, takže pre mňa znamená veľa byť schopný si to zaspievať a ešte s takýmito talentovanými ľuďmi," uviedol David.

Pre Laca Lučenica je trochu zvláštne, že práve na Mekyho pohrebe sa rozhodli pre túto zostavu. "Voľba na Mili Lidi padla preto, že oni sa trocha undergroundovo preslávili s ich interpretáciou pesničky Do člna, čo sa Mekymu páčilo, potom si aj spolu zaspievali," doplnil Laco Lučenič.

Reflektory na Urpiner pódiu sa prvýkrát rozsvietili o 22. hodine, keď vystúpila skupina Nick Cave & Bad Seeds. Nick so skupinou sa na Pohodu vrátil po deviatich rokoch. V máji prežil Nick rodinnú tragédiu, keď zomrel jeho syn Jethro. Na svojom konte má 17 vydaných albumov, najnovší Ghosteen vyšiel v októbri 2019, najúspešnejším je Skeleton Tree zo septembra 2016. Koncert sa tešil veľkému záujmu fanúšikov, pred pódiom sa ich zišlo viac ako 10.000.

Na snímke austrálsky spevák, hudobný skladateľ, textár a básnik Nick Cave vystupuje počas prvého dňa letného multižánrového festivalu Pohoda 2022 na letisku v Trenčíne 7. júla 2022.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.