Debutový album Mateja Smutného AURA je plný energie z celého sveta

Slovenský spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Matej Smutný vydáva svoj debutový album s názvom AURAIde o jeden z prvých, ak nie úplne prvý slovenský album nahraný v priestorovom formáte Dolby Atmos, čo je jeden z najväčších prelomov vo vývoji počúvania hudby. Matej si získal pozornosť už vďaka svojmu debutovému singlu Psycho Love, ktorý bol úspešne hraný v slovenských a českých rádiách a neskôr vydal vydarené piesne Fairytale, Elixír Words U Say.

"Moju hudbu si raz bude spievať celý svet, " tvrdí odvážne Matej Smutný po vydaní debutového albumu Aura.

Samotné slovo aura je definované ako farebné energické pole, ktoré sa nacháda okolo každého objektu na svete, ale nedokáže žiariť tak silno, aby bolo pozorovateľné voľným okom: „Ak však ľuďom pripomenieme, že nejaká aura existuje, začnú ju cítiť alebo vnímať akýmkoľvek iným spôsobom. Náš prvý debutový album sme tak metaforou nazvali práve preto. Ak dosť silno poukážeme na to, že naša hudba je tu a že ju robíme pre všetkých bez rozdielov, jedného dňa si s nami naše skladby bude spievať celý svet, môžeme sa staviť," vysvetľuje Matej s nadšením význam názvu nového albumu.

Celý vznikal na medzinárodnej úrovni. AURA sa nahrávala v štúdiách na Malte, Kanade, Bratislave, Banskej Bystrici a výsledný mix zveril do rúk zvukárov z vychýreného nahrávacieho štúdia – londýnskeho Abbey Road. Matejovou vášňou je cestovanie, a to ideálne v kombinácii s buskingom. Precestoval tak podstatnú časť zemegule a na svojich cestách čerpá inšpiráciu a skladá.

Práve skladbu Magentic Clouds, ku ktorej Matej natočil nový videoklip, napísal v Kanade počas covidových opatrení. „Každé ráno pri behaní som videl nádherné ružové oblaky. Keď som ten nádherný pohľad spojil s vtedajšími pocitmi o tomto svete, ktoré, priznám sa, neboli veľmi pozitívne, z môjho pera vypadla táto pieseň. Myslím si, že videoklip, ktorý sme k tomu natočili dokáže perfektne vystihnúť pocity, ktoré mnou vtedy pretekali," dodáva Smutný.

"Na ceste k dokončeniu tohto albumu ma doprevádzali aj chalani z mojej kapely The Psycho Lovers, vynikajúci muzikanti Juraj Oravec, Buko Walrus, Jozef Smutný a Samuel Kmotorka. Preto tu nájdete aj skladby, ktoré sme aranžovali a nahrávali spolu ako kapela najmä v štúdiu Lavagance v Bratislave. Konečne sme dosiahli tú krásnu a čistú prirodzenosť a pravosť, ktorú do našich inak elektronicky produkovaných skladbách vniesli živé nástroje," hovorí Matej nadšene o svojich hudobných kamarátoch.

AURA sa natáčala v štúdiách Gilkicker studios, LVGNC studios, SPK audio a Môlča records. Výsledný Dolby Atmos mix dostal na starosť Matt Hyde (Abbey Roads). Neonovým vizuálom graficky zjednotili celý album Ivka Chlepková a Richard Porubän z iPARTNER.

Všetky informácie o albume aj s popisom a pridanou hodnotou nájdu fanúšikovia pod QR kódom na albume.

Album AURA na digitálnych službách: https://WMCZ.lnk.to/MatejSmutnyAura

IG: https://www.instagram.com/matej_smutnee/

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, Warner music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.