Gazprom sa snaží uistiť európskych klientov, že môžu nakupovať plyn

Ruský koncern Gazprom sa snaží uistiť európskych klientov, že stále môžu nakupovať plyn.

Gazprom napísal list svojim európskym klientom v snahe ubezpečiť ich, že môžu naďalej platiť za plyn bez porušenia sankcií. To je ďalší signál, že Rusko nemá záujem o prerušenie dodávok do Európy. Okrem hroziaceho výpadku príjmov by tiež malo problém, čo urobí s prebytočným plynom, keďže v dohľadnom čase nedokáže presmerovať jeho dodávky na iné trhy.

Európske firmy zasa hľadajú spôsoby, ako si zabezpečiť pokračovanie dodávok ruského plynu po tom, čo Moskva začala požadovať platby v rubľoch a Európska komisia (EK) vyhlásila, že Ruskom navrhovaný platobný mechanizmus znamená porušenie sankcií. Moskva už zastavila dodávky do Poľska a Bulharska, keďže obe krajiny odmietli platby v rubľoch. Viacero ďalších štátov EÚ má uhradiť najbližšie platby za ruský plyn koncom tohto mesiaca.

V liste Gazpromu, ktorý mala k dispozícii agentúra Bloomberg, sa uvádza, že nariadenie Kremľa zo 4. mája "objasňuje platobnú procedúru", ktorú požaduje pôvodný dekrét prezidenta Vladimira Putina týkajúci sa platieb v rubľoch.

Nie je jasné, či nové nariadenie bude stačiť na upokojenie obáv EÚ, podľa ktorého by zriadenie rubľového účtu a transakcie s ruskou centrálnou bankou znamenali porušenie sankcií.

Podľa nového nariadenia platby v zahraničných menách od odberateľov plynu by sa vymenili za ruble prostredníctvom účtov ruského národného zúčtovacieho centra. Gazprom v liste uvádza, že nariadenie zabezpečuje transparentnosť peňažných tokov od zahraničných odberateľov a vylučuje možnosť, že sa do zúčtovania zapojí akákoľvek tretia strana.

rNUlife.sk / TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.