Peter Lipa a Martin Harich predstavujú spoločnú novinku Vtáci v kŕdli

Vtáci v kŕdli je názov spoločnej novinky, pod ktorú sa podpísali legenda slovenskej džezovej scény Peter Lipa a jeden z najaktívnejších autorov novej generácie Martin Harich. Medzigeneračná spolupráca interpretov, medzi ktorými je polstoročný vekový rozdiel, vychádza na všetkých digitálnych streamoch.

Džezová ikona a mladý hudobník v čerstvej spolupráci potvrdili, že si majú čo povedať, a nielen hudobne. Skladba nie je len o vzájomnej úcte medzi dvoma nadšenými hudobníkmi, ale aj o dôležitosti "držať spolu". Aj keď Harich trávil obdobie pandémie COVID-19 v USA, čo prinieslo do jeho tvorby najmä angličtinu, text novej piesne je v slovenčine a nesie sa v optimistickom duchu.

"Skladbu som písal minulý rok, počas jednej z mnohých karantén. Napriek tomu, že slová sú moje, mal som pocit, že by ich mal spievať pokojný a uvedomelý človek, s nadhľadom a pokorou v hlase. Petrovo meno prvýkrát vypadlo z úst môjho známeho po malom koncerte u nás na Liptove," objasnil Martin Harich nápad spolupracovať s Petrom Lipom. Spoluprácu sprvu pokladal za nepredstaviteľnú, napokon však džezmanovi zavolal.

Lipa priznal, že si Martina Haricha pamätá od čias Superstar. "Nedávno vstúpil do nášho vzťahu spoločný fanúšik z Mikuláša, ktorý mi poslal krátky, telefónny záznam z jeho koncertu. Na videu niekto dobre spieval a hral na gitare. Potom som sa dozvedel, že to bol Martin, a že či by som s ním nechcel niečo urobiť," uviedol Lipa, ktorý sa tradične stavia k novým impulzom kladne, takže bez váhania súhlasil. 

Legenda slovenskej hudobnej scény, 78-ročný jazzman Peter Lipa, a o viac než polstoročie mladší spevák a jeden z najaktívnejších autorov novej generácie Martin Harich (26) predstavujú spoločnú pieseň. V chytľavej novinke Vtáci v kŕdli ukázali, že ich hlasy spolu veľmi dobre ladia.
(Foto: archív Martina Haricha)

"To, čo sa dialo potom, už len potvrdilo moju voľbu. Martin sa ohlásil a zakrátko mi poslal demo spoločnej pesničky. Bolo to dobré a profesionálne," dodáva Peter Lipa k začiatku spolupráce, jeho spevácky part nahrali u neho doma.

"Popritom sme sa dohodli na malých zmenách v aranžmáne, frázovaní a texte. O dva týždne sme mali session číslo dva, kde sa Martin ukázal ako človek, ktorý to má dokonale premyslené. Vedel presne čo potrebuje a ja som viac menej všetko ostatné nechal na neho. Zvládol to ako skladateľ, textár, zvukový majster aj producent veľmi dobre," dodal Peter Lipa k spolupráci s aktívnym Martinom Harichom, ktorý okrem duetu s Petrom minulý týždeň zverejnil aj emocionálne nabitú verziu zhudobnenej vojnovej básne "Milenci bôľu" s ukrajinskou speváčkou Julay.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.