Febiofest predstaví pripravované projekty slovenských filmárov na Bratislava Industry Days

Už po siedmykrát sa na pôde Medzinárodného filmového festivalu Febiofest uskutoční podujatie pre filmových profesionálov a odbornú verejnosť Bratislava Industry Days. Jeho hlavný program tvorí prezentácia pripravovaných slovenských filmových projektov Works in Progress, ktorá sa bude konať fyzicky i online zároveň, súčasťou programu sú aj dve diskusie. Podujatie sa uskutoční v dňoch 21. a 22. marca 2022 v Kine Lumière.

Bratislava Industry Days vytvára platformu pre spájanie odborníkov a záujemcov z rôznych oblastí, ktorí sa zaujímajú o špecifické témy spojené s produkciou audiovizuálnych diel. Works in Progress je verejná prezentácia pripravovaných slovenských projektov, ktorej účastníci sa uchádzajú o cenu Best Febio Pitch Award, dotovanú sumou tritisíc eur. O cene rozhodne trojčlenná porota v zložení Daniela Cölle (Pluto Film), Rohan Berry Crickmar (MFF Edinburgh) a Joana de Sousa (Doclisboa). „Novinkou tohto ročníka sú dve partnerské ceny,“ hovorí vedúci Bratislava Industry Days Tomáš Hudák z Národného kinematografického centra SFÚ.

„Cineuropa Work in Progress Award zahŕňa pravidelné informačné pokrývanie jedného projektu medzinárodným filmovým portálom Cineuropa a Pop Up Film Residency Award umožní jednému projektu zúčastniť sa tvorivej rezidencie spojenej s konzultáciami.

Invalid

Na prezentácii sa predstaví jedenásť nových filmových projektov v rôznych štádiách prípravy, päť z nich je hraných, päť dokumentárnych a jeden krátky animovaný film Ahoj leto režisérskej dvojice Martin Smatana a Veronika Zacharová. Hranú tvorbu reprezentujú pripravované filmy Dvadsaťsedem Gregora Valentoviča, Ema a smrtihlav Ivety Grófovej, Invalid Jonáša Karáska, Milovník, nie bojovník Martiny Buchelovej a krátky film Oči plné piesku Juraja Janiša.

Ema a smrtihlav

Z dokumentárnych projektov sa budú prezentovať Katedrála Denisa Dobrovodu, Musíme prežiť Tomáša Krupu, Pokiaľ ja žijem Romana Ďuriša, Vtáčnik Evy Križkovej a krátky film Prázdna množina Barbary Vojtašákovej. Účastníci prezentácie mali tiež možnosť absolvovať tréning a individuálne konzultácie s odborníčkou na prezentovanie Michaelou Sabo, scenáristkou a kreatívnou producentkou pôsobiacou v Berlíne. Tréning sa konal v spolupráci s MIDPOINT Institute a CHARACTER – Film Development Association.

Verejná prezentácia pripravovaných projektov Works in Progress je určená predovšetkým filmovým profesionálom, zúčastniť sa jej môžu aj zástupcovia médií či študenti. „Účasť prisľúbilo viac ako tridsať zástupcov a zástupkýň medzinárodných festivalov, napríklad z Benátok, Toronta, San Sebastiánu, Karlových Varov, Edinburghu, Dok Leipzig, ale aj z rôznych industry platforiem, sales agentov či ďalších relevantných filmových inštitúcií. Prezentácia sa bude konať v anglickom jazyku a hybridne – v Kine Lumière pred živým publikom a zároveň bude streamovaná online,“ dopĺňa Hudák.

CINEPASS na festival môžete zakúpiť na : https://cinepass.sk/febiofest/sk/tickets

Súčasťou Bratislava Industry Days sú aj dve diskusie. Jedna z nich pod názvom Enviro platforma na Slovensku a podpora udržateľného nakrúcania z AVF a SFA sa bude zaoberať témou zavedenia udržateľných postupov do audiovizuálneho priemyslu s dôrazom na inteligentnú kombináciu iniciatív – zvyšovanie povedomia, meranie vplyvu audiovizuálnej produkcie na životné prostredie, motivácie hercov a štábu, financovanie a hľadanie ciest ako fungovať udržateľnejšie v rôznych odvetviach.

Zuzana Bieliková zo Slovenskej filmovej agentúry (SFA) na diskusii predstaví pilotnú aktivitu európskeho projektu Green Screen – jednotnú európsku uhlíkovú kalkulačku EURECA pre audiovizuálny priemysel, riaditeľ Audiovizuálneho fondu (AVF) Martin Šmatlák priblíži podporné mechanizmy environmentálneho nakrúcania a projektová manažérka Marta Kuchynková z Asociace producentů v audiovizi sprostredkuje nástroje a príklady z praxe green-filmingu v Českej republike. Diskusia sa koná v spolupráci so Slovenskou filmovou agentúrou.

Druhá diskusia Around the World with your Short Film sa bude venovať postaveniu krátkometrážnej tvorby v rámci festivalového prostredia i tréningovým a networkingovým platformám pre začínajúcich filmárov. Uskutoční sa v anglickom jazyku v spolupráci s organizáciou Disco Sailing.

Podujatie Bratislava Industry Days sa počas MFF Febiofest koná v dňoch 21. a 22. marca – prvý deň je naplánovaná prezentácia Works In Progress, druhý deň sa konajú diskusie. Febiofest sa koná v termíne do 16. do 22. marca a uvedie viaceré slovenské filmy. Do súťažnej sekcie V strede Európy sú zaradené krátke snímky Leporelo mojej naničhodnosti od Kristiána Grupača a Pozdrav z Nigérie od Petra Hofericu. V sekcii V strede Európy – mimo súťaž sa premietnu filmy Kryštof Zdeňka Jiráského, Správa o záchrane mŕtveho Václava Kadrnku, Land of Warm Waters Igora a Ivana Buharových, Kroky na hrane Viliama Bendíka, národnú premiéru bude mať dokumentárna snímka Tomáša Krupu Musíme prežiť: Fukushima!. Uvedené budú aj strihový dokument Rekonštrukcia okupácie Jana Šikla v sekcii Ukrajina: v strede Európy a krátky animovaný film Zuza v záhradách Lucie Sunkovej, ktorý bude mať slovenskú premiéru v sekcii Filmový kabinet deťom.

Každý týždeň sedem dní (1964)

Zo zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ) si diváci budú môcť pozrieť digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní (1964), ktorý mal tento rok medzinárodnú premiéru na prestížnom MFF Rotterdam. Súdobý psychologický príbeh zo života vysokoškolákov zachytáva pocity neistoty a strachu, ktoré sa zmocňujú ľudí pred hroziacim nebezpečenstvom nukleárnej vojny. Film bude uvedený v sekcii Zrkadlo minulosti.

Prezentácia Works in Progress sa uskutoční v pondelok 21. marca 2022 o 11:00 v Kine Lumière. Účasť na prezentácii v kine je voľná – bez nutnosti registrácie. V prípade záujmu sledovať prezentáciu online je potrebné vyplniť registračný formulár: https://forms.gle/z6yx96MVK3NdEe8E7.

Viac informácií:

7. Bratislava Industry Days

Zoznam projektov Works in Progress

rNUlife.sk / Simona Nôtová, SFÚ

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.