Do kín prichádza Mimoriadna udalosť Jiřího Havelky

Nová česká komédia z dielne úspešného herca, režiséra a scenáristu Jiřího Havelku, ktorý za film Vlastníci získal hneď viacero ocenení. Mimoriadna udalosť ponúkne jeho rukopis v podobe réžie a scenára. Do kín prichádza už tento štvrtok. 24. 2.

Ako by ste sa správali, keby ste išli vo vlaku, ktorý nikto neriadi? Odpoveď na túto otázku hľadá Jiří Havelka, režisér a scenárista diváckeho hitu Vlastníci, vo svojom ďalšom filme, komédii Mimoriadna udalosť. „Názvom si nadbiehame, ale, samozrejme, dúfam, že áno, že to bude pre divákov mimoriadny zážitok v mnohých ohľadoch,“ hovorí o svojom novom filme.

Ústrednú mimoriadnu udalosť spôsobí rušňovodič, ktorý neplánovane zastaví uprostred polí a vystúpi z vlaku, aby vyriešil drobný technický problém. Bohužiaľ, zastavil v miernom protisvahu a vlak mu ujde. Samospádom a tam, odkiaľ vyšiel. Zarozprávaní cestujúci ocenia, že zase idú, ale čoskoro si uvedomia, že zlým smerom. Hlasno protestujú a dožadujú sa informácií. Kabína rušňovodiča je zamknutá a nikto sa spoza dverí neozýva.

Medzi pasažiermi sa šíria prvé náznaky paniky. Kontakt s okolím prostredníctvom mobilných telefónov zlyháva a nepomáha ani zúfalý krik z okien. Cestujúci za pomoci mierneho násilia nakoniec dvere kabíny strojvodcu otvoria, ale tam si iba potvrdia najhoršie očakávania - motoráčik nikto neriadi. Veľmi nesúrodá skupina ľudí, ktorú na chvíľu zviedla dohromady jazda vlakom, má teraz jeden spoločný cieľ - v zdraví túto cestu prežiť.

Komédia Mimoriadna udalosť sa voľne inšpirovala skutočným príbehom „splašeného vlaku“, ktorý ušiel svojmu strojvodcovi aj s cestujúcimi pred pár rokmi na Českomoravskej vrchovine. Jiřímu Havelkovi nešlo o vernú rekonštrukciu prípadu, ale o ďalší zábavný ponor do sveta úplne normálnych ľudí, ktorí sa ocitnú v extrémnej situácii. “Ono je to vlastne ten hlavný princíp, že všetko sú to skutočné príbehy, ktoré sú ale dosť neuveriteľné, resp. ťažko sa im verí,” povedal Havelka, ktorý scenár filmu napísal spolu s Davidom Dvořákom, “Ale stali sa. Iba sú zasadené priestorovo a časovo do iného rámca. A, naopak, ľahko uveriteľné alebo predstaviteľné príbehy sú často vymyslené. A vzniká nejaký medzipriestor, ktorý nás pri písaní scenára bavilo skúmať.”

Napriek tomu, že práca to bola zaujímavá, bola aj náročná, a to najmä z priestorového hľadiska. “Vagón je vlastne veľmi malý priestor,” hovorí Havelka, “A na pľaci museli byť vždy takmer všetci a do toho celý štáb, takže tá stiesnenosť si, samozrejme, niekde vybrala svoju daň. Pre režiséra bolo dosť ťažké nájsť si miesto tak, aby nebol v zábere. A vlastne aj pre kameramana, ktorý sa všade odrážal, takže celé nakrúcanie strávil pod čiernou látkou. Ale zároveň to, myslím, pomohlo v koncentrácii a v energetickom súznení.”

PREMIÉRA: 24. 2. 2022
RÉŽIA: Jiří Havelka
SCENÁR: Jiří Havelka, David Dvořák
KAMERA: Martin Štěpánek
HRAJÚ: Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Tereza Marečková, Václav Kopta, Marie Ludvíková, Robert Mikluš, Fedir Kis, Daniel Horečný, Milan Koritjak, Beáta Mikušová, Oliver Vyskočil, Václav Vašák, Magdalena Sidonová, Agáta Červinková
ŽÁNER: komédia
ZEM VZNIKU: Česká republika,
ROK VÝROBY: 2022
ŠTÚDIO: Elekta Prague
FORMÁT: 2D DCP, zvuk 5.1
JAZYKOVÁ VERZIA: česká
PRÍSTUPNOSŤ: nevhodné pre vekovú kategóriu maloletých do 12 rokov

Komédia Mimoriadna udalosť sa do kín dostáva v distribúcii spoločnosti CinemArt SK už vo štvrtok, 24. 2.

rNUlife.sk / Perla Žinčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.