Festival Grape chce byť v Trnave, no na najbližšie ročníky sa sťahuje na letisko do Trenčína, kde sa koná aj POHODA

Na Slovensku dobre známy Festival Grape zverejnil svoje nové miesto konania. Dočasným domovom mu bude letisko Trenčín. Grape festival 2022 sa tam uskutoční 12. a 13. augusta. Médiá o tom informovala PR manažérka Denisa Chýlová.

Letný hudobný festival Grape sa od svojho prvého ročníka v roku 2010 konal každoročne na letisku v Piešťanoch. Zatiaľ posledný ročník sa tam uskutočnil v lete 2019. Ďalší osud festivalu bol doteraz nejasný, či už z dôvodu prebiehajúcej pandémie, pre ktorú sa posledné dva ročníky nemohli v pôvodnej podobe uskutočniť, ale aj čo sa týka nového priestoru. Letisko Piešťany totiž v 2019 festival hostilo poslednýkrát. Dlhodobé plány zaviesť na letisku pravidelnú leteckú prevádzku sa dostali do rozporu s konaním podujatí, a tak sa organizátori dostali pred neľahkú úlohu nájsť pre festival s vyše dvadsaťpäťtisícovou účasťou nový priestor.

„Dva roky sme hľadali areál, kde by sme sa vedeli presťahovať. Najväčším problémom bola veľkosť a logistika festivalu, takáto akcia sa nedá postaviť len tak na poli. Rovnako zohrávala rolu aj vzdialenosť od Bratislavy a od letiska Viedeň, kde nám pristávajú všetci zahraniční umelci. Rokovaní sme mali veľmi veľa a týmto by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí sa nám snažili pomôcť, hlavne zástupcom Žilinského kraja, Trnavského kraja, miest Nitra, Hlohovec, Košice, Trnava a v neposlednom rade aj mesta Trenčín. Rozhodujúcu rolu nakoniec zohralo ministerstvo obrany, ktoré nám pôvodne chcelo dať k dispozícii letisko Sliač, ale to je momentálne v rekonštrukcii, a tak nám ponúklo letisko Trenčín, ktoré spadá taktiež do jeho pôsobnosti, za čo im patrí veľká vďaka,” objasňuje riaditeľ festivalu Ján Trstenský.

Grape festival tak našiel dočasné útočisko na letisku Trenčín, kde pravdepodobne pobudne nasledujúce dva ročníky. Následne by už mal byť pripravený na používanie nový areál pri Trnave.

„S mestom Trnava sme od roku 2019 v rokovaní o novom priestore, ktorý sa nachádza iba pár kilometrov od mesta. Už vtedy sme sa dohodli na spolupráci a vytvorení úplne nového eventového priestoru, ktorý by okrem festivalu slúžil aj na iné kultúrne a spoločenské akcie počas roka. Dúfame, že sa všetko podarí a získame pre festival pekný priestor na niekoľko budúcich rokov,” dodal Ján Trstenský.

Vyhlásenie Pohody k sťahovaniu festivalu Grape na trenčianske letisko

„Prvého decembra vyšla oficiálna správa o sťahovaní festivalu Grape na trenčianske letisko. O tomto rozhodnutí ma informoval zástupca festivalu Peter Slameň na stretnutí jedenásteho novembra a šlo o prekvapivý krok. Rok predtým totiž prebehlo stretnutie medzi členmi tímu Pohody a Grapeom, kde sme od troch zástupcov festivalu - Jána Trstenského, Juraja Podmanického a Petra Slameňa – dostali prísľub, že do Trenčína Grape nepôjde. Vzhľadom na osobné i profesionálne vzťahy so všetkými troma sme nemali dôvod pochybovať, že svoj sľub dodržia.

Naša dohoda sa zakladala na debatách vedených od šiesteho novembra 2019, v rámci ktorých aj organizátori Grapeu viackrát deklarovali, že toto riešenie je najhorším možným a môže oba festivaly poškodiť. Dôvodov je viac, najzreteľnejším je identita festivalov. Vo festivalovej Európe neexistuje podobná situácia, kedy by dve najväčšie podujatia krajiny s podobným žánrovým nastavením boli na jednom mieste. Nenastala by ani na Slovensku, ak by všetko šlo podľa elementárnej logiky a štandardnými postupmi.

Grape si napokon nevybral jediné možné riešenie, ale to najjednoduchšie. Trenčianske letisko je po štrnástich rokoch fungovania Pohody vybaveným miestom. Nebolo to tak od začiatku, do funkčnosti areálu investovala Pohoda veľa času, energie a peňazí. Nastavila sa spolupráca s okolitými obcami i mestom Trenčín. Keďže Grape si letisko vybavoval bez vedomia Pohody, respektíve s doslovným prísľubom, že do Trenčína nepôjde, neprišlo ani k žiadnym rozhovorom o tom, ako by mala spoločná prítomnosť vyzerať. Nevieme, ako si predstavujú Ján Trstenský, Juraj Podmanický a Peter Slameň prípadnú spoluprácu s Pohodou, keď ešte pred príchodom do Trenčína Pohodu podviedli.

Ako promotéri fungujúci od roku 1997 si uvedomujeme, aké dôležité sú pre hudobnú scénu dobre fungujúce kluby či festivaly. Preto Pohoda kluby i iné festivaly dlhodobo podporuje a spolupracuje s nimi. Dôležitou súčasťou scény sú vzájomná súdržnosť a dôvera. Grape tieto základné princípy porušil a preto sa od neho ako Pohoda musíme, žiaľ, dištancovať. Nikdy neplatilo tak ako teraz, že Pohoda a Grape sú úplne iné festivaly. My kráčame ďalej svojou cestou.“

Michal Kaščák

Grape reaguje na tvrdé slová Pohody: Kultúra by mala spájať, nie rozdeľovať ***doplnené

Odkazy cez sociálne siete podľa organizátorov Grapu problém nevyriešia. Tvrdia v odkaze cez sociálnu sieť. 

Organizátori festivalu Pohoda tvrdia, že zástupcovia Grapu ich podviedli. Ak by sa totiž budúci rok mohli konať, oba festivaly by sa delili o rovnaké miesto na letisku pri Trenčíne s približne mesačným odstupom. Pre Pohodu je trenčianske letisko pôsobiskom od roku 2004 a podľa jej ogranizátorov im Grape sľúbil, že sa na toto miesto nenasťahuje. 

„Vo festivalovej Európe neexistuje podobná situácia, keď by dve najväčšie podujatia krajiny s podobným žánrovým nastavením boli na jednom mieste. Nenastala by ani na Slovensku, ak by všetko šlo podľa elementárnej logiky a štandardnými postupmi,“ kritizoval rozhodnutie Grapu zakladateľ festivalu Pohoda Michal Kaščák v statuse na Facebooku.

Kultúra by mala spájať, nie rozdeľovať

Na tvrdé slová Pohody reagovali cez status na sociálnej sieti aj organizátori Grapu. Vyjadrenie Kaščáka ich vraj prekvapilo a rozosmutnilo, ale viac z ľudského hľadiska než z pohľadu organizátorov festivalu. Vraj preverili množstvo iných alternatív, no nepodarilo sa im nateraz nájsť iné riešenie, ktoré by im umožňovalo dočasne zorganizovať festival za ekonomicky a logisticky zmysluplných podmienok.

Vraj iba potrebovali pomôcť na dva roky a dočasne preto zvolili letisko v Trenčíne. Podľa Trstenského, Podmanického a Slameňa, organizátorov Grapu, vyhlásenie Pohody v tejto ťažkej pandemickej situácii zbytočne ešte viac polarizuje spoločnosť. „Veď čo iné by ju malo spájať, ak nie kultúra,“ dodávajú.

„Ak je problém, tak by si ho mali festivaly vyriešiť medzi sebou a neriešiť to odkazmi cez sociálne siete, tvrdí Grape. Organizátori dodávajú, že Pohodu majú radi, je to podľa nich skvelý festival a prajú mu veľa ďalších krásnych ročníkov. „A nielen Pohode, ale všetkým slovenským festivalom, ktoré prežívajú najťažšiu dobu vo svojej histórii. Mali by sme si všetci vzájomne pomáhať a nie naopak,“ uzatvorili.

rNUlife.sk / tasr / TónO rEpKa, pR POhoDA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.