Salón vín vo Valticiach, to je prehliadka špičkového vína, ktoré môžete aj ochutnať

V pamiatke UNESCO sú najlepšie moravské a české vína. Lednicko-valtický areál je od roku 1996 zapísaný v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Je pomenovaný podľa dvoch susedných miest Lednice a Valtice, kde okrem zámkov sú aj iné a nielen historické pozoruhodnosti na ploche 283 štvorcových kilometrov. Slovenský turista má teda rôzne možnosti na spoznanie tejto blízkej a zaujímavej lokality na Južnej Morave.     

Valtice sú považované za hlavné mesto vína. V jeho dominante - barokovom zámku je Salón vín Českej republiky, kde v rekonštruovanej a na mieru upravenej pivnici je stála degustačná expozícia 100 najlepších vín z národnej súťaže. Jej zloženie sa každý rok mení a pre verejnosť je k dispozícii od marca do januára nasledujúceho roka. Dostať sa do tejto vinárskej výkladnej skrine je prestížna záležitosť pre výrobcov lahodného moku, predchádza mu náročná trojkolová súťaž.

Najskôr od júna do septembra v piatich oblastných súťažiach garantovaných Zväzom vinárov ČR (štyri moravské oblasti: Mikulovsko, Znojemsko, Veľkopavlovicko, Slovácko a jedna spoločná pre vinársku oblasť Čiech) súťažilo 2402 vín. Z toho 2229 získalo nominácie do ďalšej fázy súťaže, čiže možnosť uchádzať sa o miesto v Salóne vín ČR 2022. Využilo to 1456 vín, ktoré od 11. do 15. októbra v Centre excelentnosti vo Valticiach absolvovali hodnotenie prvého národného kola. Z nich 400 najlepších vzoriek postúpilo do finálneho kola, ktoré sa uskutoční 24. a 25. novembra.

Každé víno je hodnotené niekoľkými komisiami podľa európskych noriem ISO, čo zaručuje vysokú úroveň súťaže s objektívnym výsledkom. Finále určí šampióna súťaže, víťazov jednotlivých kategórií, držiteľov zlatých a striebornej medailí. To bude známe na vyhlásení výsledkov vo februári spolu s otvorením nového ročníka výstavy vín. Tiež ich bude možno degustovať prostredníctvom niekoľkých programov vrátane tzv. bezplatnej ochutnávky, so somelierom a individuálne z prezentačného stroja. 

Každé víno má svoj box uskladnených fliaš s popisom analytických údajov a ďalších charakteristických znakov. Oveľa viac informácii je v katalógu. Zámerom Salónu vín je aj vzdelávanie návštevníkov, propagácia i podpora vinárstva a vinárov. Je tam aj náučná expozícia o vinárskych oblastiach, sieň slávy vinárstva ČR, predajňa tematickej literatúry a iného súvisiaceho sortimentu.     

S vínom sú Valtice spojené od čias rímskych légií cisára Marka Aurélia, ktoré tam doniesli vínnu révu a vinice sa stali krajinárskym prvkom. O rozmach tamojšieho vinárstva sa po stáročia zaslúžili vládnuce rody Seefeldov a Lichtenštajnov. Súčasnými pokračovateľmi vínnych tradícií a kultúry sú okrem súkromníkov a firiem i občianske združenie Vinárska akadémia a Stredná vinárska škola, ktorá vytvorila päť kilometrovú náučnú vinicu s 19-timi informačnými tabuľami. Históriu a súčasnosť možno spoznať aj v unikátnom labyrinte vínnych pivníc na 900 metrovej trase vo Valtickom podzemí. 

rNUlife.sk / Pavol Erdziak  

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.