V Pezinku sa už zajtra uskutoční prvý ročník festivalu experimentálnej hudby Mela 2021

Zažite nové zvuky v netradičných priestoroch technickej pamiatky bývalého potočného mlyna. Pilotný ročník festivalu MELA prinesie do Schaubmarovho mlyna v Pezinku experimentálnu a ambientnú hudbu slovenských umelkýň a umelcov.  V sobotu 28. augusta sa predstavia Alapastel, Blackwood Incident, Vŕtačky podesáte hodině, Line Gate, Stroon, Barbora Tomášková a Jori Josiphson.

Na periférii podobných podujatí sa v SNG Schaubmarov mlyn uskutoční pilotný ročník tematického festivalu ambientnej a experimentálnej hudby s interdisciplinárnym presahom zvukového a vizuálneho umenia. Festival je platformou pre stret súčasnej (zatiaľ) slovenskej experimentálnej a zvukovej tvorby a laických a profesionálnych záujemcov o tieto formy umenia. 

Koncerty sa budú odohrávať vo dvore bývalej mlynskej usadlosti, v interiéri budovy mlyna a v stodole. Hudobný zážitok doplnený o vizuálny a akustický stimul prostredia je východiskový pre tému ADAPT tohto ročníka festivalu. Dramaturg Martin Kosorín, ktorý v lete 2020 absolvoval rezidenciu v Schaubmarovom mlyne v rámci hudobnej tvorby pre-site specific predstavenie, mal z pozície hudobníka možnosť spoznať akustické a technické možnosti priestorov, ktoré boli kľúčové pre výber interpretov. 

Sprievodnými aktivitami podujatia budú workshopy pre rodiny s deťmi zamerané na hudobnú tvorbu a gramotnosť.

Line up: 
Blackwood Incident
Line Gate
Alapastel
Jori Josiphson
Vrtačky po desáté hodině
Barbora Tomášková
Stroon

PROGRAM: 

13:00 POZERAJ SA UŠAMI: Deep listening workshop pre deti a rodičov  (Okolie mlyna/špacírka)

16:00 Divadlo na hojdačke: Fedor z krajiny Mala (Bývalá stolárska dielňa/Suterén mlyna)

16:00 Vrtačky po desáté hodině (Povala Mlyna)

17:00 Jori Josiphson (Stodola)

18:00 Line Gate (Šalanda/Suterén mlyna)

18:30 Barbora Tomášková (Povala Mlyna)

19:00 The Blackwood Incident (Stodola)

20:00 Alapastel (Povala Mlyna)

21:00 Stroon (Stodola)

Vstupenky za 15€

MELA festival začneme o 13:00 dielňou s Martinom Bukáčekom pre deti a ich rodičov zameraný na aktívne počúvanie (deep listening), sprítomnenie a zvedavé načúvanie prostredia mesta aj prírody. Workshop je určený pre deti od 8 rokov v sprievode rodičov. Dĺžka: 2-3 hodiny.

Lístky: https://tootoot.fm/sk/events/6114fe84e5de2410545b0d02 (Je potrebné vybrať typ lístka WORKSHOP + celodenné vstupné - KIDS). Kapacita je obmedzená na 8 účastníčok / účastníkov + ich rodičov.

Dielňa môže byť pre deti prvou skúsenosťou so zberom terénnych nahrávok (field recordings) alebo meditáciou. Pomáha precvičovať zvukovú gramotnosť, schopnosť pozorne počúvať a koncentrovať sa, rovnako ako pracovať s novými technológiami.

• Čo so sebou: Slúchadlá pre deti aj rodičov (ideálne model "headphones" na celé uši, ale nie je to nutné), obuv a oblečenie von

O autorovi:

Martin Bukáček, na hudobnej scéne pôsobiaci ako Snediggen Snurssla, sa venuje terénnym nahrávkam, hudebnej produkcii a vzdelávacím technológiám. Je spoluzakladateľom brnenského hudobného kolektívu AVA a projektu Moving Spaces. Pôsobí vo vzdelávacích start-upoch Corinth a Lifeliqe. Je presvedčený, že tou najdokonalejšou technológiou je ľudské telo, myseľ a pozornosť. Workshop je súčasťou série workshopov autora s podtitulom "Sensing Spaces".

Vstupenky za 15€

rNUlife.sk / TS Veronika Němcová

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.