Historické automobilové skvosty vo štvrtok opäť vyrazia na trasu prestížnych pretekov 1000 míľ československých

121 nablýskaných veteránov, súťaž v šliapacích autíčkach, charitatívna aukcia pre Kvapku nádeje a koncert Liny Majer na Hviezdoslavovom námestí. Aj toto všetko prinesie súčasný ročník populárnych pretekov 1000 míľ československých.

Usporiadateľ súťaže Spolok 1000 míľ československých spoločne so spoluorganizátormi – Auto klubom ČR a Národným technickým múzeom srdečne pozývajú verejnosť na prehliadku výnimočných historických vozidiel v akcii. Štart tohtoročných pretekov 1000 míľ československých sa uskutoční vo štvrtok 12. augusta v Prahe na Opletalovej ulici pred budovou Auto klubu ČR medzi 6:00 a 7:40. Vozidlá je možné obdivovať na rovnakom mieste už v stredu 11. augusta od 13:00 do 19:00. Skvosty automobilovej histórie vyrobené do roku 1939 budú súťažiť v 6 kategóriách podľa obsahu motora (kategória do 750 cm³, do 1 100 cm³, do 1 500 cm³, do 2 000 cm³, nad 2 000 cm³ a hostia) v 3 etapách. Vo štvrtok súťažné posádky vyrazia na 1. etapu na trase Praha – Bratislava, v piatok sa uskutoční slovenská časť súťaže a v sobotu záverečná etapa Bratislava – Praha, ktorá sa končí pred Národným technickým múzeom v Prahe na Letnej ulici medzi 17:00 a 19:00. Atraktívny pohľad čaká návštevníkov taktiež v Bratislave, kde budú môcť vidieť vozidlá presne ako v 30. rokoch na Hviezdoslavovom námestí pred hotelom Carlton 12 a 13. augusta od 16:00.

História a súčasnosť pretekov 1000 míľ československých

Súťaž obnovuje tradíciu pretekov 1000 míľ československých, ktoré boli pod záštitou prezidenta Tomáša G. Masaryka organizované Autoklubom Republiky Československej v rokoch 1933, 1934 a 1935. Šlo o rýchlostné preteky cestovných automobilov na vtedy najdôležitejšej domácej diaľničnej trase Praha – Kolín – Německý Brod – Jihlava – Veľké Meziříčí – Brno – Břeclav – Bratislava s tým, že účastníci pretekov išli z Prahy do Bratislavy a späť do Prahy bez prerušenia dvakrát. Spolu teda takmer 1 600 kilometrov ostrej jazdy bez odpočinku. Slávu týchto pretekov oživil v roku 1970 Veteran Car Club Praha. V rokoch 1970 až 1977 sa akcia konala každoročne, neskôr len príležitostne. Od roku 2015 jazdia historické automobily 1000 míľ československých opäť každoročne. Tento ročník sa koná ako spomienka na 120. výročie narodenia automobilového a motocyklového pretekára Bohumila Turka, ktorého kariéru ukončila havária pretekov „1000 míľ československých“ v roku 1935.

Podujatie tento rok prinesie aj charitatívnu dražbu (12. 8. 2021) v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca účastníci pretekov vydražia na mieru vyrobené hodinky 1000 míľ československých, špeciálne vyrobené šliapacie autíčko z limitovanej série ŠKODA MB 1000 – 1000 mil československých, vzácny obraz majstra Yuryiho Shevchuka a mnoho ďalších na túto príležitosť vyrobených predmetov. Výťažok z aukcie si osobne príde prevziať zástupkyňa slovenskej Kvapky nádeje Jarmila Lajčáková-Hargašová a českej Kapky naděje Vendula Pizingerová.

Preteky 1000 míľ československých sa môžu konať aj vďaka firmám, ktorých láska k historickým automobilom a povinnosť zachovávať technické a kultúrne dedičstvo sa stretla so silným odkazom neodmysliteľnej časti histórie Československa. Každý rok sa spájame so silnými partnermi. Veľkú podporu už deviaty ročník pretekov máme v našom generálnom partnerovi – spoločnosti PPA CONTROLL, a.s., ktorej história sa začala písať ešte v časoch bývalého Československa v roku 1951 a dodnes je pre ňu charakteristické dodržiavanie tradícií a vzťah ku kultúrnym hodnotám.
Spoločnosť PPA Controll si váži možnosť podporovať túto udalosť, ktorá spája minulosť a súčasnosť, a tak ako je ich mottom „Technológie pod kontrolou“, veria, že všetci účastníci budú mať svoje skvosty počas celých pretekov pod kontrolou.

Na svoje zážitky z tohto ročníka nezabudnú nielen dospelí, ale ani detskí diváci, pre ktorých sú pripravené preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov Bratislavských a 100 metrov Pražských. V spolupráci s materskými školami týchto miest deti poctivo trénujú, ako preteky vyhrať v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí v piatok 13. 8. 2021 o 18:00 hod a v Prahe na Opletalovej ulici v sobotu 14. 8. 2021 o 15:30 hod. Odmenený bude každý pretekár a úplný víťaz získa pre svoju škôlku šliapacie autíčko, notebook a pre rodičov Škodu Enyaq na víkend.

„Súčasťou bohatej histórie ŠKODA AUTO boli aj výnimočné úspechy značky v motoristických pretekoch. Práve si pripomíname 120 rokov odvtedy, čo sa zakladatelia spoločnosti zúčastnili na svojich prvých automobilových pretekoch a započali tak úspešnú éru ŠKODA Motorsportu. Preteky 1000 míľ československých spájajú nielen dve domovské krajiny značky ŠKODA, ale aj tematiku, ktorá je nám a našim fanúšikom blízka. Preto sa úprimne tešíme, že ani tento rok
na nich nebudeme chýbať,“
uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu ŠKODA AUTO Slovensko. Počas celého trvania akcie, či už v Prahe, alebo Bratislave, si návštevníci pozrú krásne historické autá, vychutnajú bohatý sprievodný program a jedinečnú atmosféru oboch miest. Vzhľadom na pandémiu covidu – 19 budú celé preteky sprevádzať prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia.

Viac na : https://1000milceskoslovenskych.cz/

rNUlife.sk / Mária Homolová, 1000 míľ československých

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.