Švédskeho hip-hopera Yasina odsúdili na desať mesiacov väzenia

Švédskeho rapera Yasina odsúdil v stredu súd na desať mesiacov odňatia slobody za sprisahanie s cieľom uniesť konkurenčného umelca. Informovala o tom agentúra AFP.

Kontroverzný hip-hopový umelec Yasin zaplnil všetky novinové titulky vo Švédsku. Prebieha verejná debata, či by vôbec mal byť niekto odsúdený za zločin nominovaný na rôzne hudobné ceny alebo nie?

Yasina Mahamouda zadržali vlani na Silvestra pre podozrenie z účasti na únose z marca 2020. Yasin sa chcel stretnúť s obeťou v nahrávacom štúdiu a potom ju nalákať do auta v centre Štokholmu, píše sa vo verdikte súdu. Yasin tieto obvinenia odmieta.

Prokuratúra uviedla, že Yasin dostával informácie, odovzdával ich a dával aj príkazy a pokyny, ako a kedy dôjde k únosu. Plánovaný únos bol nakoniec zrušený. Obeť páchatelia uniesli o niekoľko týždňov neskôr, avšak bez Yasinovej účasti. Páchatelia obeť zbili, okradli, odfotografovali v ponižujúcich podmienkach a následne ju snímkami vydierali, uviedla prokuratúra. Keď obeť odmietla zaplatiť, zábery boli neskôr zverejnené na sociálnych sieťach.

Väčšinu dôkazov v tomto prípade tvorili správy zo zašifrovanej aplikácie EncroChat, ktorú využívali najmä členovia zločineckých skupín. Yasinov prípad je súčasťou rozsiahleho vyšetrovania zločineckej skupiny, v rámci ktorého je obvinených z rôznych zločinov 30 osôb. Vodca skupiny bol tiež v stredu odsúdený na 17 rokov a desať mesiacov odňatia slobody, pričom ďalších 26 osôb dostalo tresty za závažnú trestnú činnosť súvisiacu s touto skupinou.

Yassin má tisíce instagramových sledovateľov

Medzi odsúdenými je aj ďalší raper Haval Khalil, ktorý dostal 2,5 roka za spoluúčasť na únose a okradnutí spomínaného konkurenta rapera Yasina.

Vzťah medzi hudbou a kriminalitou

Novinár Hugo Lindqvist píše na konci marca v časopise Dagens Nyheter, že všetko sa točí okolo toho, ako sú texty aj hudobné videá z rapových piesní nápomocné pri vyšetrovaní a sú súčasťou puzzle tohto zločinu veľkého gangu. Vyšetrovacie spisy majú tisíce stránok, a investigatívci poukazujú na to, že texty piesní a frázy sú vybrané z hudobných videí týchto umelcov a informácie z nich sa používajú na označenie spojenia medzi ľuďmi, o ktorých sa hovorí, že sa podieľali na únose.

Yassin získal celkovo štyri nominácie na cenu Grammy súčasne s tým, ako ho zadržali a obvinili z účasti na plánovaní spomínaného únosu v minulom roku. Yassin bol tento rok nominovaný na štyri ceny Grammy: Album roka, Hip-hopová hudba roka, Skladateľ roka a Interpret roka, vo všetkých kategóriách za albumy „98.01.11“ a „More in Life“.

Hip-hoper a raper Yassin bol nominovaný na niekoľko cien Grammy súčasne s obvinením zo spáchania zločinu

Yassin Benn, vlastným menom Yassin Abdullah Mahmoud, je 23-ročný rapper zo švédskeho Rinkeby, ktorý sa za posledné dva roky stal jednou z najväčších hviezd švédskeho hip-hopu. Každý deň má státisíce streamov a každý mesiac na Spotify a Youtube takmer milión poslucháčov. Pred niekoľkými týždňami vymietol s konkurenciou na oceňovaní počas koncertu P3 Gold. Yassin bol počas svojej neprítomnosti ocenený cenou Grand Prix ako umelec roka a tiež Hip-Hop / RNB roka.

rNUlife.sk / dealmakerz.co.uk/ tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.