Horské strediská sú pripravené na leto. A to aj napriek katastrofálnym kompenzáciám za zimnú sezónu a ťažkej finančnej situácii

Slovenské horské strediská sú pripravené na letnú sezónu a mnohé už spustili letnú prevádzku lanoviek. Bachledova dolina, známa najmä svojím Chodníkom v korunách stromov, sprístupnila novú atrakciu najmä pre rodiny – Kráľovstvo lesa. Zostávajúce strediská okrem lanoviek spustili všetky letné atrakcie ako bobové dráhy, horské kolobežky a trojkolky, zip-line, vyhliadky, detské ihriská, pripravili bohatý program akcií. V Jasnej sa už prvú víkendovú sobotu uskutoční podujatie Za 7 horami, na Skalnatom Plese sú pripravené Večere pod hviezdami a na prelome júla a augusta rodinný festival Nové medvedie dni na Hrebienku. Lanovkami sa dostanete taktiež na hrebeň Malej Fatry vo Vrátnej, na Kubínsku hoľu, Novú hoľu na Donovaloch ako aj na hrebene Velkej Rače v Oščadnici.

Horské strediská utrpeli v uplynulej zimnej sezóne veľké finančné straty, pretože kompenzácie za zatvorenie stredísk boli oveľa nižšie ako náklady, ktoré mali s prípravou prevádzky na zimnú sezónu. Schéma de minimis pokryla len minimum z nákladov, ktoré mali. Dodnes nepokrýva straty za apríl - teda za obdobie Veľkej Noci. Situácia je o to bizarnejšia, že strediská museli zaplatiť štátu (Štátnym lesom) nájmy za pozemky, distribútorom elektriny a vody, v ktorých má štát taktiež vlastnícke podiely, nielen za odobratú eletrinu na zasnežovanie (i keď sneh nakoniec nemohli využiť), ale aj za rezervované výkony - teda za neodobratú elektrinu. Štát sa vlastne takto obohatil na úkor stredísk.

Podpora turizmu na Slovensku je dlhé roky najhoršia v regióne, čo sa prejavilo aj v kompenzáciach – zatiaľ čo české, poľské a rakúske strediská dostali kompenzácie vo výške svojich nákladov, u nás je to minimálne 5-krát menej. Konkurenčná pozícia slovenských stredísk sa tak zásadne zhoršuje, čo sa može prejaviť nielen výrazným znížením investícii do kvality prípravy stredísk na zimnú sezónu, ale v najhoršom prípade aj krachom niektorých stredísk. To by zasiahlo celé regióny, v ktorých by ubytovatelia a poskytovatelia služieb zamestnávajúci stovky tisíc zamestnancov naviazaných na návštevnosť horských stredísk pocítili výrazne znížený záujem o svoje služby.

Veríme, že naši hostia ocenia pripravenú ponuku služieb, navštívia krásne slovenské hory a využijú služby horských stredísk. Tak ako už mnohokrát aj teraz ukážeme, že na štát sa spoliehať nedá a budeme si musieť pomôcť navzájom.

rNUlife.sk / Bohuš Hlavatý, tmr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.