Program 17. ročníka festivalu Viva Musica! uzavrie projekcia filmu Jánošík s orchestrom

Medzinárodný festival Viva Musica! ako letná oslava nielen klasickej hudby, pripravil na leto opäť pestrý hudobný program. Od 17. júla do 14. augusta 2021 ponúkne desať koncertov na rôznych miestach v Bratislave, v rámci ktorých predstaví to najlepšie z klasickej hudby v podaní svetových slovenských umelcov. Záver festivalu bude patriť projekcii filmu Jánošík (1921) so sprievodom orchestra, ktorá sa uskutoční pri príležitosti storočnice slovenského filmu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom.

Film Jánošík bratov Siakeľovcov je považovaný za prvý slovenský celovečerný hraný film. Premiéra filmu bola 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra 1921 v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline. V roku 2021 uplynie sto rokov od jeho vzniku a pri tejto príležitosti si zároveň pripomíname storočnicu slovenského filmu. „Projekcie filmov so živým hudobným sprievodom sme v rámci Viva Musica! festivalu v minulosti realizovali viackrát. Naposledy to bolo v roku 2017, kedy sme uviedli slávnu filmovú poému Karola Plicku Zem spieva s pôvodnou hudbou českého skladateľa Františka Škvora v sprievode symfonického orchestra,“ hovorí riaditeľka festivalu Viva Musica!, Janka Kubandová, a dodáva: „Teší ma, že pri príležitosti storočnice slovenského filmu môžeme v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom uviesť prvý slovenský celovečerný hraný film Jánošík (1921) v sprievode Orchestra Viva Musica!. Keďže sa jedná o nemý film, hudba v rámci nášho uvedenia vzniká priamo na objednávku festivalu.

Autorom hudby je Stano Palúch, huslista a aranžér, ktorý pre svoje mimoriadne umenie a univerzálnosť patrí medzi najvyhľadávanejších hudobníkov nielen u nás, ale aj v susednej Českej republike. „Pripravovaná hudba k nemému filmu Jánošík síce čerpá zo slovenskej tradičnej hudby, no nevyhýba sa ani iným žánrom. Dôležitý je pre mňa pocit, ktorý v rôznych scénach vyvoláva, a ten môže byť dosiahnutý mnohorakými spôsobmi. Snažím sa, aby to bolo jednotné, zároveň pestré a aby sa divák nenudil,“ vysvetľuje Stano Palúch, ktorý celý projekt zastrešuje po hudobnej stránke a predstaví sa zároveň aj ako dirigent orchestra.

Jánošík bratov Siakeľovcov

Plány na natáčanie filmu Jánošík začali v Chicagu, kam sa Jaroslav Siakeľ presťahoval pred prvou svetovou vojnou. Tesne po vojne ho poverila skupina Slovákov žijúcich v USA, aby s bratom Danielom urobili film, ktorý by zobrazil hrdinské epizódy z Jánošíkovho života. Pre nakrúcanie si vybrali okrem iného exteriéry v okolí Blatnice vo Veľkej Fatre, odkiaľ pochádzali. Režisér Jaroslav Siakeľ zveril úlohu Jánošíka vtedy už známemu divadelnému a filmovému hercovi Theodorovi Pištekovi. Predstaviteľka Aničky, Mária Fábryová, naopak, skúsenosti s filmovaním nemala, kamera jej dokonca naháňala strach. Jánošík (1921) saspočiatku premietal na Slovensku a v USA, najmä americkým Slovákom, záujem oň sa však postupne vytratil a upadol do zabudnutia. Film ostal majetkom producenta Jána Závodného, amerického Slováka, rodáka z Brezovej pod Bradlom, ktorý ho uložil do svojej garáže v Chicagu. Až v roku 1970 priniesol takmer celý zachovaný film (jeho tzv. americkú kópiu) osobne späť na Slovensko a daroval ho Slovenskému filmovému ústavu. „Spolupráca s festivalom Viva Musica! je pre nás nielen cťou, ale vždy najmä potešením. Nespolupracujeme síce často, no keď už áno, ide o výnimočné projekty. Úloha dôstojne odprezentovať audiovizuálne dedičstvo, najmä keď sa jedná o také kánonické dielo, akým je mýtmi a legendami opradený Jánošík (Jaroslav Siakeľ, 1921), je neľahká. Som si istý, že pripravovaná projekcia filmu s hudobným sprievodom s autorskou hudbou Stana Palúcha túto náročnú úlohu bezpochyby splní,“ dopĺňa Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu.

Projekcia filmu Jánošík (1921) v sprievode orchestra s autorskou hudbou Stana Palúcha sa uskutoční 14. augusta 2021 o 20:00 hod. v Slovenskom rozhlase a uzavrie 17. ročník medzinárodného hudobného festivalu Viva Musica!.

Viva Musica! festival v lete naživo

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 z iniciatívy hudobníka a manažéra Mateja Drličku, pod ktorého vedením sa vypracoval na jedno z najväčších podujatí v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Festival počas svojej doterajšej histórie divákom priniesol viac ako 400 koncertov v podaní umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Bratislavu na jeho pozvanie navštívili také osobnosti ako John Malkovich, Philip Glass, Michael Nyman, Dmitry Hvorostovsky, Nigel Kennedy, Víkingur Ólafsson, Kronos Quartet či Ensemble intercontemporain a mnohí ďalší.

Z dôvodu globálnej pandémie bol festival v roku 2020 realizovaný s mottom „svetovo slovenská Viva“ s cieľom podporiť domácu hudobnú scénu. S rovnakým mottom je dramaturgia festivalu koncipovaná aj v tomto roku, pričom dôraz je kladený na exkluzívne umelecké spojenia a premiérové spolupráce. „Máme za sebou náročný rok plný veľkej neistoty a obáv. Napriek tomu, že prípravy na festival znovu ovplyvnila a ešte stále ovplyvňuje korona kríza, teším sa, že sa v lete s našimi divákmi opäť stretneme na koncertoch,“ hovorí Janka Kubandová. Festivalový tím má s organizáciou „koronového“ ročníka skúsenosti z minulého roku, kedy sa Viva Musica! uskutočnila naživo a s účasťou divákov ako vôbec jedno z mála hudobných podujatí na Slovensku. „Som vďačná svojmu tímu, vďaka ktorému môžeme premieňať dramaturgické idey na konkrétne hudobné zážitky. Poďakovanie patrí aj našim partnerom, ktorí vnímajú dôležitosť kultúry v spoločnosti a i napriek zložitým časom ju podporujú,“ dodáva riaditeľka festivalu.

Viva Musica! festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, pána Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

Koncerty festivalu sa uskutočnia s dodržaním platných bezpečnostných a hygienických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a Hlavného mesta SR Bratislava.

Kompletný program 17. ročníka festivalu Viva Musica!

17. 7. - Nádvorie Starej radnice – Ajna Marosz & Solamente naturali 
20. 7. - Záhrada Domu Albrechtovcov – Pavel Haas Quartet 
22. 7. - Stará tržnica – Hlbokomorské rozprávky
23. 7. - Nádvorie Starej radnice – Stano Palúch: Premeny
27. 7. - Veľký evanjelický kostol – Zámečníková & Lapšanský 
28. 7. - Námestie pri Eurovea – Kristína Smetanová: Recitál (voľný vstup)
31. 7. - Nádvorie Starej radnice – Vladislav Šarišský: ANieL
5. 8. - Veľký evanjelický kostol – Bršlík & Matejčík 
7. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – Lettere amorose
14. 8. - Slovenský rozhlas – Jánošík (1921)

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Viac informácií na : www.vivamusica.sk www.facebook.com/vivamusicafestival

rNUlife.sk / Katarína Benczová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.