Storočnica Leonarda Sciasciu – spisovateľa spravodlivosti a kritiky mafie

Leonardo Sciascia bol človekom mnohých profesií, bol spisovateľ, esejista, novinár, politik. Považovali ho za prvého autora, ktorý prostredníctvom literatúry otvorene kritizoval mafiu. Téma spravodlivosti sa vinie celým jeho dielom. Pri príležitosti stého výročia jeho narodenia pripravil Taliansky kultúrny inštitút spomienku na tohto výrazného intelektuála dvadsiateho storočia, ktorý zostal celoživotne spätý so svojou rodnou zemou, so Sicíliou. Jeho detektívny román Súvislosti vydalo v roku 2007 vydavateľstvo Tatran v preklade Stanislava Valla.

„Leonardo Sciascia bol mlčanlivý spisovateľ, ktorého hlasom sa stali knihy. Písanie bolo preňho potešením, iných však svojimi textami často iritoval. Sciascia dokázal brilantným spôsobom dešifrovať mechanizmy, ktoré viedli ku konkrétnym udalostiam či javom. Jeho detektívky preto nie sú len “druhom zábavnej literatúry”, no predovšetkým dôkladnou analýzou ľudskej spoločnosti. Od jeho narodenia uplynulo sto rokov. Leonardo Sciascia však nesmie upadnúť do zabudnutia. Inak by sa nám mohlo stať, že jedného dňa nebudeme viac schopní pochopiť fenomény, ktoré okolo seba budeme pozorovať,“ povedal Michal Denci, ktorý sa sústreďuje na taliansku kultúru 20.storočia a bude viesť spomínanú prednášku.   

Leonardo Sciascia patrí medzi najväčších talianskych spisovateľov minulého storočia. Narodil sa 8. januára 1921 v dedinke Racalmuto, v pobrežnej časti Sicílie plnej salín a sírnych baní. Ak by sa vybral po stopách svojho strýka, stal by sa krajčírom, osud mu však predurčil iný životný príbeh. V Sciasciovom ponímaní bol spisovateľ človekom, ktorý pravdou žije, a vďaka ktorému pravda ožíva.

 „Pri pohľade na jeho osobnosť z iného uhla si zároveň uvedomíme, že veľkú časť života strávil nad knihami iných autorov: bol totiž aj knižným editorom. Jeho vydavateľské dobrodružstvo sa začalo v roku 1945 v Caltanissette, kde jeho menovec Salvatore Sciascia založil vydavateľstvo a neskôr časopis “Galleria”. Zveril ich do spisovateľových rúk, a tak mal Leonardo Sciascia po prvýkrát možnosť stretnúť sa s významnými literátmi ako Italo Calvino, Pier Paolo Pasolini či Paolo Roversi,“ doplnil Denci.

Leonardo Sciascia

Prvé dielo, ktorým sa Leonardo Sciascia zreteľne zapísal do povedomia, je román Deň sovy. Inšpiroval sa mafiánskou vraždou odborára Accursia Miragliu. Esej spracovaná vo forme románu s názvom Smrť inkvizítora je nekompromisným obvinením katolíckeho revizionizmu, v ktorom stavia na piedestál slobodu myslenia ako neochvejnú hodnotu. V diele Každému, čo mu patrí demaskuje konformizmus a zločineckú solidaritu. Todo Modo je politicky nekorektnou a majstrovsky napísanou kriminálkou. Spomedzi vlastných textov mal však samotný autor najradšej Zmiznutie Ettora Majoranu, filozofickú esej v štýle krimi.

Vo štvrtok 18. marca 2021 sa o 20.00 hod uskutoční online prednáška Michala Denciho. Na dnešnú prednášku nadviaže projekcia filmu Deň sovy, ktorá sa uskutoční v sobotu 20. marca 20.20 hod. vo virtuálnej kinosále kino-doma.sk, ktorú spravuje Kino Lumière.

Leonardo Sciacia mal k filmu veľmi blízko. Podľa jeho kníh bolo nakrútených deväť filmov a pod všetkými sú podpísaní režiséri zvučných mien, ako napríklad Damiano Damiani, Elio Petri, Francesco Rosi, Gianni Amelio, Emidio Greco.

Kľúčovým bodom jeho diela je videnie Sicílie ako “metafory sveta”. Tento prvok možno nájsť vo väčšine jeho kníh a filmov nakrútených podľa jeho diel. Dej policajných a detektívnych príbehov sa často odvíja od reálnych faktov, ktoré však tvoria iba východiskový bod pre analýzu a spoločensko-politickú reflexiu. Mafiánske zločiny, zákon mlčanlivosti, tajné dohody s mocnými, zatajovanie pravdy, krívajúca spravodlivosť, to všetko sú témy, ktoré sa rozvíjajú a navzájom prelínajú vo filmoch  inšpirovaných Sciasciovými románmi.

V snímke režiséra Damiana Damianiho Deň sovy účinkujú vynikajúci herci: Claudia Cardinale, Franco Nero, Lee J. Cobb, Serge Reggiani, Ugo D’Alessio, Ennio Balbo. Príbeh sa odohráva v malej dedinke na Sicílii, kde kapitán Bellodi (Franco Nero) vyšetruje vraždu miestneho podnikateľa. Jeden z jeho informátorov ho nasmeruje na správnu cestu, ale pri vyšetrovaní sa stretáva s mlčaním a okolkami. Zločin, okolo ktorého sa krúti dej, sa stal v blízkosti domu, kde žije Rosa Nicolosi, ktorú stvárnila krásna Claudia Cardinale.

Film získal Striebornú stuhu za najlepšiu produkciu a štyroch Donatellových Dávidov ako najlepší film, najlepší herec v hlavnej úlohe (Franco Nero), najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Claudia Cardinale) a Cenu poroty pre režiséra Damiana Damianiho.

Názov filmu odkazuje na repliku vojvodu zo Somersetu v Shakespearovej dráme Henrich VI. a vyzýva k občianskej angažovanosti: “Kto nechce bojovať v mene nádeje, nech ide domov a ľahne si do postele. Ak vstane a vyjde von, stane sa objektom posmechu a ohromenia, tak ako sova, ktorá sa objaví počas dňa.”

Viac informácií ponúka webová stránka: iicbratislava.esteri.it

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR TKI

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.