Divadlo, film aj hudba: Richard Autner vydáva debutový album Odpovede

Patrí k novej generácii hercov Činohry Slovenského národného divadla. Od marca bude Richard Autner pravidelne aj na televíznej obrazovke v seriáloch Nemocnica a Slovania. Ešte pred ich premiérou nahral album, na ktorom sa prezentuje aj ako schopný skladateľ, textár a spevák. Nahrávka s deviatimi skladbami má názov Odpovede a vychádza na značke Slnko Records.

K herectvu to Richarda Autnera ťahalo odmalička. Od piatich rokov chodil do divadelného tábora a študoval na konzervatóriu aj na VŠMU, kde mu ročníkových pedagógov robili Zuzana Kronerová a Emília Vášáryová. S hudbou to však u neho zo začiatku také jasné nebolo. "Úprimne, ku klasike a teórii, ktorú sme sa učili na klavíri na konzervatóriu, som si najprv nevedel nájsť cestu," priznáva Richard Autner.

Zmenilo sa to, keď od rodičov na Vianoce dostal elektrický klavír. Vtedy preňho hudba, hranie a komponovanie začali byť útočiskom aj úľavou pri mladíckych trápeniach. Sám seba skromne považuje za domáceho, izbového muzikanta. "Hudba je pre mňa filter. Keď mám nejaký problém, sadnem si k svojmu stolíku, napojím klavír na počítač a hrám. Mám plný notebook melódií a textov, v ktorých sa ani sám nevyznám. To, že by jedného dňa mohli vyjsť von, mi naozaj nenapadlo. Niekoľko rokov si väčšinu nápadov ukladám len tak do šuflíka," hovorí Richard Autner, ktorý je fanúšikom tvorby Matta Corbyho, Ásgeira aj Mumford and Sons. Jeho demo k pesničke Odpovede však niektorí poslucháči prirovnali napríklad aj k Dežovi Ursinymu.

Práve na základe Odpovedí sa Autnerovi minulý rok ozvalo vydavateľstvo  Slnko Records. Bolo to v období, keď sa s kamarátom a bubeníkom Marekom Žilincom rozhodli založiť kapelu. Záujem vydavateľstva Richarda nakopol, aby niektoré nápady oprášil, podokončoval a použil texty, ktoré dlhšie hľadali vhodný inštrumentálny podklad.

Takýmto spôsobom vznikla skladba Zem, jedna z najsilnejších a pre Richarda najosobnejších piesní na albume. Ako text v nej Autner použil báseň, ktorú napísal pred šiestimi rokmi, keď prechádzal náročnejším obdobím. Nakoniec vhodne zapadla do klavírneho motívu a produkcie so sympatickým "bedroom" popovým nádychom.

Album Odpovede nahrával Richard Autner v štúdiu Smile 4U Records pod vedením Maja Džubáka. Jeho kapela sa okrem Mareka Žilinca (bicie, perkusie) rozrástla o Vladimíra Nikulina (gitara), Martina Christova (klávesy) a Milana Koyša (basgitara). Sláčikových partov sa zhostilo Spectrum Quartett a hlasy do dvoch piesní pridali aj herci Vladimír Jedľovský a Alexander Bárta.

Ako na záver dodáva Richard Autner, predstavy a finálny zvuk albumu sa počas nahrávania menili. "Do štúdia som priniesol demá, ktoré som spravil najlepšie, ako som vedel. V momente, keď ich dostala do rúk kapela, tak každý člen do toho priniesol niečo vlastné a skladby sa totálne zmenili v tempe, farbe aj akordoch. Vôbec mi to však nevadilo. Naopak, myslím, že tie pesničky vyrástli."

rNUlife.sk / Alexander Čerevka, Slnko Records Foto: Anna Opinová

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.