Po ťažkej chorobe zomrel Eddie Van Halen, priekopník hard rockovej hudby

Magazín Rolling Stone zaradil Eddieho Van Halena na ôsmu priečku svojho rebríčka 100 najlepších gitaristov a v ankete magazínu Guitar World skončil v roku 2012 dokonca na prvej priečke podobného zoznamu. Skupina Van Halen patrí medzi 20 najpredávanejších umelcov všetkých čias. V roku 2007 ju uviedli do rokenrolovej siene slávy.

Eddie Van Halen
Eddie Van Halen Zdroj: Twitter

Vo veku 65 rokov zomrel v utorok slávny holandsko-americký rockový gitarista Eddie Van Halen († 65). Vyše 10 rokov neúspešne bojoval s rakovinou hrdla, ktorá sa mu postupne rozšírila až do mozgu a iných orgánov. Van Halen bol členom rovnomennej skupiny, ktorá vznikla v roku 1972 a celosvetovo predala viac ako 75 miliónov albumov. Správu o jeho úmrtí potvrdil na Twitteri jeho syn, píšu agentúry AFP a DPA.

Mladý virtuóz na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia a jeden z posledných portrétov. Foto - vhnd.com
Mladý virtuóz na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia a jeden z posledných portrétov. Foto – vhnd.com

"Nemôžem uveriť, že to musím napísať, ale môj otec dnes ráno prehral svoj dlhý a namáhavý boj s rakovinou," napísal na Twitteri Wolfgang Van Halen.

Skupina Van Halen vznikla v roku 1972 v Pasadene pod názvom "Mammoth". Členmi skupiny boli Van Halen (gitara a spev), jeho starší brat Alex (bicie) a basgitarista Mark Stone. Bratia, ktorí sa narodili v Holandsku, vyrastali v Kalifornii, už od mladého veku hrali na gitare a bicích a vyhrávali hudobné súťaže.

Skupina, ktorá je považovaná za jednu z najvplyvnejších amerických rockových skupín všetkých čias, sa preslávila hitmi ako "Jump", "Panama", "Runnin 'with the Devil" či gitarovým sólom "Eruption".

Formácia má na konte 12 albumov – okrem dvoch spomenutých sú to aj Van Halen II (1979), Women and Children First (1980), Fair Warning (1981), Diver Down (1982), 5150 (1986), OU812 (1988), For Unlawful Carnal Knowledge (1991), Balance (1995), Van Halen III (1998) a A Different Kind of Truth (2012).

Hudobníkovi robila v posledných chvíľach spoločnosť jeho manželka. Uplynulý rok strávil striedavo v nemocnici a doma. Van Halen tvrdil, že rakovinu hrdla dostal z toho, že si počas koncertov dával do úst trsátko, ktoré sa používa pri hraní na gitare. Pravdou však je aj to, že bol ťažkým fajčiarom.

V uplynulých mesiacoch sa ho lekári snažili zachrániť chemoterapiou, bohužiaľ, neúspešne.

Eddie Van Halen remembered by musical peers following his death at 65 from  cancer | Daily Mail Online

rNUlife.sk / tasr, afp, dpa

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.