Záujem zahraničných turistov o Česko v druhom štvrťroku klesol o 96 percent

Korona pandémia v druhom štvrťroku 2020 výrazne ovplyvnila cestovný ruch u našich západných susedov. Podľa Českého štatistického úradu za prvé tri mesiace prišlo do Čiech 1481928 cudzincov, za apríl až jún iba 127356. Z toho najviac bolo z Nemecka (49896), Slováci si dlhodobo držia druhú priečku (31568), z Poľska prišlo 7951, Rakúska 6808 a z Ukrajiny 2943 návštevníkov. Rovnaké poradie krajín je i v množstve prenocovaní, ale tiež s výrazným poklesom zo 4211608 nocí v prvom štvrťroku na 269065 v druhom.      

Okrem zahraničných hostí prišlo do hotelov, penziónov, ubytovní a kempov vyše 861 tisíc českých turistov. V porovnaní s druhým štvrťrokom 2019, kedy bolo v hromadných ubytovacích zariadeniach 2,8 milióna domácich a 2,9 milióna zahraničných hostí, došlo k ich poklesu o 70 % resp.  96 %. Vzhľadom na nemožnosť cestovať v čase núdzového stavu pokles návštevníkov v apríli a máji sa blížil k 100 %. V júni ožil nielen domáci, ale i zahraničný cestovný ruch najmä z okolitých krajín (Nemecko, Slovensko, Poľsko, Rakúsko), ale i z Ukrajiny, Maďarska, Talianska či Holandska.    

„V hlavnej letnej sezóne očakávame, že budú počty zahraničných turistov stúpať a u domácich dokonca silnejšiu sezónu ako v minulých rokoch. Potvrdzujú to údaje o návštevnosti pamiatok i dáta rezervačných portálov. Aby sme znížili celkové straty, budeme sa snažiť predĺžiť turistickú sezónu do jesene a prilákať zahraničných návštevníkov. Domácu ponuku podporí už rozbehnutá kampaň #světovéČesko, v susedných krajinách pripravované marketingové kampane,“ hovorí riaditeľ agentúry CzechTourism Jan Herget.      

Najväčší potenciál pre Česko poskytujú bližšie destinácie, odkiaľ možno prísť autom. Rôzne prieskumy predpovedajú, že väčšina cestovateľov zostane na dovolenke vo svojej krajine, pripadne pôjde autom do okolia. Vyhľadávať budú ubytovanie rodinného charakteru na vidieku, v prírode a s vlastným stravovaním. Cestovať budú za liečením, wellness a relaxom. Je odklon od dovoleniek v meste a turistických centier. Do zahraničia častejšie plánujú vycestovať mladší ľudia a bezdetní. Rodiny s deťmi zvolia skôr pobyt vo svojej krajine, seniori z nej pravdepodobne tiež nevycestujú. 

V júli, prvom prázdninovom mesiaci, obsadenosť ubytovania potvrdzuje zvýšený záujem o domácu dovolenku. Liberecký, Královohradecký a Juhomoravský kraj zaznamenali väčší záujem ako vlani. Najviac postihnutá Praha bojuje s obsadenosťou do 40 %. „Treba doplniť, že záujem je skôr o menšie ubytovacie zariadenia. Veľké hotely v Prahe ešte neotvorili prevádzku alebo ich obsadenosť je okolo 10 %,“ zdôvodnil Jan Herget.  

Pavol Erdziak / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.