Slovenská óda na leto v podaní speváčky Bastien: Nezaspím

Slnko na tvári, vietor vo vlasoch, letná láska a prázdninová pohoda – svoj vydarený kúsok do pestrej palety tohtoročných letných hitov posiela aj slovenská speváčka Bastien. V štúdiu spojila sily s úspešným producentom a hitmakerom Tomim Popovičom a pri nakrúcaní videoklipu s uznávaným režisérom Pierrom Lexisom. Výsledkom je príjemná balada, ktorá si iste nájde svoje miesto v aktuálnych letných playlistoch.

Medzi umelcami sa z času na čas nájdu takí, ktorí sa popri hudobnej dráhe stíhajú naplno venovať i často celkom odlišnému civilnému povolaniu. Takým prípadom je i slovenská umelkyňa Jana Šimurdová. Už desať rokov žije v českej Ostrave, kde pracuje ako lekárka, konkrétne v oblasti estetickej medicíny. Zároveň sa v každej voľnej chvíli venuje svojmu srdcovému osobnému projektu pod speváckym pseudonymom Bastien. Cez deň v ambulancii ako MUDr. Jana Šimurdová, po práci za mikrofónom ako speváčka Bastien. Aký je život s dvoma takými odlišnými profesiami? 

„Predstavte si to, akoby ste mali na jednom stole Apple PC a Windows PC, ktoré pracujú odlišne. Je to veľmi zaujímavé a dynamické na prepínanie v hlave. Ale za tie roky si človek už zvykne. V hudbe sa nechávate viesť emóciou  a v medicíne musíte byť exaktnejší a vecnejší. Estetická medicína je však aj o cítení a ladení jednotlivých prvkov, takže trošku sa to predsa len spája,“ opisuje.

„Odmala som sa premávala pred zrkadlom, v ktorom som videla davy ľudí, s pančuškou na hlave a s podpätkami z lega a spievala „akože anglicky“ Kelly Family,“ smeje sa Bastien „Ako 5-ročnú ma teda zapísali na piano. V hudobnej škole som trávila toľko času ako málokto,  bola som tvrdohlavá a  učitelia  so mnou vzdali povinnú výučbu. Nechali ma hrávať a skladať si v koncertnej sieni na krídle celé hodiny. To bolo moje,“ spomína. Popri hudbe ju, však bavilo aj učenie v škole. Keď prišiel čas na voľbu univerzity, chcela nastúpiť na Vysokú školu múzických umení a vtedy ju prijali na medicínu. Ako hovorí: „Tak sa z malej umelkyne stala lekárka.“ Hudbe, však ostala verná i popri práci v bielom plášti a dnes vďaka tomu vydáva svoj v poradí už druhý singel v tomto roku a zároveň tiež svoju druhú skladbu v slovenčine - Nezaspím.

Návod ako nezaspať a neprepásť leto

Singel Nezaspím prináša pohodovú atmosféru a dokonale vystihuje prázdninový vibe a pocity spojené s letným obdobím. „Po všetkých tých Covid obmedzeniach nezaspať, neprepásť leto a užiť si ho a každý zaujímavý moment, ktorý nám ponúkne. Ako píšem v texte, buď so mnou a nakreslíme si svoj plán na leto, možno s priateľmi a možno zažiť aj letnú lásku, nechám to na vás…“ hovorí Bastien na margo inšpirácie a odkazu, ktorý chce prostredníctvom pesničky vyslať medzi ľudí.  

Ako to má Bastien vo zvyku, aj túto skladbu si opäť napísala sama, s pomocou kolegu, s ktorým vždy rada konzultuje svoje texty. „Text piesne som tradične konzultovala s perfektným človekom a textárom Petrom Harazinom z kapely Nebe,“ dodáva. Producentskú prácu zverila do rúk Tomimu Popovičovi a jeho spolupracovníkovi, producentovi Fillipianovi.

Tomiho Popoviča sa rozhodla osloviť k spolupráci cez Instagram a dnes je rada, že sa na to odhodlala: „Napísala som mu správu a on odpísal. Dal mi šancu ako neznámemu umelcovi, ktorého pieseň sa mu zapáčila,“ spomína. Ako dodáva, Tomi ju ako umelkyňu vedie a pomáha jej rozvíjať umelecké cítenie tým správnym smerom. „Práca je dynamická, kvalitná a som veľmi spokojná, kam moju tvorbu posúva a aj ako ma ako umelca vníma. Miestami mám pocit, že ma ešte stále sleduje a snaží pochopiť. Dal piesňam presne tú „čerešničku na torte“, ktorú to potrebovalo… po toľkých rokoch,“ pochvaľuje si spoluprácu a ako prezrádza už teraz s Tomim  spoločne pripravujú ďalšie piesne. „Zároveň som otvorená aj novým zaujímavým spoluprácam. Slovensko má veľa kvalitných umelcov a textárov.“

Bastien: „Na slovenskú réžiu klipov nedám dopustiť“

O videoklip sa postaral režisér Pierre Lexis zo spoločnosti Lexis Production, ktorý má na konte spolupráce s menami ako Peter Lipa, Sima či Separ. „S Pierrom som spolupracovala prvýkrát a dostal ma na svoju techniku  a na scenár,“ prezrádza Bastien. „Natáčali sme pri Trnave a celkom to bolelo,“ spomína so smiechom. „Toľko komárov pohromade som ešte nevidela, asi sa zbehli z celého Slovenska a prišli sa pozrieť na natáčanie,“ dodáva s humorom. Napriek náletom komárov 2–dňové nakrúcanie dopadlo výborne. „Inak sme si to moc užili, krásne auto, krásne slovenské prostredie, ani som netušila, že niečo takéto netradičné máme na Slovensku a k tomu fajn ľudia a vyšlo nám aj počasie - ideálna konštelácia.“

Veľký letný koncert už čoskoro... 

V speve v slovenčine chce Bastien pokračovať aj v budúcnosti. Popri svojom povolaní lekárky stíha pripravovať nové hudobné projekty a speváckych plánov má plnú náruč. „Mám ešte nejaké kúsky v šuflíku, ktoré  vydáme. Črtá sa tiež nejaký feat., a mnohé skladby z albumu Your Lady ešte nedostali svoj vizuál a s kapelou im dávame nové zaujímavé aranžmány,“ vymenúva... Okrem singlových plánov má tiež plány koncertné - nové skladby aj skladba Nezaspím odznejú na mega koncerte v Ostrave v Trojhalí Karolína. „Máme pripravený obrovský stage, tanečníkov, kapelu a celý ansámbel. Mám to rada vo veľkom,“ smeje sa a srdečne pozýva všetkých svojich priaznivcov. „Moraváci a Česko sú známe svojou záľubou v rocku. Tak sme moje piesne zaranžovali presne podľa ich gusta,“ prezrádza. „Koncert bude koncom letných prázdnin 26. augusta o 19:00, vstupenky sú už v predaji na www.bokulturajede.cz. Verím, že sprísňujúce sa opatrenia so situáciou Covid-19 nám už v tomto termíne dajú voľnejšiu ruku,“ dodáva na záver.

Bastien, vlastným menom Jana Šimurdová, je rodáčkou z Čadce a už 10 rokov žije a pracuje v Ostrave, kam odišla kvôli štúdiu. Hudbe sa venuje od malička, viedli ju k tomu vždy rodičia, najmä otec. V detstve spievala v miestnom kostolnom zbore a už ako 5-ročná začala navštevovať ZUŠ. Ako s úsmevom spomína, ešte nevedela ani písať a už hrala na piano. V 8-mich rokoch začala písať poéziu a  recitovať lyrické básne na súťažiach. Blízky vzťah k lyrike rozvíjala ďalej, dodnes si vďaka tomu píše svoje skladby sama. Inšpiráciu našla v tvorbe z obdobia slovenského romantizmu, konkrétne v baladách Janka Krála, ktoré jej tvorbu ovplyvňujú dodnes.

Popri záľube a vášni v hudbe sa rozhodla pre štúdium medicíny, ktoré ju pred 10-timi rokmi priviedlo do Ostravy, kde žije dodnes. Počas štúdia na Lekárskej fakulte pracovala v českom Rádiu Kiss, moderátorskej kariéry sa, ale napokon vzdala, aby mohla venovať viac času a energie svojim hudobným projektom.

V roku 2016 otextovala a vydala duet Muzika s rapperom Lowa. V roku 2018 promuje na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity a zároveň vydáva singel Your Lady, ktorý sa o rok neskôr stáva pilotným singlom jej rovnomenného debutového albumu. V roku 2018 nahrala vokály na rapový album Stopař, na ktorom sa podieľala tiež po textárskej stránke. V roku 2019 vydáva debutový album Your Lady, ktorý si sama napísala, zhudobnila a podieľala sa na ňom tiež producentsky. V roku 2020 vydala prvý singel v slovenčine Bez retuší, ktorý v tých dňoch nasleduje druhý slovenský singel Nezaspím. Aktuálne navštevuje Akadémiu populárnej hudby v Ostrave, kde zároveň pôsobí ako lekárka.

Viac info: www.officialbastien.com

rNUlife.sk / Adriána Čahojová, Soul for Show

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.